News

Două scenarii luate în calcul după Sărbătorile de Paște. Ce se va întâmpla în cazul nerespectării măsurilor

18.04.2020 | 14:55
Doua scenarii luate in calcul dupa Sarbatorile de Paste Ce se va intampla in cazul nerespectarii masurilor
ADVERTISEMENT

Epidemiologii români au luat în calcul două scenarii în ceea ce privește răspândirea noului tip de coronavirus după Sărbătorile de Paște.

Două scenarii luate în calcul după Sărbătorile de Paște

În funcție de comportamentul cetățenilor, există două scenarii, unul pesimist și unul optimist, în privința răspândirii coronavirusului după ce vor trece Sărbătorilor de Paște.

ADVERTISEMENT

”Scenariul mai puțin optimist este nerespectarea măsurilor. Abaterile de la reguli pot duce la o creștere a numărului de cazuri, o creștere exponențială în săptămâna viitoare. Sper ca lumea să fie conștientă că totul depinde de fiecare în parte”, a declarat Doina Azoicăi, președintele Asociației de Epidemiologie.

”Ce se poate întâmpla după 5-7 zile de la acest moment în care, din păcate, unii nu țin cont de recomandări se va răsfrânge nu numai în cazuri, ci și cel de decese”, a mai spus ea la Digi 24.

ADVERTISEMENT

”Se va ajunge în iunie – iulie la o situație controlabilă”

Doina Azoicăi speră ca oamenii să fie conștienți și acest scenariu să nu fie valabil, deoarece există riscul de presiune mai mare asupra unităților medicale.

În scenariul optimist trebuie doar să fim consecvenți în aplicarea măsurilor, ceea ce ar duce la o scădere a numărului de cazuri în 4 săptămâni, ceea ce ar putea duce la ținerea sub control a situației și trecerea treptat la revenirea la o normalitate de tranziție.

ADVERTISEMENT

”Ne dorim din toate punctele de vedere, și pentru starea psihologică, de sănătate și de echilibru economic care trebuie să se reinstaleze, că cel târziu se va ajunge în iunie – iulie la această situație controlabilă și la revenirea treptată și parțială la acea normalitate”, aexplicat epidemiologul.

”Cred că sunt cele două scenarii dintre care toată lumea va opta pentru cel optimist cu o condiție: respectarea regulilor de distanțare socială și a celei de bază – limitarea contactelor chiar și cu persoane cunoscute”, a încheiat Azoicăi.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat când că vârful pandemiei de coronavirus în România este așteptat în jurul datei de 23-24 aprilie, dar și că ne așteaptă o perioadă dificilă dacă nu respectăm măsurile de distanțare socială.

ADVERTISEMENT