News

Două zile libere în plus pentru angajați. PSD și PNL se întrec la introducerea de noi sărbători legale în Codul Muncii

Camera Deputaților este la un pas să declare Boboteaza zi nelucrătoare, iar un alt proiect de lege mai adaugă încă o sărbătoare legală.
07.09.2022 | 18:52
Doua zile libere in plus pentru angajati PSD si PNL se intrec la introducerea de noi sarbatori legale in Codul Muncii
Boboteaza și Soborul lui Ioan Botezătorul ar putea deveni zile libere/ Colaj Fanatik/Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

PNL a inițiat un proiect de lege prin care Boboteaza, celebrată de ortodocși pe 6 ianuarie, să devină zi de sărbătoare legală, nelucrătoare, proiectul fiind în faza finală a adoptării. Pentru a nu se mai lăsa mai prejos, social-democrații au venit cu un alt proiect prin care și ziua de 7 ianuarie, când ortodocșii prăznuiesc Soborul lui Ioan Botezătorul, cu dezlegare la pește.

PSD a furat ideea și de la PNL și mai dă o zi liberă

Încă din luna februarie a acesui an, deputatul PNL Andrei Gheorghe a depus la Parlament un proiect de lege prin care ziua de 6 ianuarie ar urma să fie declarată zi de sărbătoare legală întrucât este ziua în care se sărbătorește botezul lui Isus Hristos.

ADVERTISEMENT

România este o țară profund creștină, iar acastă identitate este oferită printr-un act cât se poate de grăitor și veridic: botezul pe care fiecare în parte l-am primit. De-a lungul secolelor, credința și botezul creștin au reprezentat o garanție a păstrării identității românești în toate teritoriile României, aflate atunci sub dominația politică a puterilor străine”, se spunea în expunerea de motive a respectivului proiect de lege.

În luna mai, Senatul a respins acest proiect de lege și l-a trimis la Camera Deputaților, care are ultimul cuvânt în chestiuni legate de legislația muncii. Pe 1 septembrie, Comisia de muncă a Camerei a elaborat un raport favorabil proiectului, iar plenul urmează să dea votul final. Ținând seama de raportul comisiei, sunt șanse mari ca proiectul să fie adoptat de către deputați și apoi trimis președintelui Klaus Iohannis în vederea promulgării.

ADVERTISEMENT

Aliații de la guvernare ai liberalilor, social-democrații, au prins ideea din zbor și acum supralicitează propunând ca și ziua următoare, de 7 ianuarie, să fie liberă întrucât credincioșii celebrează Soborul lui Ioan Botezătorul.

Proiectul este inițiat de către președintele PSD Marcel Ciolacu și liderul deputaților social-democrați Alfred Simonis și are semnături de susținere din partea altor 60 de parlamentari ai partidului. Inițiativa legislativă a lui Ciolacu și Simonis a fost depusă în dezbatere publică pe site-ul Senatului.

ADVERTISEMENT

Crăciunul pe stil vechi devine sărbătoare legală

Interesant este faptul că în proiect sunt propuse la pachet ambele zile, 6 și 7 ianuarie, de parcă pesediștii nu ar ști că inițiativa PNL privind liberul de Bobotează este la un pas să fie adoptată. De altfel, cea mai mare parte a expunerii de motive este reprezentată de justificarea acordării zilei libere de 6 ianuarie, nu pentru cea de 7.

Este totuși menționat faptul că, pe lângă celebrarea proorocului Ioan Botezătorul, este invocat și faptul că pentru unii creștini din România 7 ianuarie este ziua de Crăciun.

ADVERTISEMENT

Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului. Din acest motiv, mai multe ţări din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează”, se spune expunerea de motive.

Eventuala adoptare a acestor proiecte va face ca România să intre în concediu timp de aproape două săptămâni în fiecare an, de la Crăciunul pe stil nou până la Crăciunul pe stil vechi. De exemplu, dacă măsura ar fi fost în vigoare de la începutul acestui an, ar fi fost nu mai puțin de patru zile libere legate întrucât 6 și 7 ianuarie au căzut în zile de joi, respectiv, vineri, urmate de weekendul 8-9 ianuarie.

ADVERTISEMENT