News

Un OFICIAL dinamovist a primit doi ani pentru CRIMĂ!

* De-a lungul timpului, din fotbalul românesc au ajuns după gratii finanţatori, preşedinţi, antrenori, dar şi fotbalişti. FANATIK vă prezintă povestea legendei dinamoviste supranumită...
04.04.2014 | 11:00
Un OFICIAL dinamovist a primit doi ani pentru CRIMA

* De-a lungul timpului, din fotbalul românesc au ajuns după gratii finanţatori, preşedinţi, antrenori, dar şi fotbalişti. FANATIK vă prezintă povestea legendei dinamoviste supranumită „Săgeata Carpaţilor”

Ion Pîrcălab a fost unul dintre puţinii fotbalişti cărora fostul dictator Nicolae Ceauşescu i-a permis să evolueze peste hotare. În perioada 1970-1973, extrema poreclită de „magul” Helenio Herrera „Săgeata din Carpaţi” a jucat la Nimes, în prima divizie franceză, avînd parte de un frumos sfîrşit de carieră. Revenit în ţară, a activat în diferite perioade de timp ca antrenor la Jiul Petroşani, UTA, Gloria Buzău, apoi în cadrul Centrului de Copii şi Juniori la Sportul Studenţesc, la IMU Medgidia, Progresul Pucioasa, Aversa Bucureşti. De gruparea dîmboviţeană îl leagă pe Pîrcălab cea mai neagră amintire, una în urma căreia a făcut doi ani de puşcărie pentru omor.

Scandal din cauza unei chelneriţe
Ajuns în 1981 la Progresul Pucioasa, divizionară C, „Onei” Pîrcălab şi-a impus ca obiectiv promovarea în eşalonul imediat superior. Pentru asta a transferat la gruparea dîmboviţeană o serie de fotbalişti talentaţi, printre care şi Nicolae Stancu, un portar de 21 de ani, sosit de la Chindia Tîrgovişte. În urma unei victorii în campionat, antrenorul şi elevul său au ieşit la restaurant, pentru a „uda” izbînda. Între cei doi, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, a izbucnit un scandal monstru, se pare din cauza, unei chelneriţe. Pîrcălab şi Stancu au mers la toaletă pentru a-şi rezolva problema bărbăteşte, însă dintre cei doi doar antrenorul avea să revină la masă.

I-ar fi băgat o mătură pe gît
Lumea prezentă în local s-a întrebat de ce nu mai revine la masă şi Stancu. După cîteva minute, cineva s-a dus la toaletă, acolo unde tînărul portar zăcea pe jos, în stare de inconştienţă. Se vorbeşte că antrenorul i-ar fi băgat elevului său o mătură pe gît, care l-ar fi omorît pe loc. La scurt timp, în restaurant şi-au făcut apariţia oamenii legii, care l-au dus pe Pîrcălab la Miliţia Judeţeană de la Tîrgovişte. Pentru lovituri cauzatoare de moarte, a primit trei ani de detenţie, din care a executat doar doi ani, între 1982 şi 1984.

„A făcut pedeapsa în oraş, la Miliţia Judeţeană”
Povestea este confirmată de Vasile Neagu, un tîrgoviştean fan înfocat al lui Dinamo, al cărui tată era miliţian. Idolul dîmboviţeanului de 60 de ani este nimeni altul decît Ion Pîrcălab, iar crima comisă nu i-a schimbat sentimentele faţă de acesta. „A făcut pedeapsa în oraş, la Miliţia Judeţeană. El era ofiţer la Dinamo şi antrena Progresul Pucioasa. Detaliile sînt şocante, a fost un caz… Dar nu vreau să mai intru în amănunte pentru că este un lucru care s-a petrecut acum mult timp. Ce, numai eu ştiu? Toată lumea fotbalistică de la vremea respectivă, de-aci din judeţ, ştia. Era şi un caz mai special…”, şi-a reamintit Vasile Neagu pentru FANATIK.

Îi trimitea revista „Sport” după gratii
„Tatăl meu a fost subofiţer de miliţie. La acest minister era editată o revistă, îi zicea, care avea şi două pagini dedicate sportului. Acolo apăreau fotografii, postere cu Dinamo şi, astfel, de la şase – şapte ani m-am îndrăgostit de acest club. Din acea revistă am început să decupez articole de fotbal şi să le lipesc în albume. Aşa am ajuns astăzi să am peste 100 de albume cu fotografii, cronici, casete tehnice, desene, caricaturi… Fotbaliştii mei preferaţi au fost Pîrcălab, Dumitrache, Răducioiu, Dudu Georgescu, Cămătaru. Îmi plăceau cei care dădeau gol”, ne-a povestit Neagu. Tîrgovişteanul nu şi-a uitat idolul nici în puşcărie şi l-a ajutat să rămînă la curent cu fotbalul în cei doi ani în care a stat după gratii. „Nu am vorbit şi nici nu aveam cum să vorbesc cu Pîrcălab. Eu îi trimiteam revista cînd apărea în fiecare lună prin cineva care lucra acolo (n.red. – în puşcărie)”, a dezvăluit Neagu pentru FANATIK.

Acum este scouter la Dinamo
La mijlocaul lunii februarie, la sugestia lui Constantin Anghelache, Ion Pîrcălab s-a alăturat proiectului „New Dinamo”, început în urmă cu un an în „Ştefan cel Mare”. Fostul mare fotbalist a fost cooptat în cadrul departamentului de scouting al clubului alb-roşu, unde îşi desfăşoară activitatea alături de Ionel Augustin, Octavian Marin şi Iulian Oprea, sub coordonarea lui Florin Bratu. Chestionat pe marginea poveştii relatate de FANATIK, Ion Pîrcălab a declarat: „Nu comentez! Mă întrebaţi de o chestie întîmplată acum mai mult de 30 de ani. Nu am ce povesti pe marginea acestui subiect, fiecare poare să scrie ce vrea, pe mine nu mă interesează”.

www.fanatik.ro

Cine este Ion Pîrcălab

Data naşterii: 05.11.1941 (Bucureşti)
Cariera de fotbalist:
1958 – 1961: UTA: 38 jocuri / 13 goluri
1961-1970: FC Dinamo Bucureşti: 194 jocuri / 53 goluri
1970-1973: Olympique Nîmes: 83 jocuri / 20 goluri
Campion al României cu Dinamo (4): 1962, 1963, 1964, 1965
Cupa României cu Dinamo (2): 1964, 1968
Vicecampion al Franţei cu Olympique Nîmes (1): 1972
în echipa naţională: 38 jocuri / 5 goluri
Cariera de antrenor: UTA , Gloria Buzău, Sportul Studenţesc, IMUM Medgidia, Progresul Pucioasa, Aversa Bucureşti, Lotul naţional UEFA 95