News

Românii ar putea primi două facturi la curent în decembrie. Explicația autorităților

În luna decembrie, o parte dintre români ar putea primi două facturi la curent. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).
25.11.2021 | 09:35
Romanii ar putea primi doua facturi la curent in decembrie Explicatia autoritatilor
ADVERTISEMENT

Prima lună de iarnă ar putea fi una în care mulți cetățeni din România să primească nu una, ci două facturi la energia electrică pe care au consumat-o.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE, afirmă că cetățenii care nu au primit facturi la curent în această lună este posibil să aibă două facturi de plată luna viitoare.

ADVERTISEMENT

Luna decembrie ar putea veni cu două facturi la curent. Ce români le-ar putea primi

Oficialul Autorității Naționale de Reglementare în Energie a explicat de ce s-a ajuns la această situație. De vină ar fi normele de aplicare ale legii privind compensarea facturilor la energie electrică și gaze.

Nagy-Bege spune că are speranța ca normele să se aplice săptămâna viitoare, iar furnizorii să poată să factureze conform prevederilor legale.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește data la care românii vizați de întârziere ar putea primi cele două facturi, oficialul ANRE spune că acest lucru s-ar putea întâmpla peste 1-2 săptămâni.

”La sfârșitul lui octombrie s-a aprobat în Parlament acea OUG 118 care s-a dat de către guvern pentru compensarea facturilor la energie electrica și gaze. S-a completat în Parlament și s-a dispus și plafonarea.

ADVERTISEMENT

Deși legea prevedea termen de 15 zile în care trebuia să se elaboreze normele de aplicare a acestei legi, acest lucru încă nu s-a întâmplat.

N-avem încă norme, suntem în 24 noiembrie, și în lipsa normelor furnizorii nu știu cum să factureze și cum să aplice această lege și unii au preferat în loc să factureze la valoarea normală prevăzută din contract încălcând legea au preferat să amâne emiterea facturilor. Sper că cel târziu săptămâna viitoare aceste norme să apară.

ADVERTISEMENT

Problema e că ar trebui să se aștepte acești clienți cărora nu le-a venit factură că în decembrie să primească chiar două facturi. Într-o săptămână – două să vină două facturi că să recupereze acest decalaj din cauza amânării emiterii facturilor”, a spus reprezentantul ANRE, la Digi24.

Nu toți clienții au aflat de această întârziere

În ceea ce-i privește pe românii care nu au primit factura în noiembrie și vor primi două în decembrie, vicepreședintele ANRE spune că știe doar de un singur furnizor care și-a informat clienții.

”Pentru ceilalți probabil nu contează atât de mult clientul și nu dau foarte mult pe comunicarea față de client”, a reproșat Nagy-Bege.

În ceea ce privește eventuale sancțiuni pentru furnizorii , vicepreședintele ANRE a precizat că omisiunea va fi sancționată ”dacă se va găsi temei legal”.

ADVERTISEMENT