News

Dragoș Săvulescu vrea să dea România în judecată la CEDO. Avocatul acestuia a explicat pentru ce dorește despăgubiri

Dragoș Săvulescu vrea să reclame statul român la CEDO. Avocatul omului de afaceri a explicat pentru ce dorește despăgubiri
14.09.2021 | 21:00
Dragos Savulescu vrea sa dea Romania in judecata la CEDO Avocatul acestuia a explicat pentru ce doreste despagubiri
ADVERTISEMENT

Matthew Oresman, avocatul britanic al lui Dragoș Săvulescu, a explicat că omul de afaceri vrea să meargă la CEDO pentru a-și face dreptate. Acesta susține că a fost condamnat pe nedrept în România.

Curtea de Apel București a valitat sentința de cinci ani de închisoare cu executare a lui Dragoș Săvulescu, la 11 decembrie 2020. Ulterior, la 11 martie, Înalta Curte a făcut același lucru. Pe numele omului de afaceri este un mandat european de arestare și figurează la rubrica „persoane urmărite”, pe site-ul Poliției Române.

ADVERTISEMENT

Dragoș Săvulescu vrea să dea România în judecată la CEDO. Avocatul acestuia a explicat pentru ce dorește despăgubiri

„Din motive pe care nu le înțelegem, România a refuzat până acum să recunoască sentința impusă domnului Savulescu de către instanța italiană în temeiul dreptului european (Decizia 2002/584 și 2008/909). Întrucât domnul Savulescu a finalizat procesul judiciar în Italia, nu este nevoie ca el să se întoarcă în România,” a declarat avocatul omului de afaceri, pentru G4Media.

„Cea mai mare întrebare este de ce autoritățile române nu au anulat mandatul de arestare învechit și nu au închis acest caz. După cum a arătat clar decizia din Grecia, autoritățile române au indus în eroare autoritățile elene atunci când au spus că dosarul este încă deschis. Conform legislației europene, cazul ar trebui închis,” a adăugat.

ADVERTISEMENT

Matthew Oresman a spus că Săvulescu vrea să revină în țară, mai ales pentru a-și vizita părinții. Cu toate acestea, nu o va face până când nu se va soluționa toată această situație.

„În schimb, el se va lupta pentru a-și spăla imaginea și va lupta împotriva erorii judiciare din cazul său, dar și a altor erori ale Justiției din România, inclusiv prin revizuirea acțiunilor guvernului român și a acestei erori judiciare în fața Curții Europene a Drepturilor Omului,” a subliniat avocatul acestuia.

ADVERTISEMENT

„El va solicita despăgubiri statului român din pricina prejudiciului suferit. Decizia instanței din Grecia (de a nu îl extrăda pe Săvulescu în România – n.r.) se adaugă probelor deja disponibile împotriva României în acest efort,” a adăugat.

Cum s-a ajuns în această situație

Ambele decizii ale instanțelor românești au fost date după cea a judecătorilor din Italia. Curțea de Apel din Napoli îi comutase pedeapsa lui Săvulescu într-una cu suspendare.

ADVERTISEMENT

Avocatul lui Săvulescu a explicat că, potrivit normelor europene, bărbatul nu poate fi arestat dacă părăsește Italia, în baza mandatului european emis de instanțele din România.

„Conform legislației europene, odată ce a început executarea pedepsei în țara de executare (Italia), țara emitentă (România) nu are dreptul legal de a continua executarea pedepsei emise în România. UE nu va recunoaște mandatul de arestare al României,” a spus Matthew Oresman.

„România poate încerca să evite legislația UE și să formuleze o cerere bilaterală de punere în executare a mandatului de arestare, așa cum a făcut în Grecia, dar aceasta va fi respinsă, iar România va fi încă o dată într-o situație jenantă,” a adăugat.

Dragos Săvulescu a trecut prin această situație în Grecia. Omul de afaceri a fost reținut pe 9 august 2021. Totuși, la 8 septembrie, Curtea de Apel a Mării Egee din Syros nu a aprobat cererea de extrădare a României, iar Săvulescu a fost lăsat să se întoarcă în Italia.

Omul de afaceri a fugit în peninsulă la începutul anului 2019, când a fost condamnat 5 ani şi jumătate de detenţie efectivă în dosarul Retrocedărilor. Alături de el au fost nume celebre, ca Radu Mazăre sau Cristi Borcea. Prejudiciul se ridică la 114 milioane de euro.

ADVERTISEMENT
Tags: