News

Dosarul Revoluției: agenții CIA confirmă acuzațiile la adresa lui Ion Iliescu. ”Acțiuni agresive pentru a potoli setea de sânge”

Agenții americani ai CIA au avut nevoie de doar câteva zile pentru a înțelege ceea ce procurorii români s-au chinuit să probeze timp de 33 de ani, în dosarul Revoluției.
04.01.2023 | 09:36
Dosarul Revolutiei agentii CIA confirma acuzatiile la adresa lui Ion Iliescu Actiuni agresive pentru a potoli setea de sange
Ion Iliescu, în timpul unei reconstituiri a Revoluției din 1989, în studioul TVR / Foto: Hepta / MMA / FF
ADVERTISEMENT

Dosarul Revoluției din decembrie 1989 va avea termenul la camera preliminară pe 27 ianuarie 2023, la Înalta Curte de Casație și Justiție. În acest dosar, Ion Iliescu (fost președinte al României), Gelu Voican Voiculescu (fost viceprim-ministru) și Iosif Rus (fost șef al Aviației Militare) sunt inculpați.

Era nevoie de o revoluție sângeroasă

Inducerea în eroare a opiniei publice și amplificarea psihozei generalizate a terorismului în perioada 22 decembrie – 30 decembrie 1989 – acestea sunt principalele acuzații care li se aduc inculpaților, în frunte cu Ion Iliescu. Faptele acestora au avut consecințe dramatice: 857 de decese, 2.383 răniri, 585 privări de libertate și 409 cazuri de suferință.

ADVERTISEMENT

Manipularea prin comunicate false și promovarea ideii de ”revoluție sângeroasă” au fost temele unor mesaje ale agenților americani aflați pe teritoriul României, în decembrie 1989.

Mesajele fac parte dintr-o serie de rapoarte secrete declasificate în ultimii cinci ani și postate într-o arhivă aflată pe pagina de internet a CIA.

ADVERTISEMENT

Noua putere se temea de forțele Securității, chiar și după moartea lui Nicolae Ceaușescu

Într-un astfel de raport redactat pe 28 decembrie 2989 (publicat pe 29 septembrie 2019), serviciile americane observau o schimbare ”doar de fațadă” a regimului politic, în care luptătorii anticomuniști fuseseră complet ignorați iar noul guvern era preocupat să satisfacă ”setea de sânge” a publicului. Nicăieri, în cuprinsul rapoartelor CIA despre evenimentele din decembrie 1989 nu se folosește termenul de ”revoluție” ci e preferat cel de ”protest”.

”Marți, noul guvern a plasat forțele de ordine internă și cele de grăniceri în subordinea ministrului Apărării și a dat un nou ultimatum trupelor de Securitate să se predea. Guvernul a făcut apel către civili să predea armele primite pentru a-l învinge pe Nicolae Ceaușescu. (…). Aproape o jumătate din oamenii Securității din Timișoara, adică în jur de 200, au fost uciși, capturați sau au scăpat.

ADVERTISEMENT
raport CIA
Raportul CIA despre Revoluția din 1989 a fost desecretizat în 2019 / Sursă: captură cia.gov

Noul guvern caută un mod de operare pentru trupele de ordine internă să meargă în țară și să pună capăt amenințării unor contraatacuri. În unele cazuri, probabil se va oferi amnistierea, în schimbul predării fără luptă. În acest timp, se vor iniția acțiuni militare agresive, pentru a satisface ”setea de sânge” a populației”, se arată în raportul desecretizat al CIA.

Polițiștii și grănicerii, predați unui fost om de încredere al lui Nicolae Ceaușescu

Agenții CIA remarcă și o creștere a stării de scepticism a unei părți a populației (tinerii și studenții) care nu par să aibă încredere în noul regim, în condițiile în care acesta este populat de personaje care fuseseră apropiate lui Nicolae Ceaușescu.

ADVERTISEMENT

Raportul îl nominalizează pe Ilie Verdeț, cumnatul lui Nicolae Ceaușescu, și care fusese numit în consiliul Frontului Salvării Naționale. Alte două personaje cu legături strânse cu vechiul regim sunt: Iulian Vlad, fost consilier militar al lui Ceaușescu, numit ministru al Apărării în noul guvern și Constantin Dăscălescu, fost prim-ministru, care era considerat un apropiat al lui Verdeț și Vlad.

Americanii mai amintesc de fostul viceprim-ministru Gheorghe Oprea, care a negat, inițial, existența unei revolte populare, după care, în doar câteva ore, a schimbat cu totul registrul.

El a revenit de urgență din Turcia, acolo unde se afla la un forum economic, pentru a se alătura Frontului Salvării, susținând că ”Ceaușescu merita să moară”.

”În acest timp, vice-președintele Mazilu a spus, ieri, că România nu mai este un stat comunist. Declarația lui a fost contrazisă de un grup de studenți care demonstrează în Timișoara, după ce oficialii de la București au refuzat se întâlnească cu liderii acestora, la Craiova. Tinerii lideri pro-democratici au fost îndepărtați din poziții-cheie ale guvernului, atât din București cât și din alte orașe”, a mai arătat raportul.

Ion Iliescu, acuzat în dosarul Revoluției, că a mințit la televizor în legătură cu teroriștii

În dosarul Revoluției, Ion Iliescu este acuzat că a urmărit obținerea puterii politice prin inducerea în eroare a opiniei publice, cu consecințe nefaste pentru populație.

„Inculpatul Ion Iliescu, în calitate de şef de stat şi de guvern, preşedinte al CFSN şi al Consiliului Militar Superior, cu intenţie, urmărind obținerea legitimității populare, menținerea și consolidarea puterii politice deținute începând cu ziua de 22 decembrie 1989, orele 16.00, a indus în eroare opinia publică în mod constant, repetat, sistematic, prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) şi şi-a asumat, în intervalul 22-30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MapN. (…)

Aceleași fapte ale inculpatului Ion Iliescu au generat, pentru intervalul 22 decembrie, orele 16.00-30 decembrie 1989, o stare de pericol iminent și grav pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei civile, de pe întregul teritoriu al României”, se arată în rechizitoriul din dosarul Revoluției din 1989.

Cel mai important dosar din ultimele trei decenii a fost întors la Parchetul Militar, în 2021. Anterior, mai multe probe fuseseră excluse de Curtea Supremă, printre care rapoartele SRI și ale Comisiei parlamentare de anchetă a Revoluției. La sfârșitul anului 2022, Serviciul Român de Informații a desecretizat toate dosarele pe care instituția le mai avea în arhivă despre evenimentele din decembrie 1989.

ADVERTISEMENT
Tags: