News

Două spitale din Capitală se transformă în unități COVID. Pacienții de la Malaxa şi Sfântul Ioan, externați joi. Update

Din cauza agravării situației sanitare, două spitale din Capitală vor deveni unități medicale exclusiv COVID. În urma acestei decizii, peste 30 de paturi ATI vor deveni disponibile în București.
30.09.2021 | 10:44
Doua spitale din Capitala se transforma in unitati COVID Pacientii de la Malaxa si Sfantul Ioan externati joi Update
ADVERTISEMENT
30-09-2021
08:10

Toți pacienții de la Malaxa şi Sfântul Ioan, externaţi joi. Aici vor fi tratați doar bolnavi de COVID

În cursul zilei de joi, 30 septembrie toți pacienții de la spitalele Malaxa şi Sfântul Ioan din Capitală vor fi externați pentru a face loc bolnavilor de Covid-19.

Potrivit Digi24, la Sfântul Ioan au fost deja externați 37, în zona verde mai sunt 162, care urmează fie să fie externați, fie să fie transferați în alte spitale în funcție de decizia medicului care le urmărește starea de sănătate. Cei mai mulți sunt pacienți de la Secția de Chirurgie.

În ceea ce privește maternitatea Bucur, care ține tot de Sfântul Ioan, au fost deja externate 6 paciente. Acolo mai sunt 55 de paciente. Cele care urmează să nască vor fi transferate în alte maternități care sunt non-Covid.

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Atilla, a declarat, marți, că numărul de paturi ATI destinare pacienților cu Covid-19 din Capitală urmează să crească în zilele următoare.

Acest lucru se va întâmpla după ce spitalele Malaxa şi Sfântul Ioan vor deveni exclusiv unități COVID, ele având în total 300 de paturi, dintre care 34 sunt de Terapie Intensivă (ATI).

ADVERTISEMENT

Anunțul oficialului UDMR din Executiv a fost făcut imediat după ce acesta a primit doza 3 a vaccinului anti-Covid-19.

Încă 34 de paturi ATI în Capitală: două spitale se transformă în unități exclusiv COVID

Cseke Attila a dat asigurări că autoritățile sanitare fac toate demersurile necesare pentru a crește numărul de paturi ATI și cel al paturilor cu oxigen, în contextul în care România, dar și municipiul București se confruntă cu o explozia de noi infectări cu coronavirus.

ADVERTISEMENT

”În fiecare zi lucrăm la acest aspect. Cea mai mare provocare e de a avea dinamica creşterii numărului de paturi ATI şi în Bucureşti, şi pe plan naţional, care să fie înaintea creşterii numărului de internări.

Ieri (n.r. luni) am operaţionalizat unitatea mobilă ATI la Spitalul Marius Nasta – 8 paturi. Suntem în curs de operaţionalizare pentru 50 de paturi cu oxigen la Spitalul Colentina, 26 de paturi la Spitalul Cantacuzino şi 18 paturi la Spitalul Colţea, ceea ce se va întâmpla azi, mâine şi va degreva partea de sistem unde sunt necesare paturi de oxigen”, a declarat ministrul interimar al Sănătăţii, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Ministrul interimar de la Sănătate a mai anunțat că Spitalul Malaxa şi Spitalul Sfântul Ioan din București vor deveni unităţi exclusiv pentru pacienţii cu COVID. Cele două unităţi dispun de 34 paturi ATI.

”Săptămâna aceasta vom operaţionaliza două spitale care vor fi trecute pe spitalizare exclusiv COVID – este vorba despre Spitalul Malaxa, care are 100 de paturi, din care 9 paturi ATI şi 40 de paturi cu oxigen, respectiv Spitalul Sfântul Ioan, cu 200 de paturi, din care 15 ATI.

ADVERTISEMENT

La acest spital, mai mult ca sigur vom operaţionaliza o unitate mobilă ATI cu 8-10 paturi. În această săptămână, pe Bucureşti vom creşte numărul de paturi ATI la aceste două spitale, cu 34 de paturi numai pe ATI, la oxigen mai multe”, a mai spus ministrul Cseke Attila.

Câte paturi ATI sunt disponibile în Capitală

În prezent, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, în data de 28 septembrie 2021, în România sunt 1.336 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. Dintre acestea, 1.267 sunt ocupate la nivelul întregii țări.

În Capitală sunt avizate de DSP 276 de paturi de ATI pentru pacienții de Covid-19. Doar 11 dintre ele sunt libere la acest moment.

ADVERTISEMENT