News

Dosarul studiilor lui Vlad Voiculescu, clasat. DNA motivează că „fapta nu există”

07.05.2021 | 16:29
Dosarul studiilor lui Vlad Voiculescu clasat DNA motiveaza ca fapta nu exista
ADVERTISEMENT

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a închis dosarul deschis pe numele lui Vlad Voiculescu, fostul ministrul al Sănătății. Motivarea DNA pentru clasarea dosarului respectiv este că „fapta nu există”.

Dosarul lui Vlad Voiculescu a fost clasat de DNA

DNA a clasat dosarul despre studiile lui Vlad Voiculescu, mai precis cel despre echivalarea acestora cu cele din România. Procuroul DNA Andreea Oana Nică este cea care a decis închiderea acestui dosar și a motivat că „fapta nu există”.

ADVERTISEMENT

Vlad Voiculescu a depus mai multe documente la Ministerul Educației, pentru a-i fi echivalate studiile efectuate la Universitatea din Austria, în conformitate cu cele din țara noastră.

„În cuprinsul adeverinței, se menționează că, în urmă analizării dosarului în cadrul CNRED, diplomă de studii a fost echivalată cu diplomă de master (care cuprinde și ciclul de licență pentru care nu i s-a eliberat o diplomă distinctă) în domeniul administrarea afacerilor, specializarea administrării afacerilor, și a fost inclus în avizul de legalitate în vederea echivalarii”, arată documentul.

ADVERTISEMENT

În documentul transmis de DNA se arată că procurorul Andreea Oana Nica a clasat dosarul pe data de 19 aprilie 2021, în baza art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedura penală: „fapta nu există”.

Mai mult, ea a aratat în ordonanță că a primit documente esențiale și relevante de la Ministerul Educației și de la Centrul de Echivalare a Diplomelor.

ADVERTISEMENT

„Condiția săvârșirii unei fapte prevăzute de legea penală care să constituie infracțiune se referă la activitatea autorului, adică a persoanei care realizează executarea elementului material al uneia dintre infracțiunile prevăzute de lege, fie în formă unei infracțiuni consumate, fie în formă unei tentative pedepsibile, cu îndeplinirea cerinței că orice act de participație să se raporteze la o activitate de baza – fapta autorului.

Săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală este determinantă pentru existența participației, ea atribuind formelor de participație sens penal. În lipsa faptei, chiar dacă s-a efectuat un act de participație, acesta rămâne fără semnificație penală”, se arată în ordonanța de clasare a dosarului.

ADVERTISEMENT

Autorul petiției, nemulțumit de hotărârea DNA

Petiția a fost depusă în urmă cu două luni de Coaliția pentru Națiune, condusă de avocatul Dan Chitic. Acesta s-a arătat foarte nemulțimit de hotărârea luată de DNA și, mai mult, a acuzat DNA că „l-a spălat” pe Vlad Voiculescu. El a anunțat că va contesta decizia.

„Vlad Voiculescu a fost «spălat» de DNA! Semn că Sistemul mai are nevoie de el, semn că misiunea acestuia încă nu a fost îndeplinită. Clasarea ultra rapidă a plângerii formulate de Colitia pentru Națiune și «recunoașterea» «studiilor» acestuia indică extrem de clar faptul că Vlad Voiculescu e un jucător important al Sistemului.

Clasarea a fost dispusă deși la dosarul cauzei nu pare a fi fost depusă și o altă Diplomă în afară celei deja cunoscută publicului, respectiv «Diplomă-supliment de licență/master» din dată de 04.10.2011, «diplomă de master»”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT