News

Dozele anti-Covid Moderna ajung în România. Cum aleg medicii ce vaccin să folosească

08.01.2021 | 10:05
Dozele antiCovid Moderna ajung in Romania Cum aleg medicii ce vaccin sa foloseasca
ADVERTISEMENT

În următoarele zile, în țara noastră vor ajunge și primele tranșe de vaccin anti-Covid 19 produs de compania Moderna, recent aprobat la nivelul Uniunii Europene.

Anunțul a fost făcut de Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Acesta a spus că alegerea între cele două tipuri de vaccin pentru imunizarea populației va rămâne la latitudinea medicilor.

ADVERTISEMENT

În acest moment, în România se utilizează la nivel național vaccinul celor de la Pfizer/BioNTech, a cărui aprobare la nivelul UE a avut loc la finalul anului trecut.

Vaccinul anti-Covid de la Moderna ajunge în România

România primește un nou ajutor în lupta cu pandemia. Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a anunțat că primele doze din vaccinul produs de Moderna vor sosi în România în următoarele zile.

ADVERTISEMENT

Acest ser produs de compania farmaceutică americană a fost certificat miercuri, 6 ianuarie, pentru folosire în Uniunea Europeană.

Oficialul a arătat că va rămâne la latitudinea medicilor dacă vor folosi vaccinul Pfizer sau Moderna, dar este exclus combinarea celor două.

ADVERTISEMENT

”Vorbim în primul rând despre asemănări și despre mici deosebiri. La asemănări, ambele vaccinuri sunt vaccinuri sigure care au fost aprobate de Comisia Europeană, sunt vaccinuri care au fost distribuite către toate statele membre și primim exact aceleași vaccinuri și în România.

Pe de altă parte există și mici deosebiri tehnice. Indicația pentru un vaccin sau altul o va face mereu medicul, la locul de vaccinare, medicul cunoscând foarte bine detaliile”, a explicat Andrei Baciu, la B1TV.

ADVERTISEMENT

Este exclusă combinarea vaccinurilor Moderna și Pfizer

Andrei Baciu a mai spus că este exclus ca cele două vaccinuri care vor exista concomitent în sistemul medical intern, Pfizer/BioNTech și Moderna, să fie combinate.

”Este exclus să fie combinate cele două doze. Tocmai este motivul pentru care ți face o programare se blochează două zile diferit epentru rapel. Se blochează și ziua 21 daca se va recomanda vaccinul produs de Pfizer și ziua 28 dacă se recomandă vaccinul produs de Moderna.

După administrarea vaccinului se va elimina data necorespunzătoare și va rămâne data aferentă tipului de vaccin și a necesității de rapel”, a mai spus secretarul de stat pentru postul de știri citat.

Comisia Europeană a autorizat pe 6 ianuarie vaccinul anti-Covid realizat de Moderna , după ce Agenția Europeană pentru Medicamente a recomandat utilizarea acestui vaccin. Vaccinul produs de Moderna este al doilea vaccin autorizat în UE, după cel produs de Pfizer.

ADVERTISEMENT