News

Două tipuri de celule din mucoasa nazală ne fac vulnerabili în fața coronavirusului! Explicațiile specialiștilor: „Sunt ușor accesibile pentru COVID-19”

29.04.2020 | 23:55
Doua tipuri de celule din mucoasa nazala ne fac vulnerabili in fata coronavirusului Explicatiile specialistilor Sunt usor accesibile pentru COVID19
ADVERTISEMENT

Încă de la începutul pandemiei de coronavirus, oamenii de știință din cele mai prestigioase universități ale lumii au încercat să explice motivele pentru care boala se răspândește într-un ritm atât de agresiv. Un astfel de studiu publicat recent indică faptul că două tipuri de celule din mucoasa nazală reprezintă cea mai ușoară cale de acces prin care COVID-19 poate pătrunde în organismul uman.

Un nou studiu ne dă fiori. Care sunt celulele din mucoasa nazală vulnerabile în fața coronavirusului

Concret, este vorba despre celulele ciliate și de tip goblet (cupă sau pocal), care conțin niveluri ridicate din proteinele folosite de agentul patogen pentru a ne infecta, ceea ce le face extrem de vulnerabile în fața maladiei.

ADVERTISEMENT

Este prima dată când aceste tipuri de celule sunt asociate cu COVID-19. Deși mai mulți factori influențează capacitatea virusului de a se transmite de la un individ la altul, rezultatele noastre sunt consistente cu viteza de răspândire observată a virusului. Datorită poziției lor în mucoasele din interiorul nasului, acestea sunt uşor accesibile virusului”, a explicat Dr. Martijn Nawijn, unul dintre autorii cercetării.

Deși conțin același material genetic, nu toate celulele din corpul nostru îl folosesc sau exprimă în egală măsură. Mecanismele care activează sau inactivează diferite gene se numesc „epigenetice” și permit diferitelor tipuri de celule să joace diverse roluri biochimice, chiar dacă toate pleacă de la aceeași informație genetică.

ADVERTISEMENT

Cum a fost analizată răspândirea noului coronavirus și la ce concluzii au ajuns experții

Pentru a identifica celulele care produc cele mai ridicate concentrații din proteinele cu care poate interacționa virusul, oamenii de știință au avut la dispoziție o întreagă bază de date. Câteva tipuri de celule din ochi și alte organe interne conțin, de asemenea, astfel de proteine la niveluri relativ ridicate, sugerând că și acestea pot reprezenta căi de acces pentru infecție. Trebuie spus că studiul a analizat și variația naturală în nivelul proteinelor odată cu demararea răspunsului imun în corpul uman.

S-a ajuns astfel la concluzia că virusul se răspândește prin aerosolii generați când respirăm, vorbim, tușim sau strănutăm. Deși mecanismul de răspândire este similar cu cel al altor boli înrudite, nu cunoșteam cu exactitate până acum care sunt celulele vulnerabile în fața patogenului.

ADVERTISEMENT

Am aflat că proteinele ACE2 și TMPRSS2 (n.r. care mediază procesul de infectare al celulelor cu SARS-CoV-2) sunt prezente în celule din diferite organe, inclusiv cele din mucoasa internă a nasului.

Apoi am arătat că celulele goblet și ciliale din această mucoasă prezintă cele mai mari concentrații în aceste proteine din toate celulele din căile respiratorii. Asta le face să fie cea mai probabilă cale de acces pentru virus”, a explicat Waradon Sungnak, unul dintre autorii studiului.

ADVERTISEMENT

Potrivit cercetătorilor, proteinele ACE2 și TMPRSS2 sunt prezente și în celule din corneea oculară și din mucoasa internă a intestinelor și pot reprezenta căi de infecție pentru virus. Astfel s-ar putea explica prezența simptomelor gastro-intestinale la unii pacienți, precum și posibilitatea infectării pe cale orală.

ADVERTISEMENT