News

Două nave de luptă rusești au patrulat în largul coastelor României. Ce misiune ar fi avut ambracațiunile

Două nave rusești de război au patrulat, la începutul săptămânii trecute, în largul coastelor românești, chiar în apropierea platformelor de extracție din zona comercială a României, în Marea Neagră.
18.06.2022 | 21:35
Doua nave de lupta rusesti au patrulat in largul coastelor Romaniei Ce misiune ar fi avut ambracatiunile
Navele rusești au fost fotografiate de angajații platformelor din Marea Neagră / Sursă foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Navele de patrulare surprinse în imagini fac parte din clasa ”Vasily Bykov”, sunt ambarcațiuni rapide și au la bord armament de război, susțin analiștii militari.

Navele de patrulare rusești au ajuns aproape de platformele românești din Marea Neagră

Imaginile postate pe Twitter de jurnalistul român Sorin Melenciuc au fost realizate de angajați ai platformelor Ana și Uranus, în largul Mării Negre.

ADVERTISEMENT

Ambarcațiunile s-au deplasat la sud de Insula Șerpilor, păstrând distanța de coastele Ucrainei. Cel mai probabil, manevrele au fost făcute de frica rachetelor Neptune și Harpoon, care puteau fi trase de pe țărm de armata ucraineană.

Misiunea navelor ar avea legătură cu ”blocada porturilor ucrainene la Marea Neagră”, consideră analistul militar H.I. Sutton.

ADVERTISEMENT

MApN susține că nu există un pericol iminent

Cu toate că navele rusești se află în zona economică exclusivă a României, navigația nu poate fi restricționată, susțin reprezentanții MApN. Aceștia spun că mai multe nave și aeronave românești și NATO patrulează zilnic în Marea Neagră, fiind pregătite să intervină în cazul în care se produc incidente.

Prezențe ale navelor rusești în zona economică exclusivă a României au fost semnalate de mai multe ori, de la începerea războiului din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Deși acestea sunt interzise în porturile românești, ele perturbă, de multe ori, traficul maritim în zona portului Sulina.

Platformele maritime se află la 120 de kilometri de țărm. Pe 10 iunie, cele două nave s-au apropiat la 6 mile maritime de platforma Uranus. Chiar și așa, autoritățile române spun că, momentan, situația nu poate fi considerată îngrijorătoare și nu necesită o reacție militară fermă din partea României.

ADVERTISEMENT

Marea Neagră a devenit o zonă strategică importantă în contextul războiului

Marea Neagră a devenit o zonă de importanță strategică pentru întreaga Europă, în condițiile în care Ucraina nu are soluții pentru a exporta cerealele depozitate în silozuri. Pentru că România nu are capacitate de transport prin porturile sale, Turcia a propus deschiderea unor rute sigure din trei porturi ucrainene.

Doar că pentru asta trebuie îndepărtate peste 400 de mine, iar Ucraina se teme că în acest fel s-ar deschide un culoar pentru navele rusești, în porturile sale. Kievul a cerut garanții solide din partea ONU, în cazul în care Rusia va pregăti un atac surpriză.

ADVERTISEMENT
Tags: