News

Drama eroilor din Apuseni, la 9 ani de la tragedia aviatică. Și-au părăsit casele pentru că nu mai au din ce să trăiască: ”Asta e viața”

La nouă ani de la accidentul aviatic în care Adrian Iovan și Aura Ion și-au pierdut viața, aproape nimeni nu-și mai aduce aminte de ”eroii din Apuseni”.
20.01.2023 | 14:35
Drama eroilor din Apuseni la 9 ani de la tragedia aviatica Siau parasit casele pentru ca nu mai au din ce sa traiasca Asta e viata
Argentin Todea, la nouă ani după ce a salvat viețile medicilor din avionul prăbușit în Apuseni / Colaj foto Fanatik / Surse foto: Facebook Argentin Todea / Ziarul Unirea
ADVERTISEMENT

Argentin Todea, Gheorghe Trif și Gheorghe Giurgiu sunt numele celor trei moți din Horea, care au salvat viața medicilor și copilotului avionului prăbușit în Apuseni, pe 20 ianuarie 2014. La acea vreme erau numiți ”eroi”, televiziunile se îngrămădeau să-i invite în studio, iar Gigi Becali i-a chemat la palat și i-a recompensat cu 5.000 de euro. Azi, nimeni nu mai vorbește despre ei.

”Eroii” din Apuseni s-au mutat lângă Arad

FANATIK a luat legătura cu Argentin Todea, omul care a ajuns la locul accidentului la cinci ore după apelul la 112 al supraviețuitorilor. El a plecat definitiv din Apuseni și s-a mutat în comuna Șiria, județul Arad, acolo unde și-a construit o casă.

ADVERTISEMENT

A lucrat pe TIR, a făcut curse externe, însă spune că s-a săturat să stea în vamă, așa că a renunțat. În prezent, lucrează la o firmă din Arad și câștigă aproximativ 4.000 de lei. ”Nu e nici bine, nici rău. Dar, mulțumesc lui Dumnezeu, sunt sănătos. Ce să mai fac la munte? Cu lemnele nu mai mergea, din ce să mai trăiesc? M-am despărțit și de soție. Aici mi-am făcut casă, sunt cu băieții. Asta e viața”, a declarat Argentin Todea pentru FANATIK.

Dintre cei trei ”eroi”, doar unul a mai rămas în Apuseni. Gheorghe Giurgiu a plecat și el în Arad, ”la mai bine” și a lucrat pe camion, cu Todea.

ADVERTISEMENT

Argentin Todea: ”Romanița nu m-a sunat. Cu medicii țin legătura și azi”

Sâmbătă, 14 ianuarie 2023, Romanița a organizat o comemorare pentru fostul ei soț, pilotul Adrian Iovan, însă Argentin Todea spune că nu a fost invitat. ”Nu, nu am participat. Oricum, ce să caut eu acolo, a fost o chestie în familie”, spune ”eroul” cu modestie.

Todea recunoaște că nu a primit niciun telefon de la Romanița și nici de la Gigi Becali, însă a continuat să țină legătura cu oamenii pe care i-a salvat de pe munte.

ADVERTISEMENT

”Am ținut legătura cu medicii, cu Ianceu, cu Zamfir, copilotul, cu toți. Avem o relație bună. Pe Radu Zamfir l-am ajutat, că și-a făcut casă la București. Eu mă operasem și nu mai puteam să stau în casă, așa că am zis să vin să-i dau o mână de ajutor”, a declarat Argentin Todea pentru FANATIK.

Todea, chemat de procurorii militari la locul accidentului

Pe la locul accidentului a mai trecut anul trecut, atunci când procurorii Parchetului Militar l-au chemat pentru a reface traseul salvatorilor și pentru a afla de ce aceștia au ajuns atât de târziu. Oficial, Parchetul Militar a clasat parțial dosarul accidentului din Apuseni în anul 2018.

ADVERTISEMENT

”Am mai trecut anul trecut pe la Petreasa, la locul accidentului, pentru că ne-au chemat procurorii de la Parchetul Militar să mergem acolo. Au fost și la cabană, erau interesați de cum s-a intervenit la accident. După asta nu știu ce s-a mai întâmplat, cred că s-a închis dosarul.

Am mai fost chemat la București o dată, de sora Aurei Ion. A vrut și ea să redeschidă un dosar, ceva, și să vin să dau declarații. I-am spus că lucrez, n-am timp să mă plimb pe la București”, susține Argentin Todea.

Pensiune și pârtie, la locul tragediei

În nouă ani, muntele pe care s-a prăbușit avionul s-a schimbat cu totul. Drumul forestier care leagă comuna Horea de vârful Petreasa a fost asfaltat și a primit numele lui Iovan, iar la intrarea în pădure a apărut o pensiune. ”A făcut Olar (Corneliu Olar, deputat PNL de Alba, decedat în februarie 2022) cabană înainte să moară”, spune Todea.

Autoritățile locale vor să atragă turiști prin construcția unei pârtii de schi și a unui telescaun. Locul accidentului a devenit și el un obiectiv turistic pentru cei care se avântă până aici, prin construcția unui foișor cu fotografii ale pasagerilor avionului prăbușit.

Cum s-a produs accidentul din Apuseni

Accidentul din Apuseni s-a produs pe 20 ianuarie 2014 și a implicat o aeronavă Britten-Normam BN-2A-27 Islander, pilotată de Adrian Iovan și Răzvan Petrescu.

Avionul decolase de la București și urma să ajungă la Cluj, având la bord patru cadre medicale și o studentă la medicină. Aceștia efectuau o misiune umanitară.

La limita dintre județele Alba și Cluj, aeronava s-a prăbușit în condiții de lipsă de vizibilitate datorată ceții dense. În urma accidentului, Adrian Iovan și studenta Aura Ion au decedat, iar copilotul a fost grav rănit. Intervenția de salvare a durat peste cinci ore, de la momentul apelului la 112 făcut de Radu Zamfir.

ADVERTISEMENT
Tags: