La Starea Sănătății, Dragoș Pătraru a prezentat cele 15 legume care contribuie la prevenirea cancerului, alimente ce pot fi găsite la tot pasul și nu sunt deloc scumpe. Iată despre ce este vorba.
Alimentele pe care le consumăm zilnic joacă un rol important pentru sănătatea noastră. În timp ce pe unele, deși delicioase, trebuie să le evităm, altele sunt recomandate pentru consumul zilnic.
Specialiștii în nutriție recomandă fructele și legumele, pentru o dietă echilibrată. Nu toți țin cont de sfaturi, însă. Iar în emisiunea Starea Sănătății, Dragoș Pătraru a dezvăluit: „România are una dintre cele mai mari incidențe ale cancerului colorectal din Europa”.
Un studiu a relevat că rata mortalității în România este de două ori mai mare decât media europeană. De asemenea, s-a recomandat reducerea consumului de carne roșie și carne procesată.
Astfel, prezentatorul de televiziune a dezvăluit care sunt legumele care previn riscul apariției cancerului. Acestea nu costă mult și se găsesc în toate magazinele și piețele. Prin urmare, nu e nevoie să depui un efort suplimentar pentru a face rost de ele.
„Vorbim astăzi despre niște legume care ne-ar putea ajuta să prevenim anumite tipuri de cancer, dacă ar fi consumate mai des. (…) Nu există alimente minune și nici diete minune care să ne garanteze că nu ne vom îmbolnăvi de cancer sau de alte boli cronice.
Există doar obiceiuri alimentare sănătoase care ne pot reduce riscul de a ne îmbolnăv. Și, desigur, anumite alimente asupra cărora unii cercetători s-au aplecat mai mult”, a declarat Dragoș Pătraru, citat de gandul.ro.
Conform lui Dragoș Pătraru, rezultatele studiului publicat în Jurnalul Științific Food Chemistry au analizat efectele in vitro ale 34 de legume asupra a 8 tipuri de celule canceroase umane.
„O dietă diversificată care conține mai multe clase distincte de legume și, implicit, de fitonutrienți este esențială pentru prevenirea eficientă a cancerului. (…) Legumele sunt selective. Aceeași doză de usturoi care a blocat 80% din proliferarea celulelor canceroase nu a influențat celulele sănătoase.
Din lista legumelor studiate, șase au redus la jumătate creșterea cancerului: ardeiul gras portocaliu, castraveții, cicoarea roșie sau radicchio – salata cu aspect de varză roșie, un pic amăruie, ardeiul jalapeno, cartofii și sfecla. Alte cinci legume chiar au distrus celulele canceroase: conopida, varza de Bruxelles, ceapa verde, usturoiul și prazul”, a citat Dragoș Pătraru din studiu.