Life

Două rețete ușor de pregătit de Înălțarea Domnului. Ce pun pe masă românii

26.05.2020 | 11:52
Doua retete usor de pregatit de Inaltarea Domnului Ce pun pe masa romanii
Două rețete ușor de pregătit de Înălțarea Domnului. Ce pun pe masă românii. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Românii se pregătesc intens pentru sărbătoarea Înălțării Domnului care are loc în fiecare an la 40 de zile după sărbătorile pascale. Și ca orice sărbătoare mare gospodinele se gândesc și ce să pună pe masă. Dacă nu știi ce să gătești, FANATIK te scoate din impas.

Când are loc anul acesta Înălțarea Domnului, în Biserica Ortodoxă

Anul acesta Înălțarea Domnului pică în ziua de 28 mai, joi, sărbătoarea fiind consacrată și ca Zi a Eroilor prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care au avut loc între anii 1999 – 2001. Totodată, această zi este și o sărbătoare națională bisericească, cinstită an de an de credincioși.

ADVERTISEMENT

Cunoscută și sub numele de „Ispas”, Înălțarea Domnului este ultima zi din an în care credincioșii mai pot vopsi și consuma ouă roșii, salutul de la Paște schimbându-se din „Adevărat a Înviat” și „Adevărat a Înviat!” în „Hristos S-a înălţat!” şi „Adevărat S-a înălţat!“.

Ce nu trebuie să lipsească de pe masa de ziua Înălțării Domnului: ouăle roșii

Ouăle roșii nu trebuie să lipsească de pe masa de la Înălțarea Domnului. Spre deosebire de Paște când ouăle se vopsesc în Joia Mare, de data aceasta ouăle se vor roșii chiar în ziua sărbătorii, fiind de altfel ultima zi din an când se practică acest obicei.

ADVERTISEMENT

Credincioșii duc ouăle roșii la slujba de la Biserică pentru a fi sfințite ca mai apoi să fie date de pomană oamenilor săraci. Tot în această zi se mai împart pâine caldă, ceapă verde, pască, plăcintă, brânză și rachiu.

Una dintre metodele naturale prin care se pot vopsi ouăle este foarte simplă și la îndemână. Sfecla roșie este un colorant natural extrem de folosit în cofetării și astfel poate fi utilizată cu succes și la vopsirea ouălor.

ADVERTISEMENT

Tot ce trebuie să faci este să tai sfecla în cuburi cât mai mici pentru a o pune la fiert, în straturi. Între straturi trebuie să fie așezate ouăle fierte în prealabil, dar și două linguri de oțet care ajută la fixarea culorii. Se mai pune în oală și o lingură de sare fină.

Ouăle trebuie să fiarbă între 15 și 50 de minute, în funcție de culoarea pe care doriți să o obțineți. În cazul în care dorești ca ouăle să aibă o altă culoare poți opta pentru spanac (verde), afine (mov) sau portocală (portocaliu). Se folosește aceeași metodă ca cea cu sfeclă roșie.

ADVERTISEMENT

Rețetă simplă și ușoară pentru sărbătoarea de pe 28 mai

Un alt preparat care nu trebuie să lipsească în ziua de Înălțarea Domnului de pe masă este mielul în aluat fraged sau oricare alt fel de mâncare care vă place din acest tip de carne: ciorbă, drob, la cuptor etc.

Pentru a pregăti mielul în aluat fraged aveți nevoie de ingredientele următoare: 500 grame de făină, 200 grame de untură sau ulei de floarea soarelui, un ou, 100 ml de lapte, 25 grame de drojdie, un praf de sare și o linguriță de zahăr.

De asemenea, pentru acest preparat mai sunt necesare o pulpă de miel fără os, o căpățână de usturoi, 100 grame de slănină afumată, 100 ml vin alb, 100 grame de telemea rasă, sare și piper. Aceste ingrediente se vor folosi pentru umplutura preparatului.

Pentru a pregăti pulpa de miel în aluat este necesar ca prima oară să se frământe un aluat fraged care se face la fel ca cel de pâine. Ulterior, pulpa de miel se va împăna cu usturoi, în timp ce bucățile de slănină se rumenesc cu untura, iar apoi se adaugă vinul.

Sosul se lasă pe foc până devine fraged și scade puțin, apoi se lasă la răcit. Pulpa de miel se dă prin sos și se tăvălește prin brânza rasă, se condimentează și se învelește în aluat ca mai apoi să se dea la cuptor până se rumenește.

 

ADVERTISEMENT