News

Două noi medicamente pentru COVID, testate de australieni. Ce tratamente au funcționat până acum

Cercetătorii din Australia au dezvoltat două medicamente noi pentru COVID. Doar patru medicamente au funcționat până acum.
25.05.2021 | 19:00
Doua noi medicamente pentru COVID testate de australieni Ce tratamente au functionat pana acum
ADVERTISEMENT

Medicamentele dezvoltate de oamenii de știință de la Institutul de cercetare medicală QIMR Berghofer din Queensland sunt concepute pentru a preveni infecția cu SARS-CoV-2 și, de asemenea, pentru a trata persoanele care au fost expuse virusului, astfel încât să nu dezvolte forme severe de boală.

Australienii testează două noi medicamente pentru COVID. Ce tratamente au funcționat până acum

Medicamentele pe bază de peptide sunt acum testate pe hamsteri la centrul de cercetare pre-clinică și clinică din Franța, IDMIT, cu rezultate timpurii promițătoare care arată că nu sunt toxice și au puține efecte secundare.

ADVERTISEMENT

Medicamentele sunt, de asemenea, stabile și pot fi stocate la temperatura camerei, ceea ce le va face ușor de distribuit. Rezultatele studiului au fost publicate în prestigioasa revistă Nature Cell Discovery.

Cele două medicamente vizează modul în care celulele umane răspund la virusul SARS-CoV-2.

Primul medicament va fi administrat înaintea expunerii la virus și ar urma să contribuie la creșterea eficacității vaccinurilor, în timp ce al doilea medicament ar urma să oprească răspândirea virusului în celulele deja infectate.

ADVERTISEMENT

Descoperirea medicamentelor pe bază de peptide a fost posibilă după ce cercetătorii au descoperit un mod de intrare necunoscut anterior pe care SARS-CoV-2 îl exploatează pentru a invada celulele și a provoca boala COVID-19.

Testele de laborator arată că primul medicament pe bază de peptide reduce infecția prin acoperirea proteinei receptorului ACE2 de pe celulele umane. Proteina SARS-CoV-2 spike folosește receptorul ACE2 pentru a se lega și a invada celulele.

ADVERTISEMENT

Virusul se prinde apoi de peptidele din medicamente, pe care le confundă cu celulele umane, prevenind infecția.

Testele de laborator au arătat, de asemenea, că, dacă virusul își găsește drumul în celule, al doilea medicament peptidic poate bloca modul în care virusul deturnează celula gazdă și se reproduce. De asemenea, stimulează capacitatea sistemului imunitar de a recunoaște virusul.

ADVERTISEMENT

Descoperirea care a stat la baza dezvoltării medicamentelor

Profesorul Sudha Rao, cercetător principal și șef al grupului QIMR Berghofer pentru reglarea genelor și medicină translațională, a declarat că au reușit să dezvolte medicamentele după ce au descoperit că unii oameni au o etichetă chimică care acționează ca un lacăt pe receptorul ACE2.

„Eticheta poate menține receptorul blocat sau deschis, controlând infecția. Aceasta înseamnă că persoanele care au eticheta ‘de tip lacăt’ pe receptorii ACE2 vor fi mai puțin sensibile la SARS-CoV-2, iar cei fără etichetă sunt mai vulnerabili la infecție”, a spus profesorul Rao, citat de Medical Xpress.

“Acestea sunt primele medicamente despre care suntem conștienți, care pot funcționa pe fronturi duale. Sperăm, dacă studiile clinice vor avea succes, că primul medicament ar putea fi administrat ca terapie alături de vaccinare pentru a preveni legarea virusului de celule și prinderea, în timp ce a doua peptidă ar putea fi utilizată pentru a opri replicarea virusului la pacienții deja infectați.”

Cercetarea a fost efectuată pe sânge și celule umane de la pacienți COVID-19.

Profesorul Nabila Seddiki, care testează medicamentele la IDMIT din Franța, a declarat că dezvoltarea de noi medicamente a fost un pas interesant în lupta împotriva COVID-19.

“Multe dintre medicamentele dezvoltate în întreaga lume pentru a trata COVID-19 sunt destinate persoanelor cu forme severe de boală. Cu toate acestea, aceste medicamente pe bază de peptide vizează în primul rând prevenirea infecției și reducerea severității bolii”, a spus Seddiki.

Medicamente ar putea fi, de asemenea, foarte importante, deoarece pot oferi protecția de care avem nevoie pentru variantele emergente și pot fi utilizate pentru a proteja grupul mic de persoane care nu pot fi vaccinate.

Profesorul Rao a spus că colaborarea cu IDMIT este vitală pentru progresul studiului.

„IDMIT sunt lideri mondiali în studiile clinice și, în special, testarea potențialelor medicamente COVID-19. Au acces la cele mai recente tulpini emergente ale virusului SARS-CoV-2, care asigură testarea potențialelor noastre medicamente pe tulpinile relevante ale virusului. Suntem foarte recunoscatori profesorului Seddiki si echipei sale pentru furnizarea expertizei si resurselor lor pentru a derula studiile pre-clinice, si speram ca aceste studii vor progresa bine”, a mai spus Rao.

Patru medicamente au funcționat până acum în lupta contra COVID-19

Potrivit specialiștilor americani, există în esență patru medicamente care funcționează în acest moment în îngrijirea bolnavilor de COVID-19 cu forme moderate și severe. Fiecare are o fereastră limitată de timp în evoluția bolii în care poate fi utilizat.

Anticorpii monoclonali (mAB) sunt proteine ​​create de laborator care imită anticorpii produși de corpul nostru. Administrate sub formă de perfuzii, acestea interferează cu capacitatea proteinei spike de a se fixa pe celule și sunt administrate într-o perfuzie de 2,5 ore.

Acestea sunt eficiente pentru îmbunătățirea rezultatelor atunci când sunt administrate foarte devreme în timpul bolii – în primele 7-10 zile de la infecție – dar nu sunt considerate utile odată ce un pacient a intrat în spital.

Din acest motiv, mAB este administrat preventiv, după un diagnostic pozitiv de infecție unei persoane cu factori de risc.

Remdesivir este următorul medicament din cutia de instrumente a medicului, pe măsură ce starea pacientului se agravează și este utilă numai pentru spitalizarea timpurie.

Antiviralul intravenos este „recomandat pentru utilizare la pacienții spitalizați care necesită oxigen suplimentar”, potrivit National Institutes of Health (NIH), dar nu la cei care au nevoie de ventilație.

Se arată că crește probabilitatea unui timp mai scurt până la recuperare, de la 15 la 10 zile în medie. Se administrează în cure de cinci și 10 zile.

Tocilizumab un alt anticorp monoclonal, utilizat timp de aproape un deceniu în tratamentul artritei reumatoide, intră în joc în cazul în care un pacient se agravează după Remdesivir.

Tocilizumab blochează un receptor pentru citokine, o substanță chimică eliberată de sistemul imunitar. Acest lucru îi conferă proprietăți antiinflamatorii, ceea ce este vital, dat fiind faptul că COVID-19 avansat este considerat o tulburare autoimună.

Sistemul imunitar răspunde exagerat la virus și, în afară de efectele proteinei spike asupra sistemului vascular, cauzează deteriorarea pacienților.

Din acest motiv, Tocilizumab este potrivit pentru cei aflați într-un spital și care au nevoie de oxigen suplimentar, cu risc de îngrijire în terapie intensivă.

Dexametazona este un hormon steroid comun, ieftin, sintetizat mai întâi ca cortizon de către o pereche de oameni de știință ai Clinicii Mayo la sfârșitul anilor 1950 și este disponibil în toată lumea. Este administrat pentru o varietate de afecțiuni, dar a fost dezvoltat pentru prima dată pentru artrita reumatoidă.

Administrat sistemic, este posibil cel mai eficient medicament din arsenalul cu patru medicamente cunoscut ca fiind eficient împotriva înrăutățirii COVID-19. Se administrează pacienților cu oxigen suplimentar, unde ajută oarecum, și pacienților ventilați mecanic, unde ajută și mai mult.

Dexametazona nu este utilă sau recomandată pacienților care nu sunt spitalizați.

„OMS subliniază faptul că dexametazona trebuie utilizată numai la pacienții cu forme severe sau critice de boală, sub supraveghere clinică atentă”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, vara trecută.

“Nu există dovezi că acest medicament funcționează pentru pacienții cu boli ușoare sau ca măsură preventivă și ar putea provoca daune.”

ADVERTISEMENT