ADVERTISEMENT
News

Două țări din Europa decretează, din nou, starea de urgență, din cauza coronavirusului

Autor: Adrian Baciu | 29.09.2020 | 08:05
Două țări din Europa decretează, din nou, starea de urgență, din cauza coronavirusului
Două țări din Europa decretează, din nou, starea de urgență, din cauza coronavirusului. Sursa foto: hepta.ro

Două țări din Europa vor declara din nou starea de urgență din cauza exploziei numărului cazurilor de infectare cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

Lupta împotriva pandemiei de Covid-19 se intensifică în Uniunea Europeană. Cehia și Slovacia se confruntă cu o creștere a infecțiilor, iar oficialii au decis revenirea la măsuri de restricție dure.

Astfel, începând de miercuri, 30 septembrie, starea de urgență se va reinstitui pe teritoriul celor două țări vecine din zona centrală a Europei.

ADVERTISEMENT

Starea de urgență revine în două țări din Europa

După o vară în care păreau să fi scăpat de pandemia de SARS-CoV-2, Cehia și Slovacia reimpun o serie de măsuri care au mai fost în vigoare în primăvară, printre care și revenirea la starea de urgență.

Mai exact, cele două state din UE vor declara fiecare starea de urgenţă în această săptămână, au anunţat, luni, premierii celor două ţări, în condițiile în care se înregistrează o creștere puternică a cazurilor de contaminare cu noul coronavirus, scrie Agerpres.

ADVERTISEMENT

”În țara noastră, situaţia este extrem de gravă şi consider că trebuie să adoptăm măsuri foarte radicale şi foarte îndrăznețe”, a declarat şeful guvernului slovac, Igor Matovic, la finalul unei reuniuni a celulei de criză. Decizia ar urma să fie adoptată de guvern miercuri şi ar fi a doua de acest gen de la începutul pandemiei.

Imediat, omologul lui Matovic, premierul ceh Andrej Babis, a anunțat o reuniune extraordinară a guvernului său, tot pentru miercuri, pentru a aproba aceeași măsură de decretare a stării de urgenţă.

ADVERTISEMENT

Ce restricții se vor impune în starea de urgență

Odată cu revenirea la starea de urgență în cele două state, toate evenimentele sportive, culturale şi serviciile religioase vor fi interzise cu începere de la 1 octombrie.

În ceea ce privește căsătoriile şi înmormântările, acestea vor fi autorizate numai dacă toţi participanții fac dovada testului negativ la coronavirus.

ADVERTISEMENT

Măsuri se vor lua și în ceea ce privește programul pentru restaurante, baruri şi cafenele. Acestea se vor închide la ora 22:00, iar persoanele care nu locuiesc împreună şi doresc să se apropie la mai puţin de 2 metri, în exterior, vor fi obligate să poarte mască. Portul măștii este deja obligatoriu în Slovacia în locurile publice, în interior.

Slovacia a raportat, în pandemie, 9.343 de persoane infectate, iar 44 de pacienţi au decedat. În Republica Cehă s-au înregistrat 65.8833 cazuri confirmate, dintre care 618 morţi.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!