News

Doza booster cu Moderna sau J&J, aprobată de FDA. Pentru ce categorii de persoane vaccinurile nu sunt întotdeauna eficiente

Americanii au la dispoziție două noi vaccinuri pentru doza booster, administrată pentru a da un nou impuls sistemului imunitar, mai ales persoanelor cu risc de deces din cauza Covid-19.
21.10.2021 | 14:19
Doza booster cu Moderna sau JJ aprobata de FDA Pentru ce categorii de persoane vaccinurile nu sunt intotdeauna eficiente
ADVERTISEMENT

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat dozele booster ale vaccinurilor contra Covid-19 de la Moderna și Johnson & Johnson.

Agenția a mai precizat că americanii pot alege pentru această doză un alt ser decât cel folosit pentru inocularea originală.

ADVERTISEMENT

FDA a aprobat dozele booster pentru serurile Moderna și Johnson & Johnson

Acest lucru înseamnă că toate cele trei vaccinuri autorizate în Statele Unite pot fi, acum, administrate ca booster unor grupuri de populație.

Comisarul interimar al Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), Janet Woodcock a precizat că datele sugerează că eficacitatea vaccinului poate scădea în timp la unele persoane complet vaccinate.

ADVERTISEMENT

Agenția a autorizat anterior doza booster a vaccinului produs de Pfizer, dezvoltat împreună cu partenerul german BioNTech, la cel puțin șase luni după prima schemă de vaccinare pentru a crește protecția persoanelor cu vârsta de 65 de ani și peste, celor expuși riscului de forme severe de boală și celor care sunt expuși la virus prin munca lor.

Săptămâna trecută, un grup consultativ al FDA a votat pentru a recomanda o a treia runda de doze de vaccin Moderna pentru aceleași grupuri de populație. Booster-ul Moderna reprezintă jumătate dintr-o doză administrată pentru seria inițială de inoculare.

ADVERTISEMENT

Grupul a recomandat, de asemenea, o a doua doză a vaccinului Johnson & Johnson (J&J) pentru toți cei care au primit vaccinul monodoză la cel puțin două luni de la administrarea acesteia.

Oficialii FDA au sugerat săptămâna trecută că au în vedere scăderea vârstei recomandate pentru doza booster Pfizer/BioNTech până la 40 de ani, pe baza datelor din Israel, unde aceste doze Pfizer au fost deja administrate pe scară largă.

ADVERTISEMENT

Agenția sprijină mixul de vaccinuri contra Covid

Reuniunea grupului consultativ al FDA a inclus o prezentare a datelor privind amestecarea vaccinurilor dintr-un studiu al Institutului Național de Sănătate al SUA în care 458 de participanți au primit o combinație de seruri Pfizer/BioNTech, Moderna și J&J.

Datele au arătat că persoanele care au primit inițial vaccinul contra Covid-19 J&J au avut un răspuns imun mai puternic atunci când au primit doza booster fie cu serul Pfizer, fie cu Moderna și că mixul vaccinurilor de diferite tipuri pentru doza booster a fost sigură la adulți.

Totuși, oficialii FDA au spus că datele nu sunt încă clare cu privire la dacă ar trebui preferată vreo combinație de seruri.

Un comitet consultativ CDC va face joi recomandări cu privire la grupurile de oameni care ar trebui să primească dozele booster Moderna și J&J, pe care directorul agenției le va folosi pentru a-și susține decizia finală.

Aproximativ 11,2 milioane de persoane au primit până acum o doză booster, potrivit datelor de la CDC.

Deși serurile administrate în SUA și UE împotriva infecției cu SARS-CoV-2 au o eficacitate ridicată (peste 90%) împotriva deceselor cauzate de boală, există un număr mic de persoane, vaccinate cu schema completă care nu au supraviețuit contractării Covid-19.

Potrivit specialiștilor, acest lucru se întâmplă în general în cazul unor persoane vârstnice, cu un sistem imunitar mai slab sau care prezintă alte boli asociate, care le solicită sistemul imunitar.

Un studiu realizat în Italia a întocmit un profil al persoanelor care, deși imunizate complet, au pierdut lupta cu infecția cu SARS-CoV-2.

Vaccinații care au murit de Covid în Italia aveau în medie 85 de ani și 5 comorbidități

Este foarte puțin probabil ca persoanele vaccinate împotriva COVID-19 să moară din cauza bolii, cu excepția cazului în care sunt foarte bătrâne și deja grav bolnave înainte de a o contracta, arată studiul realizat de Institutul Național de Sănătate (ISS).

Cercetarea, cuprinsă într-un raport periodic al ISS cu privire la decesele provocate de Covid-19, arată că vârsta medie a persoanelor care au murit în ciuda vaccinării a fost de 85 de ani. În medie, acestea aveau cinci boli subiacente (comorbidități).

Vârsta medie a persoanelor nevaccinate care au decedat a fost de 78 de ani, cu patru afecțiuni preexistente, mai arată raportul.

Cazurile de probleme cardiace, demență și cancer s-au dovedit a fi mai mari în eșantionul de decese dintre cei vaccinați.

Pentru realizarea raportului au fost studiate, în perioada 1 februarie – 5 octombrie a acestui an, fișele medicale ale 671 de persoane nevaccinate decedate de COVID și 171 de persoane vaccinate care au murit din aceeași cauză.

În perioada analizată au fost înregistrate 38.096 de decese legate de Covid în Italia .

Dintre acestea, 33.620 au fost nevaccinate, 2.130 au primit doar o singură doză sau au fost infectate la scurt timp după inoculare înainte ca anticorpii să se fi format, iar 1.440 au fost complet vaccinați.

Datele din Italia vin la scurtă vreme după ce Centrele americane pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) au prezentat un raport conform căruia 85% dintre americanii complet vaccinați care au murit din cauza Covid-19 aveau 65 de ani sau mai mult.

Este motivul pentru care unele țări, inclusiv SUA, au recomandat doze booster pentru persoanele de peste 65 de ani.

ADVERTISEMENT