News

Două categorii de bugetari ar putea fi exceptate de la interdicția de cumul pensie – salariu

Două categorii de bugetari din România ar putea fi exceptate de la legea care prevede interdicția de cumul al pensiei cu salariul.
25.05.2021 | 15:56
Doua categorii de bugetari ar putea fi exceptate de la interdictia de cumul pensie  salariu
ADVERTISEMENT

Potrivit unui proiect de lege anunțat de Ministerul Muncii încă din debutul anului, pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul în sectorul public.

Mai exact, bugetarii nu vor mai putea cumula salariul cu pensia și sunt nevoiți să aleagă una dintre cele două surse de venit.

ADVERTISEMENT

Aprobat de Guvern în primă lectură încă din luna martie, actul ar putea adăuga însă primele excepții, cum ar fi, medicii și cadrele din învățământ.

Ce categorii de bugetari care ar putea fi exceptate de la interdicția de cumul pensie – salariu

Medicii și profesorii ar putea exceptați de la interdicția cumulului pensiei cu salariul. Aceste categorii de bugetari ar putea primi în continuare salariu, dacă aleg să rămână în piața muncii și se află la vârsta de pensionare.

ADVERTISEMENT

Această specificare este în discuții la Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social, anunță cei de la Digi24.

Încă din momentul anunțării acestui proiect de lege, medicii s-au revoltat și au anunțat că, dacă nu vor fi exceptați de la interdicția de cumul pensie – salariu, sistemul sanitar va intra în colaps.

ADVERTISEMENT

În această primăvară, președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, afirma că, dacă în sistemul sanitar se va aplica viitoarea lege care va interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat, ”sistemul medical va intra în colaps” în anumite regiuni unde se înregistrează un deficit de personal medical şi unde asistenţa de specialitate este asigurată de către medici pensionari.

Coriu a spus că peste 1200 de medici pensionari lucrează în prezent în sistemul medical public, precizând că un memoriu a fost depus de către Colegiul Medicilor la mai multe instituţii cu rol de decizie în această privinţă.

ADVERTISEMENT

”Nu suntem de acord cu aplicarea acestei legi în sănătate. Medicii pensionari susţin sistemul sanitar în zonele deşertificate. Avem judeţe în care medicii pensionari susţin aproape integral gărzile în spitale, precum şi în centre de permanenţă.

Dacă aceşti medici vor fi demotivaţi financiar, sistemul medical va intra în colaps în anumite regiuni”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor, pe 13 martie, la Digi24.

Premierul Florin Cîțu, în opoziție față de excepții de la lege

Tot în luna martie, premierul Florin Cîţu a declarat că nu este de acord cu introducerea de excepţii pentru anumite profesii, precum cadrele didactice sau medicii, în proiectul de lege privind interzicerea cumulului pensie-salariu în sistemul de stat.

”Nu. În cadrul personalului angajat în sectorul public nu sunt de acord cu excepţii şi vom vedea dacă poate să fie o excepţie, ceva special, dar nu sunt de acord cu excepţiile”, spunea Cîțu pe 10 martie, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT