News

Dosarul Revoluției. Petre Roman îl atacă pe Augustin Lazăr: „E inacceptabil”

08.04.2019 | 13:01
Dosarul Revolutiei Petre Roman il ataca pe Augustin Lazar E inacceptabil

Anunțul procurorului general Augustin Lazăr despre finalizarea Dosarului Revoluției are ecouri. Fostul premier, Petre Roman, care figurează în dosar, a avut o reacție virulentă la adresa lui Lazăr. Acesta îl acuză pe Lazăr că nu este în măsură să vorbească despre acest caz, făcând referire la scandalul din ultimele zile în care e implicat.

Anunțul despre Dosarul Revoluției, suprapus cu scandalul Aiud: Roman îl atacă pe Lazăr

Petre Roman îl acuză pe Lazăr că în ”calitate de servitor al celor mai negre ținte ale regimului Ceaușescu” nu e în măsură să emită verdicte și soluții în acest dosar. Roman nu contestă necesitatea soluționării acestui dosar, dar remarcă stupefiat contextul în care procurorul general face acest anunț.

„Munca procurorilor poate fi corectă și bine făcută, dar ca Augustin Lazăr, aflat în situația de a fi servit cele mai negre ordine ale regimului trecut, să vină să ne vorbească despre Revoluție, asta este inacceptabil”, este reacția lui Petre Roman într-o intervenție la Antena 3. Tot în intervenția de la Antena 3, Roman a vorbit și despre controversatul caz Aiud.

Dosarul Revoluției din 1989: multe întrebări, puține răspunsuri. 1.166 de oameni au murit atunci

Dosarul Revoluției: 1.142 de eroi martiri și prea puțini vinovați

„Indiferent câtă dreptate face în final, în legătură cu morții Revoluției și această dreptate este așteptată, fără îndoială, ea nu trebuia anunțată de un om care în momentul Revoluției nu era decât un servitor al celor mai negre ținte ale regimului Ceaușescu”,  a mai spus Roman pentru Antena 3.

Augustin Lazăr a anunțat astăzi că dosarul Revoluției va fi trimis în instanță pentru judecare. Asta după ce în luna decembrie a anului 2017, procurorii militari au ajuns la concluzia că Gelu Voican Voiculescu și Ion Iliescu sunt pasibili de închisoare pentru crime împotriva umanității. Procurorii au analizat probele de la acea vreme.

Au mers pe investigarea privitoare la exercitarea directă a prerogativelor puterii de stat în luarea deciziilor, în special a celor cu caracter militar, de către gruparea Frontului Salvării Naționale (FSN). Procurorii au semnalat accederea la putere a unui grup preconstituit, cel care, din punct de vedere politic, a dus la sfârșirea regimului ceaușist.

La Revoluție au murit 1.166 de persoane, și, conform Monitorului Oficial, în datele actualizate, dintre aceștia vorbim despre 1.142 de eroi martiri. În urma Revoluției din 1989, soții Ceaușescu au fost judecați scurt și împușcați, iar la putere au venit cei de la FSN, în frunte cu Ion Iliescu, devenit președinte ulterior.