News

Două persoane au fost ucise în urma unei explozii în Spania. Polițiștii vorbesc despre un atac premeditat

Două persoane au fost ucise în urma unei explozii în Spania. Polițiștii vorbesc despre un atac premeditat, cel mai probabil cauzat de ceea ce ar fi ”violență de gen”.
16.05.2023 | 22:20
Doua persoane au fost ucise in urma unei explozii in Spania Politistii vorbesc despre un atac premeditat
Două persoane au fost ucise în urma unei explozii. Foto: Rtve.es
ADVERTISEMENT

Două persoane au fost ucise în urma unei explozii în Spania. Polițiștii vorbesc despre un atac premeditat, cel mai probabil cauzat de ceea ce ar fi ”violență de gen”. Conform definiției oficiale, ”violenţa de gen (SGBV) este tipul de violenţă îndreptată împotriva unei persoane pe motive ce au de-a face cu genul sau sexul unei persoane.

Două persoane au fost ucise în urma unei explozii în Spania

Aceasta include violenţa domestică, violul, abuzul sexual şi hărţuirea sexuală, intimidarea la şcoală şi locul de muncă, traficul de fiinţe umane şi prostituţia forţate. În timp ce atât femeile, bărbaţii, cât şi băieţii şi fetele pot fi la fel de afectaţi, femeile şi fetele sunt principalele victime ale violenţei sexuale sau de gen”.

ADVERTISEMENT

Momentan polițiștii nu au oferit mai multe detalii și nu au explicat de ce au încadrat acest atac în această categorie. Cert e că două persoane, un bărbat și o femeie, au murit într-o explozie în orașul Orio din nordul Spaniei. Un purtător de cuvânt al Poliției a anunțat că explozia a avut loc în jurul orei 17:20, în orășelul cu 6.000 de locuitori, situat în apropiere de granița cu Franța.

Șeful regiunii basce, Inigo Urkullu, a deplâns ceea ce a descris drept un ”eveniment tragic presupus cauzat de violența de gen”, fără a oferi mai multe detalii, și a cerut un minut de reculegere în timpul unui miting politic, potrivit mai multor mass-media locale. ”Am ajuns la acest miting cu tristețe, cu tristețe la un eveniment tragic petrecut în această după-amiază la Orio cu două persoane presupuse ucise din cauza violenței de gen”, a declarat Íñigo Urkullu.

ADVERTISEMENT

Agenția de presă EFE, citând surse din Poliție, a relatat că ancheta preliminară a indicat că un pachet deținut de una dintre victime ar fi sursa exploziei care a avut loc pe o bancă de pe trotuar, nu departe de un loc de joacă pentru copii. Mai mult, ar fi existat rapoarte care arată că în zonă au fost raportate mai multe focuri de armă, însă nu se cunosc momentan mai multe detalii.

Incidentul este acum investigat de către Poliţia din regiunea autonomă spaniolă Ţara Bascilor (Ertzaintza). Potrivit presei din Spania, cele două victime erau foști soț și soție, iar explozia s-a produs pe strada Arrantzale de Orio din orașul gipuzkoanean Orio. Imediat după explozie, mai mulți vecini au coborât în părculeț, unde au găsit victimele cu răni la cap. Trupul femeii stătatea pe bancă, în timp ce bărbatul era căzut la pământ.

ADVERTISEMENT

Alte surse aflate la fața locului susțin că bărbatul mort ar fi cel care s-a apropiat de fosta sa soție și i-a înmânat pachetul exploziv, deși unii vecini spun că s-au auzit două detonări. Așadar, cel mai probabil bărbatul s-a răzbunat pe fosta sa soție, însă e neclar dacă acesta a vrut să moară alături de ea sau totul a fost o eroare tehnică.

Incidentul vine la câteva zile după ce în Milano o explozie puternică a zguduit centrul orașului. Totul ar fi pornit de la o dubă care a explodat, iar mai multe mașini au fost cuprinse de flăcări. Deși nu e vorba de un atac terorist, se pare că mașina care a explodat transporta butelii de oxigen, iar explozia a provocat imediat o reacție în lanț, care a cuprins cinci alte mașini.

ADVERTISEMENT

Primarul din Milano Giuseppe Sala a exclus din start posibilitatea unui atac terorist, mai ales că șoferul dubei care a explodat le-a mărturisit pompierilor că incendiul i-a cuprins mașina, pornind cu motorul. ”A luat rapid buteliile de oxigen pe care le avea la el, a încercat să limiteze pagubele, dar apoi a avut loc o explozie”, a punctat primarul. Patru persoane au fost rănite în acest incident, printre care șoferul dubei, însă e vorba de răni minore.

ADVERTISEMENT