Alegeri 2024

Două domenii-cheie vor înregistra creșteri în următorul trimestru. ”Politicile PSD asigură avansul economiei”

Construcțiile și comerțul cu amănuntul vor înregistra creșteri în trimestrul 3 din 2024. Social-democrații spun că masurile Guvernului Ciolacu sunt la baza acestor creșteri
30.06.2024 | 21:50
Doua domeniicheie vor inregistra cresteri in urmatorul trimestru Politicile PSD asigura avansul economiei
Politicile PSD duc la avansul economiei susțin social-democrații Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Potrivit reprezentanților PSD, evoluția în creștere a celor două domenii este rezultatul strategiei Guvernului condus de Marcel Ciolacu de a aloca fonduri publice record pentru investiții în infrastructură, cât și al „măsurilor sociale ale Executivului care au condus la un progres constant al nivelului de trai al românilor”.

PSD: Două domenii-cheie vor înregistra creșteri în următorul trimestru

România a ajuns la 80% din media UE din PIB pe cap de locuitor în ceea ce privește investițiile, iar veniturile românilor au devenit de circa două ori mai mari decât rata inflației.

ADVERTISEMENT

„Prin investițiile fără precedent asumate de Guvernul Ciolacu, România a ajuns la o valoare de 80% din media UE în ceea ce privește PIB/cap de locuitor. În plus, prin politicile sociale implementate de PSD, veniturile românilor sunt, în medie, cu aproape de două ori mai mari decât rata inflației.

Această diferență urmează să se accentueze atât prin scăderea inflației, la un  nivel de 5% la finalul acestui an, respectiv la 3,5% în 2025, cât și prin creșterea salariului minim la 3.700 de lei de la 1 iulie și, ulterior, prin implementarea salariului minim european, până la finalul lui 2024”, precizează reprezentanții PSD.

ADVERTISEMENT

Datele analizate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că managerii din comerțul cu amănuntul au estimat o „tendință de creștere a activității economice (sold conjunctural +20%).

Totodată, volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra o creștere (sold conjunctural +18%), în timp ce angajatorii prognozează o relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +3%).

ADVERTISEMENT

În opinia managerilor, creșteri vor înregistra și industria prelucrătoare (sold conjunctural de +5%) și cererea de servicii (sold conjunctural +10%)”.

Investițiile, motorul de dezvoltare economică promovat de PSD

Datorită fondurilor alocate de executiv, în următoarele trei luni se va înregistra o creștere a activității și în domeniul construcțiilor. Cercetarea efectuată de INS în rândul managerilor estimează un sold conjunctural de +21% în ceea ce privește volumul producției, dar și un avans de 8% al numărului de angajați din acest sector.

ADVERTISEMENT

„Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, arată raportul INS.

În 2024, investițiile publice în infrastructura mare prognozate sunt cu 20% mai mari decât anul trecut, fiind prevăzute peste 120 de miliarde de lei de la bugetul național și din fonduri europene, ceea ce reprezintă echivalentul a 7,2% din PIB. România se apropie astfel de ținta de 10% din PIB, anunțată de Premierul Ciolacu încă din mai 2023.

Material susținut de PSD

ADVERTISEMENT