News

Două cutremure s-au produs în România în cea mai scurtă noapte a anului. Intervalul dintre ele a fost mai mic de trei ore

Două cutremure s-au produs în România în noaptea de sâmbătă spre duminică. Ambele seisme s-au înregistrat în zona Vrancea.
26.03.2023 | 09:08
Doua cutremure sau produs in Romania in cea mai scurta noapte a anului Intervalul dintre ele a fost mai mic de trei ore
Două cutremure noi, în Vrancea
ADVERTISEMENT

Două cutremure cu magnitudinea de 3,9 și 3,1, s-au produs în noaptea de sâmbătă spre duminică, în zona seismică Vrancea, în judeţul Buzău, potrivit datelor înregistrate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

76 de cutremure în luna martie, în România

Primul cutremur, de 3,9 pe Richter, a avut loc la ora 1:32 la adâncimea de 122 km şi s-a înregistrat în apropierea următoarelor oraşe: 54 km nord-vest de Buzău, 57 km sud-est de Braşov, 59 km nord de Ploieşti, 60 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 75 km vest de Focşani şi 87 km nord-est de Târgovişte.

ADVERTISEMENT

Cel de-al doilea cutremur, cu magnitudinea de 3,1, s-a produs la ora 4:20 la adâncimea de 106 km. Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 49 km nord-vest de Buzău, 62 km nord-est de Ploieşti, 63 km est de Braşov, 64 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 69 km sud-vest de Focşani şi 92 km nord-est de Târgovişte.

De la începutul lunii martie, în zona seismică Vrancea au avut loc 20 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,5 şi 4,2 pe Richter, iar în zona Olteniei, în judeţul Gorj, s-au produs 56 de cutremure cu magnitudini între 2 şi 4,9.

ADVERTISEMENT

Pe teritoriul României, cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. De altfel, cel mai mare cutremur din luna martie s-a produs tot în zona Olteniei.

Potrivit INFP, pe teritoriul României, zona seismogenă cu cel mai ridicat potential distructiv este situată în litosfera subcrustală, la curbura Carpaţilor Orientali, în regiunea Vrancea, unde s-au produs şi cele două cutremure din noaptea de sâmbătă spre duminică.

ADVERTISEMENT

Pe lânga aceasta, există câteva zone de surse seismice superficiale, de importanţă locală pentru hazardul seismic: zonele Est – vrânceană, Făgăraţ – Câmpulung, Danubiană, Banat, Crişana – Maramureş, depresiunea Bârlad, depresiunea Predobrogeană, falia Intramoesică, depresiunea Transilvaniei, potrivit lui Mircea Radulian.

Regiunea Vrancea este o zona seismică complexă de convergenţă continentală, situată la contactul a trei unităţi tectonice: placa Est – Europeană, subplăcile Intra – Alpina şi Moesică. Cea mai puternică activitate seismică pe teritoriul României se concentrează la adâncimi intermediare (60 – 200 km), într-un corp litosferic mai rece, în coborâre gravitaţională, orientat aproape vertical.

ADVERTISEMENT

România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100. Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în zona seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km, avertizează INFP.

ADVERTISEMENT