News

Două parcuri noi în București în 2023. Alte spații verzi vor fi reamenajate

În acest an, în București vor fi înființate două parcuri noi, Parcul Liniei în Sectorul 6 și Parcul Metalurgiei în Sectorul 4.
03.01.2023 | 16:45
Doua parcuri noi in Bucuresti in 2023 Alte spatii verzi vor fi reamenajate
Cum va arăta Parcul Liniei din Sectorul 6/ Sursă: Primăria Sectorului 6
ADVERTISEMENT

Două primării de sector intenționează să deschidă parcuri noi în Capitală în cursul acestui an, iar Primăria Generală intenționează să înceapă lucrări de reabilitate și modernizare la două dintre parcurile pe care le are în administrare, scrie HotNews.

Primul parc liniar din București

În Sectorul 6 va fi deschis Parcul Liniei, primul parc liniar al Capitalei, amenajat de-a lungul unei căi ferate care a fost lăsată în paragină. Parcul va începe de la bulevardul Doina Cornea până la Valea Cascadei. Amenajarea se face pe traseul unei linii de cale ferată care deservea mai multe fabrici, pe o lățime de 400 de metri.

ADVERTISEMENT

Acum lucrăm la faza I, va fi gata în mai. Faza I are 4 ha, de la Cora Lujerului până la Gara Cotroceni. Faza II este de la Gara Cotroceni până la bd. Doina Cornea, va avea o suprafață de 2,5 ha, vom începe lucrările în mai 2023”, a declarat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

Edilul susține că este posibil să înceapă tot în 2023 lucrările și la faza III, până la Valea Cascadelor, astfel că parcul va fi complet finalizat până în vara anului 2024. „Faza III este mai mare, este proiectată de altcineva, studiul de fezabilitate va fi aprobat în ianuarie, o să începem proiectarea și o să ne apucăm de lucrări tot în 2023. În final vom avea un parc cu o lungime de 4 km care va duce de la Valea Cascadelor până la bd. Doina Cornea, la Cotroceni. Este și un proiect de regenerare urbană acesta. Termenul de finalizare pentru tot parcul este cel puțin 1 an și jumătate”, a adăugat Ciucu.

ADVERTISEMENT

Un parc cu centru cultural în sectorul 4

Din vara anului care a început, bucureștenii vor avea acces într-un parc nou în Sectorul 4, Parcul Tudor Arghezi, vizavi de cimitirul de pe bulevardul Metalurgiei. „Parcul Tudor Arghezi este un obiectiv drag nouă tuturor și abia așteptăm să ne bucurăm de el. Pe acest teren însă se află un stâlp de înaltă tensiune care trebuie neapărat înlăturat.Din fericire, specialiștii au găsit o soluție rapidă și nu foarte costisitoare care ne va permite să înlăturăm liniile de înaltă tensiune de pe aria noului nostru loc de relaxare”, a scris pe Facebook primarul de sector Daniel Băluță.

Parcul va avea 2,7 ha fiind situat la intersecția bulevardului Metalurgiei cu strada Drumul Dealul Bisericii, dar în parc vor fi deschise și un centru cultural și o parcare supraetajată, valoarea totală a proiectului fiind de circa 40.000.000 lei.

ADVERTISEMENT

Toți copiii din Sectorul 4 vor avea acces la această “oază de cultură”, unde vor putea viziona spectacole de teatru, concerte și vor putea participa la diverse evenimente culturale, precum expoziții de pictură, de fotografie, lansări de carte etc.. Totodată, sălile de spectacol vor putea fi puse la dispoziția grădinițelor, școlilor și liceelor din sector, care vor dori să organizeze aici diverse activități artistice, vernisaje, spectacole pentru copii și tineri”, anunță municipalitatea.

Lucrări ce ar putea fi începute în parcurile Carol I și Herăstrău

Și Primăria Generală intenționează să demareze lucrări de reabilitare și modernizare la trei parcuri pe care le administrează însă este incert dacă proiectel vor beneficia de finanțare pentru anul în curs. În august 2022, Consiliul General al Municipiului București a aprobat proiectul de reabilitare peisagistică a Parcului Carol I, investiția fiind de circa 47.000.000 lei. Durata lucrărilor este estimată la trei ani, însă nu se știe cât din suma necesară va fi alocată pentru 2023.

ADVERTISEMENT

La finalul lunii august 2022, Consiliul General al Municipiului București a aprobat documentația de avizare a lucrărilor și indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea peisagistică a Parcului Carol I. Investiția este estimată la 47 milioane lei, aproape 10 milioane de euro.

Lucrările se vor desfășura pe mai multe planuri: revitalizarea și refacerea fondului dendrologic și a spațiilor verzi; reabilitarea aleilor și împrejmuirile; reabilitarea instalațiilor și a rețelelor de iluminat public și monumental; restaurarea, reorganizarea și înlocuirea mobilierului urban, a locurilor de joacă și a terenurilor de sport; reabilitarea podurilor, fântânilor și pavilioanelor.

Parcul Herăstrău nu a beneficiat în ultimul deceniu decât de lucrări minore, precum reabilitarea rețelei de iluminat sau înlocuirea unor bănci. Marea problemă este constituită de surparea malurilor lacurilor, lucrare care a fost amânată în mod repetat. Indicatorii tehnici adoptați în octombrie 2022 prevăd un cost de 72.000.000 lei.  Dacă vor fi bani alocați, lucrările vor putea începe în 2023, având o durată de 5 luni. Abia mai apoi se va putea trece la consolidarea aleilor, după ce terenul va fi stabilizat.

Primăria Generală vrea să înlocuiască podul pietonal provizoriu de pe lacul Herăstrău, cel făcut de armată, cu unul permanent al cărui cost este evaluat la 5.400.000 lei. Podul provizoriu a fost ridicat după ce mai mulți oameni s-au curentat de la liniile de înaltă tensiune, în timp ce traversau podul de cale ferată.

ADVERTISEMENT