Sport

Dragoş Săvulescu, fostul acţionar al lui Dinamo, dă în judecată România: ”Am trăit sentimente negative despre justiţie”

Reținut de autorități în Grecia, la începutul lunii august, Dragoș Săvulescu a decis să acționeze în instanță statul român.
18.09.2021 | 12:31
Dragos Savulescu fostul actionar al lui Dinamo da in judecata Romania Am trait sentimente negative despre justitie
ADVERTISEMENT

Condamnat la 5 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu și apartenență la un grup infracțional organizat, Dragoș Săvulescu a fugit în Italia, de unde nu putea fi extrădat pentru a executa pedeapsa.

La începutul lunii august, Dragoș Săvulescu și iubita lui Angela Martini, însoțiți de mai mulți prieteni petreceau o vacanță pe insula Mykonos, în Grecia, când a fost reținut de polițiști. Acum vrea să dea în judecată statul român la CEDO.

ADVERTISEMENT

Dragoș Săvulescu: ”Nicio țară nu poate dispune arestarea mea”

Dat în urmărire generală de autoritățile din România, Dragoș Săvulescu a fentat încă o dată justiția din țara noastră. Deși a fost reținut în data de 8 august de polițiștii greci, în timp ce se afla într-un restaurant pe insula Mykonos, fostul acționar al lui Dinamo a obținut o sentință favorabilă din partea Curții de Apel a Mării Egee, care a respins cererea de extrădare formulată de Poliția Română.

Fostul oficial din Ștefan cel Mare a acordat un interviu publicației protothema.gr, în care a  vorbit în calitate de ”victimă”, a ”demascat” abuzurile anchetatorilor români la adresa lui și a mulțumit autorităților elene pentru decizia de a nu permite extrădarea lui.

ADVERTISEMENT

”Simt că predomină sentimentul de dreptate, ceea ce este rar pentru mine, deoarece am trăit sentimente negative despre justiţie până acum, trăind în România.

Această fostă ţară comunistă a arătat că nu are încă cultura unui stat de drept. Din această cauză am suferit timp de 16 ani abuzurile autorităţilor, deoarece cazul meu a început în România.

ADVERTISEMENT

Sunt recunoscător Curţii de Apel a Mării Egee pentru că a respins extrădarea mea şi pentru respectul pe care l-a arătat legislaţiei europene. Am avut norocul să mă aflu în Grecia, o ţară europeană care are un sistem juridic atât de bun, datând din cele mai vechi timpuri.

Interpolul a luat măsuri speciale în cazul meu. Aceasta înseamnă că nicio ţară nu poate dispune acum o arestare. Cererea României a fost emisă iniţial de Curtea de Apel Bucureşti în 2019 şi a fost executată în Italia, în 2020.

ADVERTISEMENT

Practic, au încercat să mă aresteze a doua oară fără niciun drept, deoarece mandatul a fost respins de Curtea de Apel din Napoli, Italia”, a explicat Dragoș Săvulescu pentru sursa menționată.

Filmul arestării povestit chiar de Dragoș Săvulescu

Fostul șef de la Dinamo a povestit pentru publicația amintită cum s-au derulat evenimentele în ziua de 8 august, atunci când a fost arestat de polițiștii din Grecia, la cererea celor din România.

”Pe 8 august, stăteam cu prietenii la un restaurant de peşte. Cineva a venit brusc în spatele meu, era poliţist şi m-a întrebat dacă sunt Dragoş Săvulescu. Apoi mi-a spus să-l urmez.

A fost o operaţiune imensă de arestare, cu 30-40 de membri ai poliţiei şi cu motociclete ale autorităţilor. Mi-au încătuşat bodyguarzii.

Legea este clară, deci nu există nicio posibilitate de extrădare. Dacă, în teorie, aş fi ajuns în România, viaţa mea ar fi fost cu siguranţă în pericol, pentru că am devenit un puternic adversar al justiţiei române, după ce m-am confruntat cu o astfel de nedreptate”, a povestit Dragoş Săvulescu.

Prejudiciu de 112 milioane de euro

Omul de afaceri a fost condamnat în februarie 2019 la 5 ani şi 6 luni de închisoare, în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje și faleze din Constanţa, în care a fost condamnat şi fostul primar Radu Mazăre.

Dragoș Săvulescu și ceilalți inculpați din dosarul amintit sunt acuzați că ar fi prejudiciat statul român cu 112 milioane de euro.

Pentru că nu s-a predat în momentul pronunțării sentinței și a fugit în Italia, afaceristul a fost dat în consemn la frontieră și în urmărire generală.

Săvulescu a ales să se predea autorităților din Napoli, iar ulterior a fost eliberat după ce judecătorii au respins cererea României de extrădare. Mai mult, pedeapsa i-a fost redusă la doi ani şi cinci luni cu suspendare.

Fostul acționar al lui Dinamo a formulat o cerere către instanțele din țara noastră pentru a-i anula pedeapsa, dar demersul său a fost respins. De judecătorii în luna martie a acestui an.

ADVERTISEMENT