News

Dosarul Revoluției a fost finalizat! Augustin Lazăr a făcut anunțul! Ce se întâmplă cu Ion Iliescu

08.04.2019 | 11:12
Dosarul Revolutiei a fost finalizat Augustin Lazar a facut anuntul Ce se intampla cu Ion Iliescu

Procurorul general Augustin Lazăr a anunțat luni că Dosarul Revoluției a fost finalizat. Astfel, fostul președinte Ion Iliescu va fi trimis în judecată pentru infracțiuni contra umanității. Astfel, se pune capăt unei anchete penale care a durat 30 de ani.

Ce a declarat Augustin Lazăr referitor la Dosarul Revoluției

“Este un moment care marchează îndeplinirea unei datorii profesionale, dar și de onoare față de patrie. Finalizarea aceste cauze reprezintă finalizarea unuia dintre cele mai importante obiective asumate: Soluționarea dosarelor istorice.

Rechizitoriul însumează 12 volume, in total peste 3000 de file, dosarul cauzei cuprinde 3330 de volume, dintre care 2330 de volume au fost instrumentate după 13 iunie 2016. Doresc să subliniez faptul că pentru întocmirea rechizitoriului au fost folosite probele obținute după 13 iunie 2016, dată la care s-a reconfirmat redeschiderea urmăririi penale”, a spus procurorul Augustin Lazăr

Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, trimiși în judecată în Dosarul Revoluției. Ei sunt acuzați de infracțiuni împotriva umanității

Dosarul Revoluției, finalizat după 30 de ani. Ce acuzații se aduc inculpaților

Lazăr a mulțumit MApN, Senatului României, CNSAS, SRI pentru cooperare și și-a cerut scuze pentru durata excesivă a acestei anchete, de peste 30 ani. El a precizat că s-a reușit administrarea probatoriului în mai puțin de trei ani de la redeschiderea acestei cauze, mulțumită unei echipe de procurori “cu experiență, știință și conștiință” și cooperări instituționale.

Reamintim că pe 21 decembrie 2018, procurorii din cadrul Secției militare a Parchetului General transmiteau că Ion Iliescu, Geluc Voican Voiculescu și Emil Cico Dumitrescu au fost oficial înculpați în dosarul Revoluției, fiind acuzați de infracțiuni contra umanității.

Conform rechizitoriului procurorilor, Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu ar fi contribuit decisiv la instaurarea așa-numitei “psihoze a teroriștilor” prin aparițiile televizate și emiterea de comunicate de presă. Cei doi ar mai fi participat și la dezinformarea și diversiunea în scopul executării soților Ceaușescu și și-ar fi asumat politici și alte acte diversioniste, mai spun procurorii.

Evenimentele sângeroase de la Revoluție s-au soldat cu 862 de decese, 2.150 de răniți, vătămări psihice și lipsire de liberate în cazul a sute de persoane, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

Tags: