News

Drama din spatele come-backului: “Ultima dorinţă: pentru fetiţa mea”

Pentru noi, ziua de 3 aprilie poate să fie o zi ca oricare alta, dar pentru Tommy Haas nu este aşa. Astăzi, împlineşte 39 de ani şi nu s-a lăsat bătut pentru o secundă. După ce a trecut de...
03.04.2017 | 12:23
Drama din spatele comebackului Ultima dorinta pentru fetita mea
ADVERTISEMENT

Pentru noi, ziua de 3 aprilie poate să fie o zi ca oricare alta, dar pentru Tommy Haas nu este aşa. Astăzi, împlineşte 39 de ani şi nu s-a lăsat bătut pentru o secundă. După ce a trecut de nouă operaţii chirurgicale, neamţul îsi mai doreşte doar ca fiica lui să-l vadă jucând tenis.

Tenisul german trăia clipe de tristeţe spre mijlocul anului 1999, Boris Becker şi Stefi Graff îşi anunţau retragerea din sportul alb. Era o vară urâtă pentru nemţii care iubeau tenisul, doi lideri mondiali spuneau adio. Singura speranţă venea de la Tommy Haas, care, la 21 de ani, reuşea să pătrundă în Top 20. Deja bifase o semifinală la Australian Open, însă Evgheni Kafelnikov i-a spus stop. Rusul era pe drumul spre câştigarea celui de-al doilea turneu de Mare Şlem, după ce triumfase la Roland Garros în 1996.

ADVERTISEMENT

TommyHaas

La mai mult de un an distanţă, Tommy Haas îl întâlnea din nou pe rus, de această dată în finala pentru medalia de aur, în cadrul turneului de tenis de la Jocurile Olimpice de la Sydney. Neamţul trecuse pe drum, printre alţii, de Alex Corretja, favorit numărul 6, sau de Roger Federer. Finala pentru medalia de aur a fost o adevărată bătalie, Kafelnikov triumfând în cinci seturi.

Tenisul din Germania avea de ce să spere, Tommy Haas era deja unul dintre tenismenii care stăteau agăţaţi de top 20, iar cu prima ocazie urma urcuşul către primele locuri. Nu a trebuit să aştepte prea mult. În noiembrie 2001, neamţul devenea unul dintre primii zece tensimeni ai planetei. Era anul său, bifând victorii la turneele de la Adelaide, Long Island, Viena şi Stuttgart. Ultimul îi era cel mai drag, era prima oară când triumfa într-un Masters, iar victoria o sărbătoarea alături de compatrioţii săi.

ADVERTISEMENT

tommy haas 2000 sydney

Pentru Tommy Haas a urmat a doua semifinală la Australian Open, din nou un rus, de această dată Marat Safin, îi bara drumul către ultimul act. 2002 părea continuarea perfectă pentru neamţ, mai ales că pe 13 mai se cătăra până pe locul doi, în clasamentul ATP. În faţă mai era doar Leyton Hewitt şi destinul.

Accidentul părinţilor şi prima accidentare gravă

Început de iunie 2002, telefonul mobil al lui Haas sună brusc. Se afla în pregătirile pentru Wimbledon, neamţul era văzut drept unul dintre marii favoriţi pe iarba londoneză. Pentru câteva momente se blochează. Auzise doar frânturi: “accident”, “motocicletă”, “părinţi” sau “grav răniţi”. Vestea accidentului o primea de la iubita lui, iar Haas a părăsit imediat tenisul. Zilele şi nopţile le petrecea la spital, tătal său fiind în comă, în timp ce mama lui se afla la terapie intensivă. Nici unul dintre ei nu purta cască de protecţie.

ADVERTISEMENT

La câteva zile după acest eveniment, Haas anunţă că ia o pauză de la tenis. “Când aşa ceva se întâmplă, priveşti viaţa altfel”. Cuvintele erau de prisos. Timp de două luni s-a rupt de tenis pentru a sta alături de omul care l-a îndreptat spre rachetă. Tommy a revenit pe teren, dar nu mai era sigur pe loviturile sale. Spre sfârşitul anului, în ultima zi a lunii octombrie, juca împotriva lui Roger Federer.

tommy haas halle

Elveţianul câştiga în două seturi, dar Tommy Haas primea a doua lovitură. O accidentare gravă la umărul drept îl scotea din circuit. 16 luni a stat pe bară, ratănd tot sezonul 2003, tocmai când se afla în primii 10 tenismeni ai lumii.

ADVERTISEMENT

1069 de locuri urcate, revenirea de senzaţie a lui Tommy Haas

A strâns din dinţi şi s-a antrenat pentru revenirea în circuit. Picase până pe locul 1086, devenind coleg de clasament cu tenismeni necunoscuţi. Primul meci îl juca la ediţia din 2004 a turneului de la San Jose, la început de februarie. Două luni mai târziu, Tommy Haas triumfa pe zgura de la Houston. Urcase până pe locul 349, iar în finală trecea în două seturi, 6-3 6-4, de Andy Roddick, al doilea tenismen al lumii.

atp-houston-tommy-haas-suffers-early-loss-in-houston

Neamţul îşi dorea să fie din nou acolo sus şi mai bifează un turneu câştigat, de această dată, pe cimentul de la Los Angeles. Printre învinşi se număra şi Andre Agassi, iar Haas se întorcea printre cei mai buni 100 de tensimeni ai lumii. Sfertul de finală de la US Open şi parcursul bun pe final de 2004 îl aduce pe neamţ pe locul 17. Tommy Haas primea premiul pentru cea mai bună revenirea a anului. În nouă luni reuşise să urce 1069 de locuri în clasament.

La trei ani de la revenire, în 2007, Tommy Haas bifează a treia semifinală la Australian Open, dar şi un nou sfert de finală la US Open. Când totul părea să meargă bine neamţul are din nou probleme cu accidentările. Ratează primele două turnee de Mare Şlem din 2008 şi începe să coboare în clasament.

Două accidentări grave nu l-au oprit pe Tommy Haas

La începutul anului 2010, Tommy Haas este în top 20, dar urmează o nouă perioada departe de teren. În februarie este eliminat de Teymuraz Gabashvili, dar sezonul se încheie pentru el. Operaţii, pauză şi un nou început. Psihic stătea foarte bine, problemele care îl măcinau erau cele fizice. Chiar dacă avea 32 de ani, tenismenul nu se gândea la retragere, mirajul terenului îl chema. 15 luni a stat pe bară, iar clasamentul zâmbea strâmb, Haas ajunsese pe locul 896. Revenirea este mai greoaie, joacă la puţine turnee, dar visează să fie din nou în primii 20 de tenismeni ai lumii.

haas-surgery-2016

În iunie 2012, la Halle, îl învinge în finală pe Roger Federer. Victoria il readuce în Top 50, iar finalul anului îl găseşte pe locul 20. Drumul fusese greu, dar Tommy Haas avea din nou motive să zămbească. La doi ani de la accidentarea care îl trimitea pe locul 896, tenismenul neamţ ajungea pe locul 18. Nu se opreşte aici, iar în septembrie 2013 ajunge pe 12.

Destinul se decide să-i mai dea o palmă, juca împotriva lui Jurgen Zopp, pe zgura pariziană, dar simte dureri şi se retrage. Umărul drept cedase, iar sala de operaţie îl aştepta. Postează o poză de pe patul de spital şi-şi anunţă fanii că e gata s-o ia de la capăt. “Vreau să revin din nou cândva şi să-mi termin cariera aşa cum îmi doresc”. Un an a stat departe de tenis, de turnee, iar mulţi credeau că nu mai este capabil să revină. Tommy Haas avea 37 de ani şi pica în clasament pentru a treia oară în carieră, acum ajunsese pe locul 1044. A revenit în circuit, dar leagă greu victoriile.

În aprilie 2016 suferă o nouă operaţie, de această dată la picior. Medicii îi spun ca minim şase luni va sta pe bară. Tommy Haas se gândeşte pentru prima dată că totul este gata, dar nu se dă bătut.

Tommy+Haas+2010+Australian+Open+Day+2+DBXpYDwQ3AZl

“Ştiu că există şanse să nu mai revin. E greu, foarte greu, dar vreau să încerc”. Până în prezent a jucat doar trei meciuri în 2017, mereu pierzând, însă vrea să continue lupta. Acum are un alt motiv.

La 39 de ani, Tommy Haas vrea să mai joace doar pentru ca fetiţa lui de şase ani să-l vadă pe teren. “Îmi doresc să o văd în loja mea şi să-l vadă pe tăticul ei cum joacă. Vreau să realizeze ce fac şi să-şi aducă aminte toată viaţa de aceste momente.”

tweetoftheweeksarafoster

ADVERTISEMENT