News

Două noi droguri vor fi trecute pe lista substanțelor de mare risc. În România pot fi comandate online: „O senzație înălțătoare”

Pe lista substanțelor interzise din România vor fi incluse, ca substanței de mare risc, două droguri de sinteză foarte periculoase, 3-MMC și 3-CMC.
30.09.2022 | 18:29
Doua noi droguri vor fi trecute pe lista substantelor de mare risc In Romania pot fi comandate online O senzatie inaltatoare
Două droguri periculoase vor fi interzise la abia un deceniu de la identificare/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Autoritățile încearcă să țină pasul cu apariția de noi substanțe psihotrope, obținute prin sinteză, însă chimiștii rețelele de trafic de druguri par a fi mereu cu un pas în față, mai ales într-o vreme în care comerțul online se extinde necontenit.

Droguri care circulă de un deceniu

Anul trecut, în luna martie, a fost adoptată o directivă europeană prin care două substanțe psihoactive noi erau definite ca droguri. Țările membre UE au ca termen-limită data de 18 februarie 2023 pentru implementarea acestei directive. În consecință, Ministerul Afacerilor Interne a inițiat un proiect de lege prin care lista drogurilor de mare risc, prevăzută în anexa Legii 143/2000, este actualizată cu cele două substanțe, 3-MMC și 3-CMC.

ADVERTISEMENT

3-MMC și 3-CMC sunt catinone sintetice cu efecte psihostimulante. Sunt derivate ale catinonei și prezintă o legătură strânsă cu metcatinona (efedronă) și mefedrona (4-metilmetcatinonă; 4-MMC), respectiv cu metcatinona și 4-clorometcatinona (4-CMC; clefedrona), având efecte psihostimulante asemănătoare cu acestea. Catinona, metcatinona, mefedrona și 4-CMC sunt reglementate în temeiul Convenției Organizației Națiunilor Unite din 1971 privind substanțele psihotrope”, se arată în Directiva 2022/1326.

Aceste droguri circulă de cel puțin un deceniu, fără ca legislația penală să sancționeze distribuția acestor droguri. 3-MMC a fost depistată din 2012, în 23 de state membre ale Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

După o scădere a confiscărilor efectuate în Europa între anii 2016 și 2018, se înregistrează, aparent, o reapariție a 3-MMC, în condițiile în care, în anul 2020, s-au confiscat aproximativ 740 de kilograme din această substanță, în formă de pulbere. Importurile, distribuția și consumul au continuat, însă, în anul 2021, fiind înregistrată o confiscare la scară largă a puțin peste 120 de kilograme în formă de pulbere, la o frontieră externă a Uniunii Europene (…) Cinci state membre au raportat un total de 27 de decese cu expunere confirmată la 3-MMC. De asemenea, patru state membre au raportat 14 cazuri de otrăvire acută neletală cu expunere confirmată la 3-MMC”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege elaborat de MAI.

În ce privește 3-CMC, în 2020 și 2021 au fost confiscate circa 2,5 tone, iar până acum au fost raportate zece decese în două state membre. Directiva europeană a fost necesară pentru că nu toate statele membre au pus aceste droguri pe lista substanțelor aflate sub control, în această situație fiind și România.

ADVERTISEMENT

Substanțele sunt vândute și în România

Aceste substanțe sunt fabricate, importate, distribuite, vândute și consumate ca înlocuitori „legali” ai stimulatorilor controlați, inclusiv amfetamina, cocaina și MDMA. În plus, este posibil ca acestea să fie vândute greșit ca alte droguri”, susține Ministerul de Interne.

Nu mai departe de luna august, DIICOT a destructurat o rețea de traficanți de droguri din Galați, care comercializau și 3-CMC. Membrii rețelei au fost puși sub acuzare pentru trafic de droguri de mare risc (ecstasy), însă pentru 3-CMC procurorii au trebuit să invoce o altă prevedere legală. Deși 3-CMC nu este o substanță interzisă, cei care o vând pot fi acuzați pentru „operaţiuni neautorizate cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive”, însă acest lucru este pedepsit mai puțin aspru decât traficul de droguri. Odată ce legea va fi adoptată, comercializarea de 3-CMC va fi automat încadrată ca trafic de droguri de mare risc.

ADVERTISEMENT

Ambele substanțe sunt comercializate online și în România. O simplă căutare pe Google dă rezultate către site-uri care vând online cele două substanțe. Site-urile sunt în limba română, deși unele greșeli de limbă probează că acestea sunt din străinătate.

„O alegere populară pentru petrecere și dans”

De exemplu, pe site-ul DrugsInc conține un articol intitulat „Feliz x este format din: 3MMC și 2C-D. Ce îți face?”. Efectele menționate ale 3-MMC sunt: „Senzații spontane ale corpului: senzații de furnicături pe tot corpul, care sunt prezente de-a lungul începutului și ajung la limită cu vârful; Euforia fizică: atunci când este utilizată moderat, poate duce la dezinhibiție socială și fizică, empatie și afecțiune crescută; Îmbunătățirea tactilă; Îmbunătățirea rezistenței; Apreciere muzicală sporită; Îmbunătățirea motivațională; Accelerarea gândirii și compresia timpului; Îmbunătățirea recunoașterii culorii și a modelului; Îmbunătățirea auditului.

Drogul este descris ca „o alegere populară pentru evenimente de petrecere și dans”, iar celor care accesează site-ul li se oferă ponturi legate de combinațiile pe care ar trebui să le evite, dacă vor să se bucure de experiența consumului de 3-MMC.

De asemenea, varianta în limba română a unui site olandez dă asigurări că poate livra la domiciliu o pungă de 10 grame de 3-CMC în numai 24 de ore, la un preț de 15 euro. Se promite o livrare discretă și anonimă. „3CMC, lansat pe piață ca înlocuitor pentru popularul 3MMC. 3MMC va intra în curând sub incidența Legii Opium și, prin urmare, va deveni ilegal. 3CMC nu este încă disponibil și, prin urmare, poate fi comandat 100% în siguranță pe Lekkergaan.nl. Senzația sa înălțătoare îl face o resursă populară de folosit în viața de noapte. Utilizatorii experimentează un sentiment vesel, euforic și vesel. Lekkergaan.nl nu este responsabil pentru utilizarea incorectă a acestei substanțe chimice de cercetare care nu este potrivită pentru consumul uman. 3CMC trebuie depozitat într-un loc întunecat, răcoros și uscat. De asemenea, 3CMC trebuie ținut la îndemâna copiilor și a animalelor de companie în orice moment”, se arată în prezentarea de pe site. Precizăm că „sugestia” de a fi ținut la îndemnâna copiilor și animalelor de companie aparține site-ului respectiv, fiind cel mai probabil o eroare de traducere.

ADVERTISEMENT
Tags: