News

Dosarul Revoluției, retrimis la Înalta Curte. Ancheta care îi vizează pe Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu stagnează

Dosarul Revoluției a fost retrimis la Înalta Curte, iar ancheta care îi vizează pe Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu stagnează.
22.05.2021 | 00:03
Dosarul Revolutiei retrimis la Inalta Curte Ancheta care ii vizeaza pe Ion Iliescu si Gelu Voican Voiculescu stagneaza
ADVERTISEMENT

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au stabilit ca acest dosar care îi vizează inclusiv pe Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu să se reîntoarcă la Parchetul Militar.

Decizia vine în contextul în care anul trecut, în luna octombrie Curtea Supremă a eliminat mai multe probe depuse de Parchetul Militar la dosar.

ADVERTISEMENT

Dosarul Revoluției a fost retrimis la Înalta Curte

Iată ce arată decizia din seara zilei de vineri:

„Restituie la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Sec?ia Parchetelor Militare, cauza privind pe inculpaţii Iliescu Ion, Voican Voiculescu Gelu și gl. (rtr.) Rus Iosif, trimişi în judecată prin rechizitoriul nr. 11/P/2014 din 5 aprilie 2019 al acestei unităţi de parchet.

Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţii Iliescu Ion și gl. (rtr.) Rus Iosif, în sumă de câte 900 lei, se plăteşte din fondul Ministerului Justiţiei.

ADVERTISEMENT

Onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpatul Voican Voiculescu Gelu, în sumă de 1500 lei, se plăteşte din fondul Ministerului Justiţiei”.

Pe scurt, procurorii sunt nevoiți să refacă această investigație, la 32 de ani de la momentul Revoluției și ancheta de peste 3.000 de volume trebuie reluată de la zero.

ADVERTISEMENT

Printre probele excluse anul trecut  se aflau și rapoartele Serviciului Român de Informație, dar și de Comisia Parlamentară de anchetă a revoluției, care a funcționat în anii 90, după acest eveniment, transmite G4Media.

La acel moment, Curtea de Casație a stabilit că există mai multe probleme în legătură cu legalitatea aia informațiilor din investigația procurorilor militari în dosarul Revoluției.

ADVERTISEMENT

Un alt moment important din anchetă a avut loc în aprilie 2019, când Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu au fost pus sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității, iar procurorii secției militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluției.

Probatoriul administrat a arătat că forța militară a României, adică Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum şi Gărzile Patriotice au devenit subordonate Consiliului Frontului Salvării Naţionale începând din data de 22 decembrie 1989.

Cercetările se concentrează asupra faptului că s-a creat atunci o „psihoză teroristă”, care a dus la fratricid, la trageri haotice și la folosirea a 12.600.000 de cartuşe, în intervalul 22-30.12.1989.

Un alt lucru foarte important de precizat este că decizia magistraților în acest caz este una definitivă.

ADVERTISEMENT