News

Două decenii de la “curcubeul lui George W. Bush”. Cum a descris fostul președinte american vizita în România

Douăzeci de ani au trecut de la vizita lui George W. Bush în România. Fostul președinte american a evocat momentul într-o carte de memorii
23.11.2022 | 08:03
Doua decenii de la curcubeul lui George W Bush Cum a descris fostul presedinte american vizita in Romania
Au trecut două decenii de la vizita lui George W. Bush în România. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vizita lui George W. Bush în România a venit după ce în urmă cu doar câteva ore, țara noastră era invitată să înceapă negocierile de aderare la NATO, alături de alte şase state candidate. Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia au făcut pasul împreună cu România, dar președintele american a decis să meargă mai întâi de toate la București. A fost un moment emoționant, un moment completat de apariția unui curcubeu care avea să intre definitiv în istorie.

George W. Bush, amintiri din România anului 2002

De altfel, discursul și întreaga vizită au fost prezentate pe larg de George W. Bush în cartea “Decision Points”, una în care acesta și-a publicat memoriile. Considerat cel mai puternic om de pe planetă la acel moment, Bush a considerat decizia de admitere a statului român la NATO drept un eveniment remarcabil.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, președintele de atunci al americanilor nu a ezitat să întrebe despre balconul în care Nicolae Ceaușescu a rostit ultima cuvântare spre țară înainte să fie înlăturat de la putere.

Curios este că George W. Bush și-a adus aminte că ziua de 23 noiembrie 2002 nu a început sub cele mai fericite note. A descris-o ca fiind „ploioasă și gri”, dar, cu toate acestea, oamenii nu au ezitat să iasă în stradă. Și vorbim despre zeci de mii de persoane. De altfel, președintele SUA a rămas impresionat de această dragoste a românilor arătată pentru țara pe care o conducea.

ADVERTISEMENT

“Ziua de 23 noiembrie 2002 a fost ploioasă şi gri la Bucureşti. Cu toate acestea, zeci de mii de persoane au venit în Piaţa Revoluţiei pentru a marca decizia de admitere a României în NATO, un eveniment remarcabil pentru o ţară care, cu doar 15 ani înainte, era un stat-satelit al URSS şi un membru al Pactului de la Varşovia”, și-a început George W. Bush povestea despre vizita pe care a făcut-o în capitala României.

De ce a întrebat George W. Bush despre balconul lui Nicolae Ceaușescu

Primii pași pe care i-a făcut liderul de la Casa Albă spre scenă au fost marcați de o întâmplare aparte. Președintele SUA a observat un balcon luminat și nu a ezitat să întrebe ce este cu el, ce anume se întâmplă acolo. Răspunsul pe care l-a primit atunci s-a regăsit peste ani de zile în cartea pe care a scris-o.

ADVERTISEMENT

„Când mă apropiam de scenă, am observat un balcon care era luminat. Ce este?, am întrebat. Mi s-a spus că era locul în care Nicolae Ceauşescu, dictatorul comunist al României, rostise ultimul discurs înainte de a fi înlăturat de la putere în 1989″, a mai notat fostul preşedinte al Statelor Unite.

Cu doar două luni înaintea Revoluției, președintele de atunci al americanilor, George Bush, tatăl lui George W. avea să-i trimită chiar o scrisoare lui Nicolae Ceaușescu. Acesta i-a solicitat liderului comunist grațierea lui Mircea Răceanu, ultimul condamnat la moarte al regimului.

ADVERTISEMENT

Interesant este că președintele României comuniste a decis ca pedeapsa cu moartea să fie comutată la 20 de ani de închisoare.

Momentul curcubeului

Patru ore a stat George W. Bush la București, dar vizita a intrat în istorie și pentru un moment aparte. Atât de impresionat a fost președintele americanilor încât a evocat totul chiar și la final de mandat. Fostul lider de la Casa Albă și-a adus aminte de curcubeul care a apărut pe cer la București, în timpul discursului său.

“În momentul în care preşedintele Ion Iliescu mă prezenta, ploaia s-a oprit şi a apărut un curcubeu foarte clar. S-a întins pe cer până în spatele balconului care era luminat ca memorial al libertăţii. A fost un moment uimitor, iar eu am şoptit: Astăzi, Dumnezeu ne zâmbeşte”, a scris George W. Bush.

Nu o dată a povestit întâmplarea fostul președinte. Astfel, după ce a susținut un discurs despre prețul record la care ajunsese benzina în ultimele zile ale mandatului său, Bush i-a invitat pe toți cei prezenți să-i adreseze întrebări.

“Ei bine, dacă nu aveți întrebări, vă pot povesti multe lucruri interesante”, a spus acesta care nu a ezitat să le explice despre cum, la 23 noiembrie 2002, un curcubeu s-a format pe cerul Bucureștiului chiar în momentul în care saluta Romania și libertatea ei.

Cum s-a decis intrarea României în NATO

Cu cinci ani în urma discursului eveniment ținut de George W. Bush în Piața Revoluției, România nu a primit deloc vești bune de la summit-ul NATO orchestrat la Madrid. Chiar Statele Unite ale Americii, dar și Marea Britanie s-au opus în 1997 aderării noastre. Franța a fost singurul stat puternic care a susținut cauza noastră până la capăt.

Totul avea să se schimbe în momentul în care NATO a intervenit militar în Iugoslavia. România și-a pus la dispoziție spațiul aerian și a interzis total accesul celor din Rusia. Nu a mai durat mult până când au apărut primele zvonuri.

Experții politici au vorbit la câțiva ani distanță despre o înțelegere făcută de Emil Constantinescu cu Ion Iliescu. Președintele de atunci al României i-ar fi promis liderului PSD că nu mai candidează dacă social democrații se abțin de la votul în care li se permitea forțelor Aliate să folosească spațiul românesc aerian.

Ambele înțelegeri aveau să fie respectate până la capăt și Ion Iliescu se întorcea pe cai mari, în 2000, la Palatul Cotroceni după ce Emil Constantinescu lăsa dreapta politică fără un reprezentant în stare să lupte.

“Am votat în numele Americii pentru includerea în NATO şi a Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Slovaciei şi Sloveniei. Am considerat extinderea NATO drept un instrument puternic pentru progresul în materie de libertate. Dat fiind că NATO le cere statelor să întrunească standarde ridicate de transparenţă la nivel economic şi politic, posibilitatea aderării are rolul de stimulare a reformelor”, nota George Bush în cartea “Decision Points” despre cum s-a decis aderarea României.

Ce le-a zis George W. Bush românilor prezenți în stradă

De remarcat că, în debutul discursului ținut la București, George W. Bush a ținut să-i mulțumească lui Ion Iliescu pentru că a stat în ploaie pentru el. A mulțumit și pentru primirea călduroasă de care a avut parte și a transmis urările de bine ale poporului american.

„Astăzi reafirmăm prietenia dintre țara voastră și a mea. Sunt onorat să port un mesaj către poporul României: Vă invităm cu mândrie să vă alăturați NATO, marea alianță a libertății. 

În jurul nostru sunt amintiri ale istoriei României și ale culturii pe care o împărtășim. În apropiere se află o biserică, veche de trei secole, un simbol al credinței care învinge orice asuprire. În această piață vedem monumente ale patrioților români care și-au pierdut viața în libertate – pentru libertatea națiunii voastre. Și aici, în decembrie 1989, ați spart tăcerea captivității voastre. Din acel balcon, dictatorul v-a auzit vocile și s-a clătinat – și a fugit. Două generații de tiranie amară s-au încheiat și toată lumea a fost martoră la curajul României, curajul care v-a eliberat”, a continuat să vorbească George W. Bush românilor ieșiți în stradă să-l întâmpine.

Ce președinți americani au venit în România înaintea lui George W. Bush

Interesant este că înaintea lui George W. Bush, în România, au ajuns alți doi președinți americani. Primul a fost Richard Nixon, pe 2 august 1969. Acesta a venit să pună la punct relațiile dintre cele două state, relații destul de reci în acea perioadă. A făcut-o însă după ce a primit mai multe asigurări că România își dorește să iasă de sub influența URSS.

Mai mult decât atât, Nixon a convins Congresul SUA să-i acorde României clauza națiunii celei mai favorizate. S-a întâmplat lucrul acesta în premieră pentru că nicio altă țară comunistă nu a mai beneficiat de așa ceva.

Zeci de ani mai târziu, Bill Clinton a venit la București la puțin timp după ce americanii ne-au refuzat intrarea în NATO. Democratul a rămas pe aceleași poziții și nu a promis mare lucru României. S-a mulțumit doar să spună deja celebra “rămâneți pe acest drum și viitorul este al vostru”.

ADVERTISEMENT
Tags: