News

”Două doze de vaccin, 1.000 de euro pe piața neagră.” Anchetă explozivă La Repubblica

03.01.2021 | 08:53
Doua doze de vaccin 1000 de euro pe piata neagra Ancheta exploziva La Repubblica
ADVERTISEMENT

O anchetă a jurnaliștilor italieni de la ”La Repubblica” a scos în evidență faptul că două doze de vaccin au ajuns să coste până la 1.000 de euro pe piața neagră.

Vaccinul Pfizer/BioNTech este de utilizat de mai puțin de o lună la nivel mondial și încă nu a ajuns să fie comercializat pe piața liberă, însă asta nu-i împiedică pe escroci să profite de disperarea unora de a avea ”arma” contra Covid-19.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii din Italia au demarat o amplă investigație în urma căreia au vrut să afle dacă pe piața neagră se găsește disponibil acest vaccin anti-Covid. Surprinzător sau nu, oferte există deja și sunt extrem de costisitoare.

Două doze de vaccin, au ajuns să coste 1.000 de euro pe piața neagră

Așa cum specialiștii avertizau încă dinaintea aprobării utilizării vaccinului celor de la Pfizer și BioNTech, în mediul virtual au apărut deja o serie de persoane care încearcă să profite de disperarea de la nivel mondial din pandemie și să ”vândă” vaccinul anti-Covid.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii italieni de la La Repubblica” au încercat să cumpere de pe piața neagră a online-ului două doze de vaccin Pfizer. Deloc surprinzător, date fiind avertismentele poliției, aceștia au constatat că ofertele sunt deja numeroase, iar după un sfert de oră au fost contactați de un vânzător.

În scurt timp, jurnaliștii au întâlnit vânzător sub pseudonimul chrisstore24, care i-a asigurat, pe WhatsApp, că în mai puțin de o săptămână ar putea primi acasă două doze cu prețiosul lichid.

ADVERTISEMENT

Cum a decurs discuția dintre jurnaliști și „chrisstore24”, vânzătorul de pe dark web, conform celor de la Libertatea:

  • chrisstore24: Bună ziua, ce produs căutați?
  • – Reporter: Vaccinul contra COVID-19. Aveți?
  • chrisstore24: Da, două doze pentru 1.000 de dolari.
  • – Reporter: Și cum aș putea să știu că nu e fals?
  • chrisstore24: Satisfacția clientului este prioritatea noastră. După recepție, veți reveni să cumpărați produse și ne aduceți clienți noi. Livrarea durează între trei și patru zile.
  • – Reporter: Aveți un recipient pentru expedierea la – 80 de grade Celsius?
  • chrisstore24: Echipa noastră de specialiști se va ocupa de ambalare. Va ajunge în stare perfectă, nu vă îngrijorați.
ADVERTISEMENT

”Negocierea” din jurnaliștii sub acoperire și escroci s-a dus mai departe, iar aceștia din urmă au dat asigurări că ”pachetul” va fi livrat fără probleme, bineînțeles, după efectuarea plății.

Italienii scriu că poza de profil a vânzătorului este un logo stilizat al Mycelium, o aplicație pentru plata cu criptomonede, iar numărul său de telefon avea prefix de Statele Unite, dar s-ar putea afla oriunde și nu neapărat un american.

Zeci de oferte de vânzare al vaccinului anti-Covid în mediul virtual

Pe forumul unde au căutat vaccinul, italienii au mai găsit alte 80 de oferte similare, iar prețul pe doză variază de la 300 până la 1.000 de euro.

Încă din toamna lui 2020, Interpol a transmis un mesaj de avertizare către cele 194 de ţări membre, îndemnate să se pregătească pentru acţiuni ale crimei organizate centrate pe vaccinurile împotriva coronavirusului.

Într-o atenţionare de securitate de nivel portocaliu, organizaţia de cooperare poliţienească internaţională, cu sediul în oraşul francez Lyon, avertiza asupra unei “potenţiale activităţi criminale legate de contrafaceri, furturi şi promovarea ilegală de vaccinuri împotriva COVID-19 şi a gripei”.

ADVERTISEMENT