Life

Dragobete 2025. Care este legenda sărbătorii pe care românii o celebrează în fiecare an, pe 24 februarie

Care este povestea lui Dragobete. Cine a fost, de fapt, cel care protejează iubirea și îi ajută pe tineri să își găsească sufletul pereche.
21.02.2025 | 15:05
Dragobete 2025 Care este legenda sarbatorii pe care romanii o celebreaza in fiecare an pe 24 februarie
Cine a fost Dragobete. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Cine a fost, de fapt, Dragobete. Care este povestea sărbătorii iubirii pe care românii o marchează an de an, pe 24 februarie.

Cine a fost Dragobete, potrivit legendei

Luna februarie este luna iubirii. Românii îndrăgostiți își celebrează iubirea și fac declarații de dragoste partenerilor. Deși prima sărbătoare din februarie dedicată cuplurilor a început să fie Valentine’s Day, românii autentici se rezumă la Dragobete.

ADVERTISEMENT

În tradiția românească, Dragobetele este un zeul iubirii și protectorul cuplurilor de tineri îndrăgostiți. Totodată, acesta mai marchează și începutul primăverii, fiind un adevărat prilej de bucurie și sărbătoare.

Dragobetele este unul dintre cele mai faimoase personaje ale folclorului românesc. Se spune că acesta este, de fapt, fiul Babei Dochia, un tânăr cu chip frumos, care aduce mereu fericire și iubire. De asemenea, potrivit legendelor, Dragobetele se întoarce din mormânt în fiecare an pentru a-i ajuta pe tineri să își găsească sufletul pereche.

ADVERTISEMENT

Dragobetele este considerat echivalentul autohton al Sfântului Valentin. Tradiția locală spune că Dragobetele poate aduce primăvara mai devreme, pregătindu-i pe oameni să celebreze atât iubirea, cât și natura.

Tradiții și obiceiuri de Dragobete 2025

În trecut, tinerii obișnuiau să își dea întâlnire pe câmp pentru a culege flori de primăvară. Conform tradiției, fetele care reușeau să culeagă primele flori aveau noroc în dragoste pe parcursul întregului an.

ADVERTISEMENT

În unele zone, la sat, fetele obișnuiau să alerge, în timp ce băieții încercau să le prindă. Dacă un băiat reușea să prindă fata de care îi plăcea, iar sentimentele erau reciproce, cei doi se sărutau în fața tuturor și erau considerați logodiți pentru un an. La polul opus, fetele care nu întâlneau niciun băiat în ziua de Dragobete, erau urmărite de ghinion în dragoste tot anul.

ADVERTISEMENT

Tot în ziua de Dragobete, fetele care nu aveau noroc în dragoste obișnuiau să meargă în pădure pentru a culege plante magice, precum busuiocul. Apoi, le foloseau la diverse descântece menite să atragă iubirea de partea lor. În unele zone ale țării, de Dragobete, se spunea că nu este bine să muncești pentru că vei avea ghinion în dragoste tot anul.

Tags: