News

Vaccinurile, eficiente împotriva formelor grave de infecție cu Omicron, potrivit autorităților israeliene. Noua variantă, mai puțin infecțioasă decât se anticipa

Persoanele care au primit doza booster sau a doua doză de vaccin cu mai puțin de șase luni în urmă ar trebui să fie în continuare foarte protejate împotriva Omicron, susțin șefii israelieni din sănătate.
02.12.2021 | 14:15
Vaccinurile eficiente impotriva formelor grave de infectie cu Omicron potrivit autoritatilor israeliene Noua varianta mai putin infectioasa decat se anticipa
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință israelieni susțin că serul produs de Pfizer oferă până la 90% protecție împotriva formelor severe de boală, iar supervarianta este de doar 1,3 ori mai infecțioasă decât Delta.

Dozele booster sunt eficiente împotriva variantei Omicron

Fără a cita date, ministrul Sănătății, Nitzan Horowitz, a declarat miercuri că există „loc de optimism” și că vaccinurile existente vor proteja împotriva formulor severe boală produse de supervariantă, potrivit „indicațiilor inițiale”.

ADVERTISEMENT

Câteva ore mai târziu, o relatare a unui canal de știri israelian a susținut că serul Pfizer a fost eficient în proporție de 90% în prevenirea infecției simptomatice cu Omicron, puțin mai puțin decât în cazul Delta.

Știrea Channel 12 a susținut, de asemenea, că supervarianta este cu doar 30% mai infecțioasă decât Delta, mult mai mică decât temerile iniția.

ADVERTISEMENT

Pentru comparație, Delta este cu 70% mai infecțioasă decât tulpina Alpha, pe care a depășit-o la începutul acestui an.

Cu toate acestea, raportul notează că Pfizer este eficient în proporție de 93% în prevenirea formelor grave în rândul celor care sunt complet vaccinați și au primit doza booster.

ADVERTISEMENT

„În zilele următoare vom avea informații mai precise despre eficacitatea vaccinului împotriva Omicron. Dar există deja loc de optimism și există indicii inițiale că cei care sunt vaccinați cu un vaccin încă valabil sau cu doză booster, vor fi și ei protejați de această variantă”, le-a declarat Horowitz reporterilor, potrivit Daily Mail.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății a spus aseară că nu este încă în posesia datelor publicate de Canalul 12.

ADVERTISEMENT

Dar comentariile vin după ce co-fondatorul BioNTech, care a dezvoltat vaccinul Pfizer, a spus că este încrezător că va rezista împotriva variantei Omicron.

Anunțul israelian a venit după ce în țară au fost identificate două noi cazuri de variantă Omicron, ridicând totalul la patru. Israelul și-a închis granițele pentru străini duminică la miezul nopții pentru a opri răspândirea noii tulpini.

Oamenii de știință din întreaga lume sunt disperați să pună mâna pe mostre din noua variantă pentru a o testa împotriva sângelui persoanelor vaccinate pentru a evalua cât de bine vor funcționa vaccinurile împotriva acesteia.

Pe un ton optimist, Horowitz a insistat că Israelul nu va intra în izolare din cauza noii variante.

„Nu vom închide țara și vom menține viața cât mai normală posibil… În prezent, nu există nicio intenție de a impune restricții asupra vieții în Israel și vom face tot posibilul pentru a ne asigura că acest lucru va continua”.

Noua variantă, studiată în întreaga lume

Deși nu este clar ce date le oferă oficialilor israelieni optimism, oamenii de știință din întreaga lume efectuează teste de laborator pentru a evalua cât de îngrijorătoare este varianta Omicron.

Acestea implică luarea unei bucăți din virus și expunerea acesteia la sângele cuiva care a fost vaccinat cu două doze sau cu trei pentru a vedea dacă virusul poate fi neutralizat.

Dr. Ugur Sahin de la BioNTech a recunoscut miercuri că varianta va provoca probabil infecții la persoanele vaccinate la o rată mai mare decât Delta.

Cu toate acestea, el a susținut că, odată ajunsă în organism, varianta va fi probabil neutralizată de sistemul imunitar al pacienților care au primit două sau trei doze de vaccin.

„Nu vă speriați, planul rămâne același: accelerați administrarea unei a treia injecții de rapel”, a spus dr. Sahin.

El a explicat că serul Pfizer oferă oamenilor două niveluri de protecție împotriva virusului.

În primul rând, generează anticorpi contra SARS-CoV-2 care ajută sistemul imunitar al unei persoane să împiedice virusul să infecteze celulele dacă o persoană este expusă. Acest prim strat este concentrat pe proteina spike a virusului, care se atașează de celule și le infectează.

Omicron are peste 30 de mutații ale proteinei spike, oferindu-i capacitatea de a evita primul strat de protecție.

De asemenea, se constată că protecția împotriva infecției scade în timp, deoarece anticorpii furnizați de vaccin se reduc, făcând o persoană complet vaccinată mai vulnerabilă la o infecție.

Al doilea strat de protecție rămâne totuși puternic împotriva variantei. După infectare, apare un al doilea val de protecție, deoarece celulele imune din organism lucrează pentru a distruge celulele infectate.

Șeful BioNTech crede că varianta nu se poate sustrage acestui al doilea nivel de protecție.

„Dacă un virus realizează evitarea imunității, o realizează împotriva anticorpilor, dar există al doilea nivel de răspuns imun care protejează de forme severe de boală  – celulele T”, a spus el.

„Chiar și ca variantă de evadare, virusul cu greu va putea evita complet celulele T”.

Doi medici din Israel, infectați după o conferință medicală din Londra

Cele două noi cazuri de Omicron din Israel sunt medici care lucrează la Centrul Medical Sheba, ambii fiind de asemenea vaccinați complet, relatează The Jerusalem Post.

Unul dintre medici a contractat virusul în timpul unei conferințe medicale la Londra, dar a avut test negativ înainte de a se urca într-un avion spre Israel.

Cu toate acestea, cu câteva zile întârziere, a fost testat din nou, test care a fost pozitiv, iar rezultatele au fost secvențiate pentru a arăta că avea noua variantă.

Medicul a anunțat oficialii din domeniul sănătății că a intrat în contact cu un alt medic la, un cardiolog în vârstă de 70 de ani, care a fost testat pozitiv și pentru varianta Omicron.

Ambii medici erau complet vaccinați cu trei doze cu vaccinul Pfizer împotriva coronavirusului.

„Vaccinul este cu adevărat crucial în acest moment”, a spus Horowitz marți. „Oricine este expus la variantă fără vaccin se va expune la riscuri inutil.”

Medicii din Africa de Sud susțin că Omicron pare să provoace simptome mai ușoare

Potrivit raportului, capacitatea Omicron de a infecta oamenii este de 1,3 ori mai mare decât cea observată în cazul Delta, dar simptomele sunt mai puțin severe.

În același timp, cei nevaccinați au șanse de 2,4 ori mai mari de a dezvolta simptome grave, o cifră semnificativă.

Medicii sud-africani, care au identificat pentru prima dată noua variantă, au spus că Omicron pare să provoace simptome mai puțin severe.

Medicii din Africa de Sud au spus că tulpina provoacă simptome ușoare – cum ar fi dureri de cap și oboseală – față de versiunile anterioare ale virusului și nu a dus la o singură spitalizare sau deces.

Luni, profesorul Karl Lauterbach, un epidemiolog clinician care se află în cursa pentru a deveni următorul ministru al Sănătății al Germaniei, a declarat că primele rapoarte înseamnă că Omicron ar putea fi un cadou de Crăciun și ar putea chiar să accelereze sfârșitul pandemiei.

El a sugerat că are atât de multe mutații – 32 numai pe proteina spike, de două ori mai multe decât Delta – ceea ce ar putea însemna că este optimizat pentru a infecta și a fi mai puțin letal, în conformitate cu modul în care evoluează majoritatea virusurilor respiratorii.

ADVERTISEMENT