News

Premierul Greciei vrea ca a treia doză de vaccin COVID-19 să fie o condiție de călătorie UE pentru cetățenii de peste 60 de ani

Prim-ministrul Greciei a solicitat Comisiei Europene să permită persoanelor de peste 60 de ani să călătorească în interiorul UE doar dacă au primit doza booster.
24.11.2021 | 19:23
Premierul Greciei vrea ca a treia doza de vaccin COVID19 sa fie o conditie de calatorie UE pentru cetatenii de peste 60 de ani
ADVERTISEMENT

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a solicitat Comisiei Europene să permită cetățenilor de peste 60 de ani să călătorească în interiorul Uniunii Europene doar dacă au primit doza booster a vaccinului COVID-19 și au certificat verde, scrie Reuters.

Grecia a hotărât deja că certificatele verzi vor expira dacă cei peste 60 de ani nu vor avea și doza booster

Mitsotakis a propus, într-o scrisoare adresată șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca a treia doză de vaccin COVID-19 să fie luată în considerare ca o cerință obligatorie pentru cetățenii europeni cu vârsta de peste 60 de ani pentru a călători în siguranță în Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

El a afirmat că acest lucru ar trebui să se regăsească în certificatul digital european, ca o dovadă de vaccinare folosită de cetățenii UE pentru a călători liber.

„Cred că trebuie să nu mai pierdem timpul şi să îi protejăm pe cetățenii cei mai vulnerabili, mai ales că s-a demonstrat că a treia doză (de vaccin) este eficace pentru prevenirea efectelor grave ale COVID-19, inclusiv decesul, dar protejează de asemenea şi împotriva infecției simptomatice şi îi ține pe cetățenii noștri sănătoși şi departe de spitale”, a menționat în scrisoare premierul Greciei.

ADVERTISEMENT

Guvernul de la Atena a hotărât că în Grecia, în cazul persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, certificatul de vaccinare va expira dacă acestea nu se vor vaccina cu doza booster după șapte luni de la vaccinarea cu schema completă, ori după cea de-a doua doză în cazul serului Johnson & Johnson.

Comisia Europeană recunoaște că „eficacitatea vaccinurilor scade după o anumită perioadă de timp” și va propune în cursul acestei săptămâni noi metode de reglementare a libertății de circulație pe baza certificatului verde COVID-19.

ADVERTISEMENT

De asemenea, includerea dozei booster în certificatul verde va constitui un subiect al summitului european din 16-17 decembrie.

Mitsotakis: Putem menține controlul fără a trece la noi restricții care ar pune în pericol economiile

Economia Greciei se sprijină pe turism pentru a cincea parte din producția sa, care și-a revenit puternic în acest an, după un an 2020 nefavorabil, grație unui număr mai mare de turiști în această vară, ca urmare a ridicării majorității restricțiilor COVID.

ADVERTISEMENT

„O astfel de inițiativă politică va ajuta sistemele noastre de sănătate să (…) mențină controlul asupra virusului și a pandemiei fără a trece la noi restricții care ar pune în pericol redresarea economiilor noastre”, a mai scris Mitsotakis în scrisoare.

Doza booster ca o condiție pentru deplasarea în Uniunea Europeană

Statele membre ale UE au început o discuție cu privire la perioada de timp în care este eficient vaccinul COVID-19 și la nevoia de doze de booster ca o condiție pentru menținerea libertății de circulație.

Metoda este susținută vehement de către prim-ministrul Greciei, care a propus executivului UE ca certificatele verzi să fie obligatorii pentru deplasarea în comunitatea europeană, în contextul unei reapariții a focarelor de infecție cu COVID.

Informațiile unui studiu important realizat de Pfizer/BioNTech au dezvăluit că o doză booster a vaccinului COVID-19 a avut o acțiune eficientă de 95,6% față de coronavirus, în raport cu un grup vaccinat care nu a primit a treia doză.

Într-o schimbare majoră de politică, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), agenția de sănătate publică a UE, a recomandat, de asemenea, vaccinuri booster pentru toate persoanele adulte, dar mai ales pentru cei cu vârsta peste 40 de ani.

ADVERTISEMENT