News

Devine obligatorie doza booster? Tot mai multe țări o cer pentru ca vaccinarea să fie considerată completă

Complet vaccinat înseamnă în prezent că o persoană care a primit două doze dintr-un vaccin contra Covid aprobat. Tot mai multe țări includ însă doza booster în această noțiune.
19.11.2021 | 10:37
Devine obligatorie doza booster Tot mai multe tari o cer pentru ca vaccinarea sa fie considerata completa
ADVERTISEMENT

Scăderea în timp a imunității oferite de vaccinuri și creșterea numărului infecțiilor din cauza variantei Delta a coronavirusului au determinat națiunile bogate să reconsidere definiția noțiunii de „complet vaccinat”.

Definiția noțiunii de complet vaccinat e pe cale de a se schimba. Tot mai multe țări includ doza booster

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a recunoscut asta luni, spunând că dozele booster sunt vitale pentru a preveni reintroducerea restricțiilor pandemice.

ADVERTISEMENT

„Este foarte clar că administrarea a trei doze – obținerea dozei booster – va deveni un fapt important și vă va ușura viața în tot felul de moduri”, a spus el într-o conferință de presă.

Și alte națiuni europene se îndreaptă către obligativitatea dozelor booster.

În Franța, oricine persoană de peste 65 de ani va avea nevoie de o a treia doză până pe 15 decembrie pentru a-și revalida permisul de vaccinare, a anunțat președintele Emmanuel Macron săptămâna trecută.

ADVERTISEMENT

În Austria, statutul de vaccinare completă expiră după nouă luni de la a doua doză, care de fapt impune dozele de rapel.

În Israel, cu excepția cazului în care ați primit a doua doză de vaccin anti Covid în ultimele șase luni, acum aveți nevoie de o a treia doză pentru a deveni eligibil pentru un permis verde, care permite intrarea în săli de sport, restaurante și alte locuri.

ADVERTISEMENT

Dificultățile națiunilor cu venituri mici

Experții mondiali în sănătate se tem că dependența de dozele booster afectează furnizarea de doze inițiale în țările cu venituri mici, unde doar 4,6% din populație a primit o doză.

ADVERTISEMENT

Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a declarat că este „scandalos” faptul că în întreaga lume se administrează zilnic de șase ori mai multe vaccinuri de rapel decât dozele primare în țările cu venituri mici.

„Nu are sens să se administreze adulților sănătoși sau să se vaccineze copiii, când lucrătorii din domeniul sănătății, persoanele în vârstă și alte grupuri cu risc ridicat din întreaga lume încă așteaptă prima doză”, a avertizat acesta.

Furnizarea de vaccinuri este prioritară pentru națiunile bogate, care s-au așezat în fruntea cozii plătind companiilor de medicamente prețuri mai mari, a declarat Anna Marriott, consilier pentru politici de sănătate la Oxfam, unui grup parlamentar din Marea Britanie despre coronavirus.

„Dacă ne uităm la țările cu venituri mici în ansamblu, mai puțin de 1% din totalul aprovizionării cu vaccinuri a fost livrat în acele țări cele mai sărace, multe dintre acestea fiind în Africa”, a adăugat ea.

Țările care instituie obligativități legate de doza booster

Franţa

Începând cu 15 decembrie, persoanele cu vârsta peste 65 de ani din Franța vor trebui să se imunizeze cu doza booster dacă doresc să acceseze locații culturale și de ospitalitate, cum ar fi restaurante și galerii.

Doza suplimentară va fi necesară și dacă vor să călătorească pe distanțe lungi în țară.

Din septembrie, persoanele cu vârsta peste 65 de ani din țară sunt eligibile pentru dozele booster și acestea ar putea fi oferite în curând și persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50 și 64 de ani, ceea ce duce probabil la necesitatea acestor doze pentru ca această grupă de vârstă să poată obține permisul de sănătate al Franței (pass sanitaire).

Această nouă politică se va aplica atât localnicilor, cât și vizitatorilor. Dar permisul de sănătate poate fi obținut și printr-un rezultat negativ al testului, valabil 72 de ore, sau prin trecerea recentă prin Covid-19.

Austria

În Austria, unde din 6 decembrie statutul de vaccinare completă expiră la nouă luni după a doua doză, dozele booster sunt distribuite populației generale.

Oricui poate dovedi că a primit o doză booster i se poate acorda o prelungire a valabilității statutului de vaccinare.

Ca parte a eforturilor de abordare a cazurilor de Covid-19 în creștere, vaccinarea completă sau recuperarea recentă după virus a devenit obligatorie pentru a avea acces la diferite spații interioare și de agrement.

Testele negative nu mai sunt acceptate.

Cu toate acestea, călătorilor li se permite să intre în Austria cu dovada fie a unui test Covid negativ, fie a unui certificat de vaccinare, fie a unei infecții anterioare.

Elveţia

În Elveția, statutul de vaccinare completă este valabil timp de 12 luni de la data celei de-a doua doze de vaccin Covid.

Dovada recuperării după Covid-19 este valabilă timp de 180 de zile de la rezultatul testului. Certificatele Covid se acordă și persoanelor care au fost testate negativ până la 72 de ore după un test PCR și până la 48 de ore după un test de flux lateral.

Israel

Turiștii care călătoresc în Israel vor fi obligați să prezinte fie dovada vaccinării complete în ultimele 180 de zile, fie a dozei booster pentru a putea intra în țară.

Croaţia

Ca și în cazul Austriei și Israelului, Croația a stabilit o dată de expirare pentru vaccinarea completă. În timp ce călătorii în țară pot intra cu dovada unui test Covid-19 negativ, starea de vaccinare completă durează doar 270 de zile după a doua doză.

China

Beijingul a introdus vaccinarea obligatorie cu doza booster pentru unii lucrători din domenii cheie. Lucrătorii din construcții se numără printre cei afectați de această politică.

Dozele booster nu sunt încă obligatorii pentru populația generală, dar este posibil ca măsurile să intre în vigoare pe fondul îngrijorărilor cu privire la posibilitatea ca Beijingul să găzduiască Jocurile Olimpice de iarnă din 2022.

Vietnam

Călătorii în Vietnam vor fi considerați vaccinați, cu condiția să fi încheiat cursul dozelor de vaccin contra Covid-19 cu cel mult 12 luni înainte de sosire.