Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis, vineri, 20 septembrie, ca Dosarul Revoluției să revină la Parchetul Militar. Decizia instanței supreme este definitivă. În dosar erau inculpați, printre alții, Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu.
Magistrații Curții Supreme au ajuns la concluzia că rechizitoriul din Dosarul Revoluției”, în care este acuzat și fostul președinte Ion Iliescu, conține nereguli. Din acest motiv au decis trimiterea dosarului la Parchetul Militar pentru refacerea anchetei.
După ce a restituit rechizitoriul care îi viza pe Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus, toți acuzați de crime împotriva umanității, Înalte Curte a citat ”inaptitudinea (…) de a învesti instanța, nefiind posibilă stabilirea obiectului și limitelor judecății”.
La mijlocul acestui an, pe 14 iunie, un alt complet de la Instanţa Supremă a constatat neregularitatea rechizitoriului. Astfel, a dat termen Parchetului să îndrepte aceste nereguli. Întrucât Parchetul nu s-a conformat, Instanţa supremă a decis vineri restituirea dosarului la procurori.
”În baza art. 347 alin. (3) Cod procedură penală raportat la art. 346 alin. (3) lit. a) Cod procedură penală dispune restituirea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare a cauzei privind pe inculpaţii Iliescu Ion, Voiculescu Voican Gelu, Rus Iosif trimişi în judecată prin rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al acestei unităţi de parchet, faţă de inaptitudinea rechizitoriului de a învesti instanţa, nefiind posibilă stabilirea obiectului şi limitelor judecăţii”, se arată în minuta ICCJ, citată de Agerpres.
În octombrie 2023, Curtea de Apel Bucureşti a decis începerea judecării pe fond în Dosarul Revoluției. Reamintim că Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii. Instanţa a constatat atunci că rechizitoriul întocmit de procurorii militari este legal.
Imediat, acuzaţii au contestat soluţia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Prin urmare, dosarul a fost repartizat în decembrie 2023 unui complet format din doi judecători. Cei doi judecători nu au reuşit să cadă de acord însă asupra unei soluţii, având opinii divergente.
Astfel, cazul a fost repus pe rol prin intrarea în complet a judecătoarei Lia Savonea. După o lună de dezbateri magistraţii au decis că există nereguli în rechizitoriu
De notat că dosarul Revoluției este nesoluționat la mai bine de de 34 de ani de la căderea regimului comunist. Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie 1989, îl acuză pe procurorul de caz că a comis voit, de două ori, aceeași greșeală de procedură.
Revoluționarul este de părere că, dacă dosarul era instrumentat corect, ”criminalii puteau fi condamnați”. ”Suntem în situația în care am fost în urmă cu patru ani când a fost trimis același dosar de care vorbim astăzi la instanță. După doi ani de zile Curtea Supremă l-a returnat, parchetul nu a instrumentat și nu a efectuat hotărârile Curții Supreme.
Avem de două ori aceeași greșeală de procedură pe care procurorul de caz (…) a făcut-o, din punctul meu de vedere, voit (…) De 4 ani, dacă acest dosar ar fi fost instrumentat corect, criminalii puteau fi condamnați și puteau fi la pușcărie”, a spus Teodor Mărieș, pentru Digi24.ro.