Fotbal international

Două naţionale de la Campionatul Mondial 2022 plănuiesc să părăsească FIFA: “Purtăm discuţii încă din august”

Două dintre cele 32 de naţionale de la Campionatul Mondial 2022 plănuiesc să părăsească FIFA. Despre cine este vorba şi cum a pornit scandalul.
23.11.2022 | 15:10
Doua nationale de la Campionatul Mondial 2022 planuiesc sa paraseasca FIFA Purtam discutii inca din august
Două naţionale de la CM 2022 vor să părăsească FIFA
ADVERTISEMENT

Şapte selecţionate de la Campionatul Mondial au dorit să folosească banderola de căpitan în culorile curcubeului pentru a-şi arăta susţinerea faţă de comunitatea LGBTQ+. FIFA a interzis mişcarea, iar scandalul este unul care ameninţă fotbalul mondial.

Danemarca şi Anglia, discuţii pentru a părăsi FIFA

Jesper Moller, preşedintele Federaţiei Daneze de Fotbal, a anunţat planul prin care Danemarca ar putea să părăsească FIFA. Alături de nordici ar putea să se alieze Anglia, restul federaţiilor din Scandinavia şi celelalte cinci naţionale care nu au putut folosi banderola “curcubeu”.

ADVERTISEMENT

“Vor fi alegeri prezidenţiale la FIFA. Din 211 ţări afiliate, din ceea ce am înţeles, 207 ar fi alături de actualul preşedinte. Danemarca nu se numără printre acele ţări şi nu avem de gând să o facem.

Decizia de a părăsi FIFA nu este una nouă. Am avut o poziţie clară în privinţa asta. Purtăm discuţii încă din luna august cu ţările nordice.

ADVERTISEMENT

Îmi imaginez că ar fi o provocare ca Danemarca să plece de una singură, dar vom vedea dacă nu putem avea un dialog. Vom crea o strategie alături de colegii noştri”, a fost anunţul făcut de Jesper Moller

Danemarca, Anglia, Ţara Galilor, Germania, Franţa, Belgia şi Elveţia au fost selecţionatele care au dorit să folosească banderola “One Love” la Campionatul Mondial 2022. FIFA le-a transmis că jucătorul respectiv va primi automat cartonaşul galben încă din primul minut al meciului.

ADVERTISEMENT

Anglia şi FIFA s-au mai aflat la cuţite în perioada interbelică. Când vor avea loc alegerile şi cine este singurul candidat

Anglia s-a afiliat la FIFA în 1906, dar perioada interbelică a adus stricarea realţiilor. În 1928, englezii au anunţat că părăsesc forul mondial, după o dispută pe marginea plăţilor pe care jucătorii amatori ar trebui să le primească.

După această decizie, Anglia nu a participat la primele trei ediţii de Campionat Mondial, refuzând să joace în preliminariile pentru ediţiile din 1934 şi 1938. Lucrurile s-au îmbunătăţit după Al Doilea Război Mondial, iar în 1946 a venit momentul împăcării.

ADVERTISEMENT

Pe 17 noiembrie 2022, FIFA a anunţat că a fost depus un singur dosar de candidatură, al lui Gianni Infantino, actualul preşedinte al forului. Alegerile ar urma să aibă loc pe 16 martie 2023, în Rwanda, la Congresul al 73-lea al FIFA.

ADVERTISEMENT
Tags: