News

Dosarul Revoluției, retrimis în instanță. Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, printre inculpați

Procurorul General al României, Gabriela Scutea, a anunțat, miercuri, că Dosarul Revoluției va fi retrimis în fața instanței supreme. Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu sunt principalii inculpați.
03.08.2022 | 12:18
Dosarul Revolutiei retrimis in instanta Ion Iliescu si Gelu Voican Voiculescu printre inculpati
Dosarul Revoluției, cu Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu printre inculpați, trimis din nou în instanță. Sursa foto: colaj Fanatik / hepta.ro
ADVERTISEMENT

Dosarul Revoluției a fost trimis din nou în instanță de procurori. În această speță sunt judecați fostul președinte al României Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare Iosif Rus.

Dosarul Revoluției, cu Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu printre inculpați, trimis din nou în instanță

Dosarul Revoluţiei din 1989 a mai fost trimis în judecată, însă instanţa l-a înapoiat procurorilor pentru o nouă anchetă.

ADVERTISEMENT

Miercuri, 3 august, Gabriela Scutea, Procurorul General al României, a anunţat, într-o conferință de presă, că noua anchetă a fost finalizată, iar Dosarul Revoluţiei din 1989 a fost trimis în judecată, din nou, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ICCJ).

Pe 10 noiembrie 2021, Dosarul Revoluţiei a fost restituit la Parchetul General. În acest an, pe 21 martie, a fost dispusă reluarea urmăririi penale, după ce dosarul a fost restituit fizic de la Curtea Supremă.

ADVERTISEMENT

Prima decizie majoră a Justiției în cazul Revoluției din 1989 a fost luată în decembrie 2018. Atunci, procurorii de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor contra umanității. Aceștia au fost trimiși în judecată în aprilie 2019.

Acest dosar conține 3.330 de volume, dintre care 2.030 au fost instrumentate după 13 iunie 2016.

Ion Iliescu, acuzat că a amplificat psihoza terorismului și a pus populația în pericol grav

Conform comunicatului emis de Ministerul Public, fostul președinte al României este acuzat că în perioada 22 – 30 decembrie 1989, în mod repetat a indus în eroare opinia publică prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate, cu consecința amplificării psihozei generalizate a terorismului.

ADVERTISEMENT

Faptele lui Ion Iliescu au generat o stare de pericol iminent și grav pentru mare parte a populației civile, se arată în rechizitoriul procurorilor militari.

”Inculpatul Ion Iliescu, în calitate de şef de stat şi de guvern, preşedinte al CFSN şi al Consiliului Militar Superior, cu intenţie, urmărind obținerea legitimității populare, menținerea și consolidarea puterii politice deținute începând cu ziua de 22 decembrie 1989, orele 16.00, a indus în eroare opinia publică în mod constant, repetat, sistematic, prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) şi şi-a asumat, în intervalul 22 – 30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN.

ADVERTISEMENT

Aceste fapte au avut drept consecințe generarea și amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat și astfel, în intervalul 22-30 decembrie 1989 au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari.

Aceleași fapte ale inculpatului Ion Iliescu au generat, pentru intervalul 22 decembrie, orele 16.00-30 decembrie 1989, o stare de pericol iminent și grav pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei civile, de pe întregul teritoriu al României”, se arată în comunicat.

Acuzațiile aduse lui Gelu Voican Voiculescu

În ceea ce-l privește pe Gelu Voican Voiculescu, acesta este acuzat că, în calitate de factor decizional politico-militar al CFSN, a indus în eroare opinia publică în mod sistematic prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate şi şi-a asumat, în intervalul 22 – 30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN.

”Aceste conduite au avut drept consecințe generarea și amplificarea unei psihoze generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat și astfel, în intervalul 22 decembrie, orele 16.00 -30 decembrie 1989 au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari.

Totodată, aceleași fapte ale inculpatului Gelu Voican Voiculescu au generat, pentru intervalul 22 decembrie, orele 16.00-30 decembrie 1989 o stare de pericol iminent și grav pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei civile, de pe întregul teritoriu al României”, mai anunță Ministerul Public.

ADVERTISEMENT
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră...
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră şi jumătate de Bucureşti, iar intrarea costă doar 45 de lei
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România:...
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România: ”Uitați-vă la mine, din cauza voastră sunt așa”
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Presupusa amantă a lui Lionel Messi a rupt tăcerea despre relaţia cu starul...
Presupusa amantă a lui Lionel Messi a rupt tăcerea despre relaţia cu starul argentinian. Jurnalista este de o frumuseţe uimitoare
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o...
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se...
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se odihnește și tatăl artistei GALERIE FOTO
Tragedie în muzica populară! Maria Cârneci a făcut anunţul crunt: A plecat în...
Tragedie în muzica populară! Maria Cârneci a făcut anunţul crunt: A plecat în lumea fără dor
De ce a plecat Paula Chirilă de la Xtra Night Show și în...
De ce a plecat Paula Chirilă de la Xtra Night Show și în ce relații a rămas cu Capatos
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care...
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care trece după lupta cu cancerul
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de...
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de propagandă cu patru milioane de exemplare în trei luni
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a...
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a și înjurat lumea pe Facebook”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!