News

Două vaccinuri anti Covid-19 produse de Pfizer şi BioNTech, evaluate rapid în SUA. Când pot apărea pe piață

14.07.2020 | 12:47
Doua vaccinuri anti Covid19 produse de Pfizer si BioNTech evaluate rapid in SUA Cand pot aparea pe piata
ADVERTISEMENT

Lupta pentru găsirea unui vaccin care să neutralizeze noul coronavirus se intensifică pe plan mondial. În această săptămână, două astfel de tratamente dezvoltate de companiile BioNTech și Pfizer au primit un statut de evaluare accelerată (fast track) din partea Administrației pentru Medicamente şi Alimente din Statele Unite.

Cele două companii, din Germania, respectiv Statele Unite ale Americii, se află într-o cursă pentru găsirea vaccinului, competiție în care mai sunt înscrise Moderna Inc, AstraZeneca Plc și mulți alți actori din zona farmaceutică.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, la nivel mondial nu există vaccinuri aprobate pentru Covid-19, deși Statele Unite, Rusia, China şi alte ţări au alocat miliarde de euro pentru dezvoltarea acestora.

Evaluare rapidă în SUA pentru două vaccinuri anti Covid-19 produse de Pfizer şi BioNTech

Cele două vaccinuri produse de Pfizer şi BioNTech poartă denumirile de BNT162b1 și BNT162b2 și sunt cele mai avansate ale celor două companii. Americanii și nemții au intrat într-un parteneriat în luna aprilie pentru a dezvolta în comun vaccinuri anti Covid-19.

ADVERTISEMENT

La începutul lunii iulie, în primele teste realizate pe 24 de voluntari sănătoși, vaccinul a generat un număr mare de anticorpi anti-Covid-19, unul chiar mai mare decât cel măsurat la voluntari sănătoși  după 28 de zile, scrie Reuters.

Tot în această lună, cele două companii implicate au anunțat că vor începe studiu clinic cu circa 30.000 de voluntari pentru a testa eficiența vaccinurilor dezvoltate.

ADVERTISEMENT

În cazul în care rezultatele studiului sunt pozitive, circa 100 de milioane de doze de vaccin ar putea fi produse până la finalul acestui an și 1,2 miliarde de doze până la finalul lui 2021.

Australia a început testarea pe oameni a unui vaccin anti Covid-19

Cu o zi în urmă, oamenii de știință de la Universitatea din Queensland, stat din nordul continentului australian, au dezvoltat un vaccin împotriva noului coronavirus care a intrat în faza de testare umană.

ADVERTISEMENT

Prima etapă a studiului clinic de la antipozi va implica aproximativ 120 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani. Fiecare dintre aceștia va primi câte două doze de vaccin şi vor trebui să urmeze aceleaşi sfaturi de distanţare fizică impuse populaţiei generale.

Un om de știință implicat în realizarea acestui vaccin din Queensland, profesorul universitare Paul Young, a dat speranțe tuturor și a afirmat că vaccinul a arătat că induce anticorpi capabili să neutralizeze virusul, iar studiile preliminare au demonstrat că este sigur pentru oameni.

ADVERTISEMENT