Fotbal international

Două goluri de aur i-au adus Franţei trofeul la EURO 2000! Ultimul bal pentru Gică Hagi şi “Generaţia de Aur”. Video

08.05.2021 | 22:02
Doua goluri de aur iau adus Frantei trofeul la EURO 2000 Ultimul bal pentru Gica Hagi si Generatia de Aur Video
Două goluri de aur i-au adus Franţei trofeul la EURO 2000! Ultimul bal pentru Gică Hagi şi "Generaţia de Aur"
ADVERTISEMENT

FANATIK îţi prezintă episodul 11 din “Istoria EURO”, povestea Campionatelor Europene. Turneul final din 2000 a beneficiat de două gazde şi a fost ultimul turneu final al României cu Gică Hagi şi “Generaţia de Aur”. În tot acest timp, Franţa obţinea trofeul cu multă şansă.

După ce competiţia ajunsese la 16 echipe, UEFA a decis ca turneul final din 2000 să fie organizat de două ţări, o premieră în istoria Campionatelor Europene. Pe 14 iulie 1995, forul continental anunţa că EURO 2000 va fi găzduit de Olanda şi Belgia, ţări care deveneau primele calificate la acel turneu.

ADVERTISEMENT

Gică Hagi a revenit la naţională şi a dus România la EURO 2000

După Campionatul Mondial din 1998, România intra într-o nouă eră, una fără Gică Hagi, care îşi anunţase retragerea de la naţională, şi Anghel Iordănescu, plecat la selecţionata Greciei. Tricolorii, capi de serie la tragerea la sorţi, au ajuns într-o grupă cu Portugalia, Slovacia, Ungaria, Azerbaidjan şi Liechtenstein.

Cu Victor Piţurcă la cârma naţionalei, România a început campania bine, 7-0 cu Liechtenstein, 1-0 cu Portugalia şi 1-1 cu Ungaria. De remarcat că la Porto, Stelea a parat o lovitură de la 11 metri, în timp ce golul victoriei a venit în minutul 90, după o execuţie uluitoare a lui Dorinel Munteanu. La Budapesta, tricolorii au fost egalaţi cu 8 minute înainte de final, însă nimeni nu se aştepta la jocul modest din primăvara lui 1999.

ADVERTISEMENT

Pentru România a urmat singurul pas greşit, 0-0 cu Slovacia la Bucureşti, iar Victor Piţurcă începea să fie contestat. Victoria de la Baku, 1-0 cu Azerbaidjan, nu a risipit valul de contestatari. Înainte de meciul cu Ungaria din 5 iunie 1999, la emisiunea “Meciul Meciurilor”, Adrian Păunescu reuşea să-l convingă pe Gică Hagi să revină la naţională. Momentul era unul extrem de important. România nu câştigase niciodată cu Ungaria, iar victoria era obligatorie.

Cu Gică Hagi revenit sub tricolor, România a învins Ungaria, scor 2-0, şi încheia coşmarul maghiar. “Regele” a jucat doar 45 minute, fiind accidentat de Janos Hrutka, autorul golului de la Budapesta. După o victorie de control cu Azerbaidjan, scor 4-0, tricolorii au intrat în linie dreaptă pentru meciurile decisive.

ADVERTISEMENT

După un spectaculos 5-1 cu Slovacia, la Bratislava, Gică Hagi a făcut încă un meci mare cu Portugalia, în Ghencea. Remiza cu lusitanii aducea calificarea la EURO 2000, din moment ce ultima partidă, cu Liechtenstein, a fost doar un antrenament pentru tricolori. După 3-0 la Vaduz, România mergea la turneul final de pe primul loc, în timp ce Portugalia a fost naţionala cea mai bine clasată dintre echipele de pe locurile 2 şi a mers direct la European. La scurt timp după obţinerea calificării, Victor Piţurcă, aflat în conflict cu Gică Hagi, Gică Popescu şi alţi jucători, a fost demis şi înlocuit cu Emerich Jenei.

“În acel meci (n.r. cu Ungaria) mi-a ieşit tot. Am jucat nu bine, ci foarte bine. Aveam toate fazele în cap dinainte să se întâmple. Era imposibil să nu învingem. Era vorba să mă întorc pentru un meci, cel cu Ungaria, dar m-am accidentat şi pe drum spre Constanţa Giovani Becali m-a sucit de tot” – Gică Hagi

Echipele calificate la EURO 2000. Croaţia, supriza Mondialului din 1998, rămânea acasă

Preliminariile EURO 2000 au fost lipsite de prea mari surprize, însă au existat câteva naţionale care au trăit periculos. Croaţia, bronzul Mondialului 1998, rata calificarea, după ce Irlanda ajungea în baraj, în timp ce Iugoslavia prindea biletul direct. Grecia, cu Anghel Iordănescu pe bancă până la mijlocul campaniei, a rămas acasă chiar dacă a avut o grupă accesibilă, din care Slovenia a mers în baraj, iar Norvegia direct la turneul final.

ADVERTISEMENT

Italia, Norvegia, Germania, Franţa, Suedia, Spania, România, Portugalia, Iugoslavia şi Cehia au fost echipele care s-au calificat direct. Anglia a tremurat în barajul cu Scoţia, dar a obţinut calificarea, fiind urmată de Slovenia care producea marea surpriză cu Ucraina. Turcia lăsa acasă Irlanda cu ajutorul golului marcat în deplasare, în timp ce Danemarca umilea Israelul într-o dublă fără istoric.

Am trimis Anglia acasă după un meci nebun. Italia, capăt de drum pentru Gică Hagi şi “Generaţia de Aur”

România a avut parte de o grupă dificilă la EURO 2000, cu Germania, Portugalia şi Anglia ca adversari. Debutul în turneu a fost cu dreptul, după ce Viorel Moldovan deschidea scorul în minutul 5 al meciului împotriva nemţilor. Avantajul pe tabelă a rămas timp până în minutul 28, când Mehmet Scholl l-a învins pe Bogdan Stelea cu un şut din afara careului. La scurt timp după această reuşită, Gică Hagi l-a găsit perfect pe Adrian Ilie, însă atacantul Valenciei a fost cosit în careu, fără ca arbitrul Kim Milton Nielsea să arate punctul cu var. Tricolorii porneau cu 1 punct şi trăgeau speranţe pentru duelul cu Portugalia. Lusitanii obţineau o victorie convingătoare cu Anglia, scor 3-2, în prima etapă.

România o cunoştea foarte bine pe Portugalia, după dubla din preliminarii, acelaşi lucru putând fi spus şi despre adversari. Al doilea meci al tricolorilor a fost unul mai modest, însă nici lusitanii nu au pus prea mari probleme. Când meciul se îndrepta spre un egal echitabil, Costinha, introdus pe final, a marcat în al treilea minut al prelungirilor şi portughezii obţineau biletele pentru sferturi.

În ultima etapă, ca să prindă sferturile,  România trebuia să bată Anglia, iar Portugalia să obţină victoria cu Germania. Tricolorii intrau pe teren fără Gică Hagi, suspendat pentru cumul de cartonaşe galbene, şi deschideau scorul prin Cristi Chivu în minutul 22. Finalul primei reprize a fost de coşmar, Alan Shearer şi Michael Owen au întors scorul prin golurile marcate în minutele 41 şi 45. Imediat după pauză, în minutul 48, Dorinel Munteanu restabilea egaliatea cu o torpilă, iar România mai avea nevoie de un gol pentru a obţine calificarea. La Rotterdam, Germania era călcată în picioare de Portugalia, după tripla lui Sergio Conceicao. În ultimul minut al timpului regulamentar, Phil Neville l-a faultat în careu pe Miodrag Belodedici, iar Ionel Ganea înscria de la 11 metri golul calificării în sferturi.

Cu Italia, România era decimată, fără Gică Popescu, accidentat, Cosmin Contra, Dan Petrescu şi Adrian Ilie, suspendaţi. Revenea Gică Hagi în primul “11”, însă italienii au decis soarta meciului încă din prima repriză, după golurile marcate de Francesco Totti şi Filippo Inzaghi. “Regele” a ratat marea ocazie a tricolorilor, când a încercat să-l lobeze pe Francesco Toldo. După pauză, în decurs de patru minute, Gică Hagi a primit două cartonaşe galbene şi a fost eliminat la ultimul meci din carieră la naţională. România era eliminată în sferturi, iar EURO 2000 devenea ultimul turneu final pentru “Generaţia de Aur”.

Iugoslavia a garantat spectacolul în grupe. Belgia, eliminată după trei meciuri

În Grupa B, Belgia le-a provocat o mare dezamăgire fanilor, fiind eliminată de la EURO 2000 în ultimul meci, 0-2 cu Turcia. Italia a mers în sferturi cu trei victorii în tot atâtea partide, în timp ce Suedia nu a contat, obţinând 1 punct cu turcii.

Spania şi Iugoslavia, favoritele Grupei C, au mers la braţ în sferturi la capătul unui meci spectaculos, câştigat de iberici, scor 4-3, cu două goluri marcate în prelungiri. Anterior, în primul meci, iugoslavii au remizat cu Slovenia, scor 3-3, după ce adversarii au condus cu 3-0, iar selecţionata lui Vujadin Boskov a înscris 3 goluri în 6 minute. Norvegia a ratat calificarea în ultimul meci, când a obţinut doar un punct cu slovenii, iar spaniolii au marcat golurile victoriei în prelungirile meciului cu Iugoslavia.

Olanda şi Franţa au obţinut calificarea în Grupa D după primele două meciuri, astfel că Cehia şi Danemarca s-au duelat în ultima etapă pentru locuril 3 şi 4. Batavii s-au impus în derby-ul grupei, 3-2 cu Franţa, şi olandezii visau la reeditarea performanţei de la EURO 1988.

Ce s-a întâmplat în sferturile de finală ale EURO 2000. Olanda, show total cu Iugoslavia

Portugalia a continuat forma bună din faza grupelor, iar în sferturi nu i-a dat nicio şansă Turciei. Dubla lui Nuno Gomes i-a dus pe lusitani în semifinale, după ce selecţionata lui Humberto Coelho a profitat de faptul că turcii au jucat în inferioritate numerică din minutul 30.

Spania a fost marea ghinionistă a sferturilor. După ce a obţinut o calificare controversată, trupa lui Jose Antonio Camacho a fost învinsă de Franţa, scor 1-2. Ibericii ar fi putut să împingă meciul în prelungiri, însă Raul a ratat un penalty pe final.

Cea mai mare diferenţă de scor s-a înregistrat în sfertul Olanda – Iugoslavia. Batavii s-au distrat cu adversarii, iar Patrick Kluivert a reuşit să înscrie un hattrick în victoria fără drept de apel, scor 6-1. Din nou, defensiva iugoslavilor s-a dovedit a fi un foarte slabă la EURO 2000.

Coşmar pentru Olanda în semifinale. Franţa, primul gol de aur la EURO 2000

Nuno Gomes a continuat forma bună din sfertul cu Turcia şi a deschis scorul în minutul 19 al semifinalei Franţa – Portugalia. Campioana mondială nu concepea să rateze calificarea în finală, astfel că a început asediul la porta lui Vitor Baia, iar Thierry Henry a adus egalarea după pauză. Cu ocazii mari de ambele părţi, meciul a intrat în prelungiri, unde şansa i-a surâs Franţei. În minutul 116, Sylvain Wiltord a şutat din unghi spre poartă, însă mingea a lovit mâna lui Abel Xavier şi francezii au primit o lovitură de la 11 metri, transformaţă de Zinedine Zidane. Golul de aur ducea selecţionata lui Roger Lemerre în finală.

A doua semifinală, Italia – Olanda, a adus momente incredibile în istoria Campionatelor Europene. Batavii au dominat copios meciul, iar în cele 90 de minute au ratat două penalty-uri, prin Frank de Boer (apărat de Francesco Toldo) şi Patrick Kluivert (a lovit bara). În plus, în primele minute ale semifinalei, Dennis Bergkamp s-a înscris şi el pe lista ratangiilor, după ce mingea şutată de vedeta lui Arsenal a lovit bara. La finalul celor 120 de minute, cele două se aflau încă la egalitate, scor 0-0. La loviturile de departajare, Toldo a fost din nou eroul Italiei, după ce a parat şuturile lui Frank de Boer şi Paul Bosvelt, în timp ce Jaap Stam a tras peste poartă. Italienii au eliminat gazda EURO 2000, în timp ce olandezii au ratat cinci penalty-uri, record în fotbalul mondial.

Franţa, campioană europeană cu mare şansă

Pe 2 iulie 2000, pe “De Kuip”, s-a jucat finala Franţa – Italia. “Squadra Azzurra” îşi dorea revanşa după eliminarea, în faţa francezilor, din sferturile de finală ale CM 1998, însă startul ultimului act al EURO 2000 a fost al campioanei mondiale. Thierry Henry a lovit bara în primele minute, în timp ce italienii au avut câteva incursiuni periculoase. Până la pauză, cele două naţionalei au oferit un meci alert, cu ocazii la ambele porţi, însă primul gol a venit abia în minutul 55. Francesco Totti i-a pasat excelent cu călcâiul lui Gianluca Pessotto, care a trimis o centrare fructificată de  Marco Delvecchio.

Franţa a turat motoarele, însă Francesco Toldo a reuşit câteva parade de clasă în faţa atacanţilor adverşi. Când părea că Italia va cuceri titlul continental, Sylvain Wiltord a egalat, în minutul 90+3, cu un şut din unghi, după ce mingea a trecut pe sub portarul italienilor. În prima repriză a prelungirilor, Franţa şi-a impus jocul, iar în minutul 103 a venit reuşita care a adus şi titlul european în Hexagon. După o cursă a lui Robert Pires în bandă, mijlocaşul lui Arsenal l-a găsit perfect în careu pe David Trezeguet, iar acesta l-a învins pe Toldo cu un voleu. Era a doua finală decisă de regula golului de aur, după ce de la EURO 1996, iar francezii cucereau trofeul cu mare şansă.

  • 5 goluri au marcat Savo Milosevic (Iugoslavia) şi Patrick Kluivert (Olanda), golgeterii EURO 2000
  • 48.200 de spectatori au asistat la finala EURO 2000
ADVERTISEMENT