News

Două nave de război americane, trimise în strâmtoarea Taiwan. Noi tensiuni între SUA și China

Americanii au trimis două nave de război în strâmtoarea Taiwan, pentru prima dată de la vizita lui Nancy Pelosi în Taipei, fapt care a scos din sărite China.
28.08.2022 | 10:15
Doua nave de razboi americane trimise in stramtoarea Taiwan Noi tensiuni intre SUA si China
Navă război americană, trimisă în strâmtoarea Taiwan. Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Potrivit unor oficiali americani, citați de Reuters, la fața locului au ajuns crucișătoarele Chancellorsville şi Antietam, operațiunea fiind în desfășurare.

Americanii au trimis două nave de război lângă Taiwan

În ultimii ani, nave de război americane, britanice sau canadiene au traversat strâmtoarea de mai multe ori, însă de fiecare dată a fost provocată furia Beijingului, care consideră aceste fapte drept o provocare.

ADVERTISEMENT

China a lansat, la rândul său, un exercițiu militar imediat după sosirea lui Nancy Pelosi în Taipei, însă lucrurile nu au escaladat. Chinezii au înconjurat insula, au simulat atacarea ei, însă totul s-a terminat într-o atmosferă de tensiune și amenințări, fără ca cineva să treacă la fapte.

Crucișătoarele americane vor petrece aproximativ 12 ore în strâmtoare și sunt monitorizate atent de armata chineză.

ADVERTISEMENT

Vizita lui Nancy Pelosi din Taiwan a creat o stare de profundă tensiune în zonă, chinezii fiind revoltați că americanii susțin fățiș independența Taiwan. Văzând că simplele avertismente verbale nu sunt îndeajuns, chinezii au lansat un exercițiu militar amplu menit să sperie ”dușmanul”.

Cine ar câștiga un război SUA vs. China?

Cuvântul ”război” a fost pe buzele tuturor în zona asiatică în ultima vreme, însă experții militari au încercat să afle cine ar câștiga, totuși, un război între China și SUA. În scenariu a fost luat în seamă un război convențional, fără folosirea armelor nucleare.

ADVERTISEMENT

Pe scurt, SUA ar ieși învingătoare, însă și-ar pierde mare parte din flota maritimă și aeriană. Acest lucru ar trimite SUA cu zeci de ani în urmă și ar risca să-și piardă influența și importanța la nivel mondial, au concluzionat specialiștii.

În realitate, nimeni nu își dorește un război China – SUA, pentru că un învingător clar nu ar putea să existe și cel mai mare pierzător ar fi întreaga omenire.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de Rusia, care este un jucător minor pe scena geopolitică a lumii, atât din punct de vedere militar, și mai ales economic, China e un gigant care nu poate fi îngenuncheat fără a trage după el întreaga lume.

ADVERTISEMENT
Tags: