Stiri sportive

Cazul LUCHIN. DNA peste Dinamo! “Sînt BANI NEGRI”

FANATIK întreabă: cum este posibil ca un fotbalist de naţională, cotat la 1,9 milioane de euro, să fie lăsat liber de contract de un club care se plînge că nu are bani?...
21.03.2014 | 00:07
Cazul LUCHIN DNA peste Dinamo Sint BANI NEGRI
ADVERTISEMENT

FANATIK întreabă: cum este posibil ca un fotbalist de naţională, cotat la 1,9 milioane de euro, să fie lăsat liber de contract de un club care se plînge că nu are bani?

FANATIK.RO pune cap la cap toate detaliile transferului lui Srgian Luchin, de la Dinamo la Botev Plovdiv, o afacere cel puţin dubioasă, din care clubul lui Ionuţ Negoiţă ar fi ieşit păgubit cu minimum jumătate de milion de euro! Unele informaţii despre „cazul Luchin” au fost deja publicate, altele vi le oferim pentru prima oară. Această tranzacţie poate da naştere unui nou dosar al transferurilor în fotbalul românesc, poate la scară mai mică, dar cu consecinţele de rigoare. Totul pleacă de la o întrebare simplă: CUM ESTE POSIBIL CA UN FOTBALIST DE NAŢIONALĂ, COTAT LA 1,9 MILIOANE DE EURO, SĂ FIE LĂSAT LIBER DE CONTRACT DE UN CLUB CARE SE PLÎNGE CĂ NU ARE BANI?

Opria: „M-a făcut Anghelache”

11 ianuarie 2014, Srgian Luchin şi Alex Curtean sînt anunţaţi oficial drept jucătorii celor de la Botev Plovdiv. Bulgarii se declară mulţumiţi pentru că au dat două lovituri importante. Jucătorii sînt fericiţi pentru că au semnat pentru următorii doi ani şi jumătate. Dacă în Bulgaria lucrurile sînt perfecte, în România se declanşează un scandal uriaş. Impresarul lui Luchin, Cristea Opria, e disperat pentru că pierde 300.000 de euro din cauza unei inginerii financiare ce ar fi fost pusă la cale de Dinamo şi ameninţă: „Veţi ajunge pe mîna DNA!”. Ce s-a întîmplat de fapt? „Aveam o clauză prin care eu trebuia să primesc 50 la sută dintr-un eventual transfer al lui Luchin, în ţară sau străinătate, dar nu mai puţin de 300.000 de euro! (n.r. – vezi facsimil 1) Pentru ca eu să nu mai iau aceşti bani, Anghelache l-a declarat pe băiat liber de contract! Doar că în acel caz, aşa cum apare în contractul meu cu fotbalistul, drepturile federative asupra jucătorului îmi revin în totalitate. (n.r. – vezi facsimil 2) Practic, doar eu aveam voie să negociez un transfer al lui Luchin la orice echipă din lume. Dar nu am mai apucat, pentru că el a semnat pe repede înainte cu Plovdiv. GRATIS! Şi uite aşa a pierdut Dinamo minimum 500.000 de euro! Să nu mai vorbesc de mine… Deşi eu cred că de fapt oamenii Dinamo n-au pierdut nimic!”, povesteşte Opria pentru FANATIK.RO. Dezvăluirile ce vor urma sînt bulversante!

ADVERTISEMENT

Facsimil 1:

1

Facsimil 2:

2

Steaua a oferit pe Luchin jumătate de milion de euro!

În săptămîna dinaintea trecerii lui Luchin la Botev Plovdiv, Opria a negociat transferul acestuia la Steaua: „Ştiam clar că Dinamo nu îl mai vrea, ni se promisese că îl putem transfera oriunde. Steaua l-a vrut! Am negociat trei ore cu Laurenţiu Reghecampf şi cu oficialii Stelei, care erau dispuşi să plătească 500.000 de euro. Mai trebuia obţinut acordul lui Gigi Becali cu care se putea comunica foarte greu, fiind în închisoare. L-am informat pe preşedintele Anghelache de ofertă şi a zis că nici nu vrea să audă să îl dea la Steaua şi că oricum e prea mică oferta. Le-am transmis celor de la Steaua şi totul a picat! Erau prea puţini 500.000 de euro şi apoi l-au dat liber de contract… Nu vi se poare dubios totul?”, e nedumerit Opria.

Englezii au sărit la 900.000 de euro

Joi seara, cu o zi înainte ca Luchin să semneze cu Plovdiv, Cristea Opria, agentul internaţionalului român, se afla în străinătate, unde negocia transferul fundaşului. „I-am spus lui Anghelache să mă aştepte pînă sîmbătă la ora 15:00. Eu am avut discuţii cu un club din liga a doua engleză. Aceştia au fost încîntaţi de jucător şi au pus pe masă o ofertă de 900.000 de euro, de care l-am înştiinţat pe Anghelache”, susţine impresarul. Imediat după perfectarea transferului la Plovdiv, patronul Ionuţ Negoiţă afirma că ofertele lui Opria erau pure invenţii: „Pe domnul Opria l-am tot rugat să ne prezinte ofertele despre care vorbeşte, scrise, nu poveşti la telefon. Să-şi facă treaba lui de agent, nu să scoată aberaţiile pe care le aruncă în presă. Este iresponsabil şi pentru lucrurile grave pe care le-a spus, va plăti. Atît am de spus! Noi vrem oferte concrete nu intoxicări, precum a fost şi cea cu Steaua”.

ADVERTISEMENT

„Anghelache va ajunge la <umbră>, dar nu uşor ca la Poarta Albă!”

Opria spune că poate demonstra oricînd veridicitatea propunerilor de transfer pentru Luchin. „Am martori că oferta englezilor era reală. E vorba despre afacerişti români foarte importanţi, care m-au pus în legătură cu clubul respectiv. Dar nu s-a mai făcut nimic pentru că vineri Luchin a semnat de urgenţă cu Botev. A fost declarat liber! Şi eu, dar – culmea – şi Dinamo am pierdut sute de mii de euro! S-au încasat bani la negru, e singura explicaţie! Îi transmit lui Anghelache că va ajunge la <umbră>, cît de curînd, dar nu uşor ca la Poarta Albă!”, susţine impresarul.

Incredibil: Dinamo spune că s-a speriat de jucător!

În momentul în care Luchin a semnat cu bulgarii, Opria le-a cerut celor de la Dinamo, prin intermediul unei notificări, să i se spună ce s-a întîmplat cu transferul apărătorului de pe urma căruia trebuia să primească minimum 300.000 de euro! Răspunsul oficial din partea lui Constantin Anghelache este uluitor. Acesta susţine, într-o hîrtie oficială (n.r. – vezi facsimil 3), că Dinamo i-a reziliat contractul lui Luchin la presiunile acestuia! Cu alte cuvinte, preşedintele „cîinilor”, renumit pentru zgîrcenia lui, a renunţat GRATIS la un fotbalist pe care avusese oferte de 500.000 de euro şi 900.000 de euro doar pentru că Luchin nu-şi mai dorea să joace la Dinamo!

ADVERTISEMENT

Facsimil 3:

3

„Contract beton, Luchin nu era prost să plece de la Dinamo”

„Presiune a existat, dar din partea clubului pe jucător şi nu invers! Luchin nu dorea să rezilieze contractul cu Dinamo, pentru că era unul beton. Avea salariu 9.000 de euro, net, pe lună. Încasa suplimentar 750 de euro la fiecare punct al lui Dinamo şi primea 5.000 de euro la fiecare convocare la naţională, indiferent dacă juca sau nu acolo! El a fost ameninţat că va fi trimis la echipa a doua, fapt ce i-ar fi atras înjumătăţirea salariului. Nu avea interes să plece de la Dinamo, mai ales că la bulgari ia vreo 15.000 de euro pe lună, deci per total nu e vreo mare diferenţă, măcar aici era acasă. Mai mult, din ce am auzit, i s-au plătit pe loc, în momentul în care a acceptat să rezilieze, restanţele de peste 50.000 de euro pe care le avea clubul la el!”, dezvăluie Opria pentru FANATIK.RO.

Curtean: „Anghelache e dezinformat sau minte”

Neconcordanţe în privinţa motivelor plecării din Ştefan cel Mare în Bulgaria există şi în cazul lui Curtean. În ianuarie, preşedintele Anghelache afirma despre Curtean că „a venit împreună cu agentul lui (n.r. – Victor Becali) la mine, pentru a ne comunica iar că îşi doreşte să plece. I-am transmis să stea liniştit, că va pleca de la Dinamo, nu-i punem piedici, doar să vină cu oferte!“. Reacţia lui Curtean, în Prosport, a fost una cît se poate de clară „Dacă a zis că noi am vrut să plecăm la contracte mai mari sau la bani mai mulţi şi că am fost disperaţi să reziliem, a dezinformat sau a minţit”, s-a revoltat mijlocaşul.

ADVERTISEMENT

850.000 de euro pe Curtean sau doar 50.000 de euro?

în clipa în care Luchin şi Curtean au semnat cu Botev Plovdiv, au apărut informaţii contradictorii şi în privinţa sumei de transfer a celui din urmă. Partea bulgară, prin vocea antrenorului Stanimir Stoilov, s-a contrazis. Astfel, Stoilov a spus iniţial că Luchin şi Curtean vor veni doar ca fotbalişti liberi de contract, pentru ca apoi tot tehnicianul bulgar să declare că „se vor plăti nişte bani pentru Curtean”. Neoficial, suma pentru care s-ar fi negociat ar fi fost de 850.000 de euro! „Aşa am auzit şi eu, că ar fi vorba despre 850.000 de euro. Din aceştia, 650.000 de euro erau pentru Luchin şi 200.000 de euro pentru Curtean. Cum Luchin a plecat liber de contract, toţi banii s-ar fi încasat pe Curtean”, susţine Opria. O altă sursă, din interiorul clubului Dinamo, aruncă însă bomba: „Nu s-ar fi înregistrat în contabilitatea lui Dinamo 850.000 de euro pe Curtean, ci mult mai puţin. Există voci care vorbesc despre o sumă ridicolă, 50.000 de euro, dar nimeni nu ştie exact cît”, afirmă respectiva sursă. Pentru a face lumină, şi a restabili adevărul, FANATIK.RO cere OFICIAL clubului Dinamo să facă publică suma trecută în acte în contul transferului lui Curtean la Botev Plovdiv!

Cum a încercat Luchin să-şi „cumpere” impresarul

Srgian Luchin a încercat, în disperare de cauză, să îl convingă pe Cristea Opria să renunţe la cei 300.000 de euro pe care îi avea de încasat dintr-un eventual transfer şi i-a făcut o propunere în nume personal, înainte de a semna cu bulgarii: „Mi-a spus că îmi dă el 50.000 de euro din ce încasează de la bulgari şi că mai pun şi cei de la Plovdiv 50.000 de euro. Aş fi luat 100.000 de euro, dar mie nu mi s-a părut corect. L-am avertizat să aibă grijă ce semnează şi de atunci nu am mai vorbit! I-a fost ruşine probabil de ceea ce a făcut, mai ales că eu l-am ajutat mult în carieră. Acum, va plăti pentru ce a făcut. Şi el, şi cei de la Dinamo, în frunte cu Anghelache, pentru că m-au înşelat! Cum să dai doi fotbalişti aproape pe nimic? Ce spune Fiscul, ce spun legile, ce spun organele abilitate?”, întreabă cu duritate Opria.

Şi-a angajat avocat celebru şi cere jumătate de milion de euro!

Pentru ca vorbele sale să nu pară doar unele fără acoperire, impresarul lui Luchin a făcut deja demersurile legale pentru a-i acţiona în judecată pe fotbalist şi pe clubul Dinamo. Opria l-a angajat pe celebrul avocat elveţian Francois Carrard. (n.r. – vezi facsimil 4) Acesta este fost director general al Comitetului Olimpic Internaţional (1989-2003) şi este specializat în litigii sportive: „Am fost la el cu toate actele, omul era şocat de ce a putut să mi se întîmple. A pregătit deja totul pentru a da fotbalistul în judecată. Acum, strînge toate datele pentru a face acelaşi lucru şi cu cei de la Dinamo”, declară agentul. Cristea Opria va solicita drept daune o sumă de aproximativ 500.000 de euro.

Facsimil 4:

www.fanatik.ro

Face plîngere la DNA!

Demersurile lui Opria împotriva conducerii lui Dinamo nu se opresc aici. Impresarul e decis să meargă pînă în pînzele albe pentru a-şi face dreptate, iar următoarea oprire va fi la DNA! „Zilele acestea voi merge să fac şi o plîngere la DNA. Vreau să ancheteze ce s-a întîmplat cu cele două transferuri la Botev Plovdiv, dacă s-au luat sau nu bani la negru. Să iasă la lumină sumele reale plătite, cum s-au dat acestea şi toate detaliile. Îi avertizez pe cei de la Dinamo: Aţi văzut ce s-a întîmplat cu Dosarul Transferurilor? Vreţi să urmaţi voi?”, a încheiat în forţă agentul.

Ciudat: de Rotariu au tras cu dinţii!

Lejeritatea cu care Dinamo a renunţat GRATIS la serviciile lui Srgian Luchin, fotbalist de naţională, este cu atît mai surprinzătoare cu cît, de curînd, şefii „cîinilor” au arătat că sînt dispuşi să folosească orice mijloace de convingere atunci cînd simt că pot pierde un jucător important. Este vorba de cazul lui Dorin Rotariu, fotbalist de care Anghelache şi Negoiţă au tras cu dinţii pînă cînd acesta a cedat şi a renunţat la colaborarea cu Anamaria Prodan, contestată vehement de cei doi oficiali ai lui Dinamo. Dacă pentru Rotariu, un puşti cu un viitor uriaş, dar fără selecţii la prima reprezentativă, au scos la luptă tot „armamentul” din dotare, este cu atît mai ciudat cum pentru Luchin nu s-a putut găsi nici o cale de mijloc, iar versaţii oameni de fotbal din Ştefan cel Mare au cedat „presiunilor” fundaşului.

„Nu comentez nimic. Nici nu mă interesează ce vreţi să mă întrebaţi…” (Constantin Anghelache)

„Luchin nu era un titular constant la naţională, dar era util pentru Dinamo. La fel era şi Curtean. Ei au primit oferte financiare mai bune de la bulgari şi i-am lăsat să plece. De ce? Pentru că Dinamo avea şi are un proiect bazat pe tineri şi ne-am bucurat că am făcut încă doi paşi în acest sens. Pe Curtean s-au luat bani puţin mai mult decît nimic, nu sumele alea mari care s-au vehiculat. Iar în ceea ce-l priveşte pe domnul Opria, poate să meargă unde consideră dumnealui, e liber să facă şi să spună ce doreşte” (Ionuţ Negoiţă)

1.900.000 de euro este cota de piaţă a lui Srgian Luchin pe site-ul de specialitate transfermarkt

1.600.000 de euro este cota de piaţă a lui Alex Curtean pe site-ul de specialitate transfermarkt

850.000 de euro este suma pe care ar fi plătit-o Botev Plovdiv clubului Dinamo pentru cei doi fotbalişti

300.000 de euro este suma minimă pe care Cristea Opria trebuia s-o ia în cazul unui transfer al lui Luchin

 

ADVERTISEMENT