Dacă pentru americani simbolul iubirii este Sfântul Valentine, noi îl avem pe Dragobete, fiul unei femei pe nume Dochia, descris încă din cele mai vechi timpuri drept un bărbat și extrem de iubăreț. Dacă vrei să-l convingă că meriți să întâlnești sufletul pereche, respectă cu sfințenie toate tradițiile și obiceiurile acestei zile.
Ți-a picat cu tronc un băiat? Trebuie să faci tot ce îi stă în putință să-l întâlnești pe 24 februarie. În caz contrar, se spune că șansele să trăiți o frumoasă poveste de dragoste sunt aproape nule.
Și nu uita că nu ai voie sub nicio formă să fii trist sau să plângi, pentru că fiecare lacrimă va atrage asupra ta ghinioane pentru tot restul anului. Cu alte cuvinte, ziua de 24 februarie trebuie să stea numai și numai sub semnul bunei dispoziții.
Încă din cele mai vechi timpuri, fetele se trezeau dis de dimineață, straiele cele mai frumoase și mergeau în pădure să culeagă cele dintâi flori ale primăverii, pe care le păstrau apoi aşezate la icoane, să le aducă noroc în dragoste.
De asemenea, strângeau apa de pe zăpada netopită, în credința că aceasta avea proprietăţi miraculoase şi le făcea mult mai cuceritoare. La ora prânzului, alergau înapoi în sat, iar băieţii le fugăreau, sperând că vor reuși să le prindă și să le sărute.
Așa a luat naştere celebra strigătură „Dragobetele sărută fetele!”. Seara, toată comunitatea primea, împreună cu familia, vestea cea mare a logodnei lor, iar în anul ce avea să vină toată lumea era invitată să ia parte la nuntă.
În unele zone ale ţării, ajunul Dragobetelui este asemănător cu noaptea de Bobotează, în sensul că fetele tinere, curioase să îşi afle ursitul, îşi pun busuioc sfinţit sub pernă, având credința că astfel vor reuși să găsească iubirea adevărată.
Potrivit tradiției, femeile trebuie să facă ordine dacă își doresc să aibă un an îmbelșugat și să fie iubite de soți. De asemenea, se spune că îndrăgostiţii care nu ignoră toate aceste tradiţii vor fi fericiţi pentru tot restul vieții.
Încă din cele mai vechi timpuri, gospodinele obișnuiesc să semene busuioc și să aibă grijă de răsaduri până de Sfântul Gheorghe, când îl plantează afară, în grădină. Ulterior, acesta este folosit în descântece, farmece și tratamente, datorită puterilor magice pe care se spune că le are.