News

Dovada plății amenzii nu se va mai trimite la Poliție. Legea a fost promulgată de Iohannis

Președintele României a promulgat legea prin care cetățenii nu vor mai trebuie să trimită dovada plății amenzilor contravenționale către Poliție. Legea conține o serie de măsuri pentru eficientizarea administrației.
02.12.2021 | 21:08
Dovada platii amenzii nu se va mai trimite la Politie Legea a fost promulgata de Iohannis
Dovada plății amenzii nu se va mai trimite la Poliție. Legea a fost promulgată de Iohannis. Sursa Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a promulgat, joi, 2 decembrie, legea prin care dovada achitării amenzilor contravenționale nu se vor mai trimite de cetățeni la Poliție.

Dovada plății amenzii contravenționale nu se va mai trimite la Poliție

Legea nr. 2032018 a fost promulgată de președintele României pentru ca procesul verbal privind plata amenzilor contravenționale să nu mai fie trimis la Poliție.

ADVERTISEMENT

„Elementele minime obligatorii de structură şi de format ale procesului-verbal de contravenție prevăzut la alin. (1) se stabilesc prin normele de aplicare ale prezentei legi”, se arată în actul normativ promulgat.

Legea respectivă conține o serie de măsuri pentru eficientizarea achitării amenzilor contravenționale de către cetățeni.

ADVERTISEMENT

„Prin derogare de la art. 20 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, pe perioada aplicării sistemului pilot, dacă agentul constatator constată în acelaşi timp mai multe contravenții săvârșite de aceeași persoană, pentru amenzile prevăzute la alin. (1) se încheie un proces-verbal de constatare a contravenției şi de aplicare a sancțiunii distinct de celelalte, având seria de evidență unică prevăzută la art. 2 lit. b)”, se precizează în textul legii.

Un deputat al UDMR a fost inițiatorul

Organismul decizional în acest caz a fost Camera Deputaților, iar inițiatorul legii este deputatul UDMR Benedek Zacharie.

ADVERTISEMENT

Inițiatorul a precizat că cetățenii nu vor mai fi puși în situația de a trimite la poliție un proces-verbal prin care să justifice că și-au achitat amenda.

„Cetățeanul nu va mai trebui să trimită procesul verbal la Poliție, să demonstreze că şi-a plătit amenda, fiind un cont unic şi primăriile nu o să mai fie grevate de plata amenzilor. Deci am ajutat şi cetățeanul şi am ajutat şi primăriile”, a spus Zacharie, în plenul Camerei Deputaților.

ADVERTISEMENT

Legea a fost adoptată de către Parlamentul României în pricina respectării prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) prezente în Constituția României, se precizează în textul legii.

„Elementele minime obligatorii de structură şi de format ale procesului-verbal de contravenție prevăzut la alin. (1) se stabilesc prin normele de aplicare ale prezentei legi”, se mai arată în textul legii promulgate.

Documentul trimis la Cotroceni a fost semnat de către fostul președinte al Camerei Deputaților din partea PSD Sorin Grindeanu, actualul ministru al Transporturilor.

De asemenea, documentul a fost semnat și de fostul președinte al Senatului Anca Dragu, senator din partea USR.

ADVERTISEMENT