Drama lui Tibi Șerban, fostul căpitan al Ceahlăului Piatra Neamţ! Alcoolic, epileptic, pușcăriaș, singur pe lume!

SPECIAL FANATIK
Cristi Coste   
in Fotbal intern
09/12/2018, 21:44
Drama lui Tibi Șerban, fostul căpitan al Ceahlăului Piatra Neamţ! Alcoolic, epileptic, pușcăriaș, singur pe lume! GALERIE FOTO SPECIAL FANATIK
Așa arăta Tibi Șerban cu câteva săptămâni înainte de a intra la pușcărie. E posibil să fie eliberat condiționat de Sărbători!

CȘtirea a fost un breaking news pe final de octombrie 2018. Suna cât să-ți întrerupă respirația pentru câteva secunde. “Fostul fotbalist al Ceahlăului, Tiberiu Șerban, a ajuns la pușcărie! Și-a amenințat cu cuțitul prietena. Tremura tot, avea spasme și crize”, scria FANATIK. Știrea crudă.

Ce se află în spatele dramei? Ce s-a scris în presă și ce s-a întâmplat de fapt la Piatra Neamț? Cum a ajuns aici Tibi Șerban, unul dintre mijlocașii cu cifre ai Ligii 1 acum mai bine de 10 ani? Cum s-a distrus la doar 41 de ani, împliniți pe 24 octombrie, un bărbat puternic care a întâlnit inclusiv marele Juventus Torino în carieră?

Îți place NOUL FANATIK.RO? Citește AICI ȘTIREA MOMENTULUI din sport!

Drama lui Tibi Șerban. La drum după răspunsuri la poalele Pietricicăi

Foarte multe întrebări. Am plecat după răspunsuri. Am mers la Piatra Neamț pentru a trăi și a înțelege la fața locului drama lui Tibi Șerban. El e în Penitenciarul de la Vaslui. Cei care-l cunosc încearcă să facă lumină pentru FANATIK. Și nu sunt chiar mulți cei care vor să vorbească. Se feresc unii, și chiar nu știi de ce… Se supără Tibi pe ei? Greu de crezut. Tibi acum are nevoie de ajutor. Care nici el nu se știe dacă e suficient.

„Nu mai poate fi salvat!”, spun aproape toți. „Mai are o mică șansă. Depinde de el”, se încurajează Axinia și… Pare că doar el mai crede în minuni. Florin Axinia, omul care îl cunoaște cel mai bine pe Tibi Șerban și care pare că e singurul care a rămas lângă Tibi. Îi are grijă și de casă, atâta timp cât acesta e la pușcărie. Dar, cum spuneam, avem multe întrebări. E nevoie de răspunsuri. De unde a pornit picajul ăsta care pare fără remediu? „Despărțirea de soție și de cei doi copii!”. Acesta e răspunsul care vine din mai multe discuții.

Momentul care a declanșat totul: despărțirea de soție și de cei doi copii

Tibi Șerban are împreună cu Ramona doi copii. O fată, Vanessa, de 18 ani acum, și un băiat Denis, de 13 ani. Tibi și Ramona au pus capăt relației acum 6 ani. „După ce s-au despărțit, Tibi s-a mutat cu părinții săi, iar această decizie a generat tot ce a urmat”, ne povestește Gelu Crăcană, la fel de cunoscut în istoria Ceahlăului Piatra Neamț ca și celebrul „Pinalty” Gheorghe Ștefan.

Crăcană se confundă cu Ceahlăul în ultimii zeci de ani. A fost și oficial al clubului, a fost și „în opoziție”, a scris tot ce se poate despre Ceahlăul. I se poate spune Gelu Ceahlău’, fără să se supere nimeni😊) Dar nu Crăcană e subiectul acum. Gelu Crăcană este doar unul dintre cei care ne ajută să înțelegem ce i s-a întâmplat lui Tibi Șerban.

Drama lui Tibi Șerban fosta glorie a Ceahlăului Piatra Neamţ (5)
Dedicația specială pe care Gelu Crăcană a primit-o de la prietenul său Tibi Șerban, fostul căpitan al Ceahlăului

„Maică-sa, bucătăreasă la stadion, era alcoolică și l-a stricat și pe Tibi”

Să-l lăsăm pe domn’ Gelu să ne povestească în liniștea muzeului de la căsuța sa din comuna „Ștefan cel Mare”. Cam la vreo 20 de kilometri de Piatra Neamț, în drumul spre Roman. E noapte, e ceață, e capăt de lume. Dar ajungem cu bine. Și înconjurați cam de tot ce înseamnă fotbalul românesc, în principal Ceahlăul, în ultimii 30-40 de ani, auzim povești din alte vremuri. Dar și cele pentru care am mers la Piatra.

„Maică-sa era bucătăreasă la stadion. O luase rău de tot pe alcool, dar niciodată Gheorghe Ștefan nu a dat-o afară. Pinalty ținea mult la Tibi! Dar maică-sa l-a stricat și pe băiat. De când s-a mutat cu părinții, Tibi a dat-o și el pe alcool. Și nu a mai scăpat. I-au murit ambii părinți, iar Tibi a rămas singur. Singur, singur! Eu nu știu ce s-a întâmplat la scandalul acela cu o prietenă a lui, că ar fi sărit cu cuțitul, că au fost bani la mijloc. Eu spun doar ce sunt sigur, nu bârfe din oraș”, spune Crăcană.

„Pinalty i-a dat uniformă de polițai, dar nu avea drept la armă!”

„Au fost mai mulți oameni care au încercat să-l ajute pe Tibi. Florin Axinia l-a luat antrenor secund la echipa mare, dar a comis-o și pe acolo. Venea cu sticla la antrenamente, astfel că a trebuit ca Tibi să plece. Axinia a vorbit cu Gheorghe Ștefan, iar acesta i-a găsit un serviciu undeva la ștrand. La pază. Avea uniformă de polițist, dar nu avea armă ținând cont de problemele sale. Nu doar cele cu alcoolul, dar e și epileptic… Nici la pază nu a făcut prea mulți purici, pentru că a fost prins dormind în post, consumând alcool și cerând bani de la clienți. Numai probleme! A plecat și de acolo”.

Drama lui Tibi Șerban. „Ajunsese un om al străzii. De acolo l-a luat Poliția!”

Gelu Crăcană vorbește cu durere despre tot ce i întâmplă lui Tibi Șerban. A ținut și ține foarte mult la el. Se entuziasmează când revede pe retina amintirilor „Repriza a treia” cu Tibi Șerban: „Ce faze făcea, ce dribling, ce șuturi! Ce fotbalist era și uite cum s-a terminat! Ajunsese un om al străzii. Se dezbrăca și țipa că el este cine este și că a dat gol de la mijlocul terenului cu Petrolul. L-a luat Poliția de pe stradă, pentru că încălcase termenii arestului preventiv”.

„Am vrut să-i fac statuie, dar a rămas doar cu tabloul”

Drama lui Tibi Șerban fosta glorie a Ceahlăului Piatra Neamţ (3)
Gelu Crăcană arată tabloul pe care i l-a făcut lui Tibi Șerban. Statuia a rămas doar o poveste…

Crăcană crede că nu mai sunt soluții pentru ca Tibi să poată fi salvat. „Cred că nici nu mai are voință, deși el era un tip ambițios. Mi-a plăcut tot timpul de el. Am vrut să-i fac statuie, dar am renunțat. Nu are legătură cu problemele lui. Mă gândeam să-i fac statuie lui Șerban sau lui Axinia. Până la urmă Tibi a rămas doar cu tabloul”, ne povestește Gelu, în timp ce ne arată, mândru, realizarea sa cu Tibi Șerban.

Hizo și Tibi Șerban contra Ancelotti!

Păi și statuia, cât costa statuia? „Nu mai contează. Nu le-am mai făcut nici lui Tibi, nici lui Axinia. A rămas doar maestrul Pinalty Ștefan cu statuie…”. Iar opera cu Ștefan o admirăm în toată splendoarea ei. În aceeași încăpere cu dosare și tăieturi din ziare, cu fanioane de peste tot, cu tricouri ale adversarilor Ceahlăului din România și din Europa.

Cu autografe originale și cu una dintre perlele „coroanei” lui Gelu Crăcană: tricoul cu care a jucat și a marcat Alessio Tacchinardi la Piatra, în Ceahlăul – Juventus 1-1 de pe 18 iulie 1999!!! Ancelotti pe banca „greilor”, Hizo la nemțeni, van der Sar în poarta lui Juve, Tibi Șerban pe banca „galben-negrilor”!

Denis, băiatul lui Tibi, s-a lăsat de fotbal acum câteva săptămâni!

Căutăm răspunsuri și la stadionul „Ceahlăul”. O bază incredibilă pentru o formație care abia s-a reîntors în liga a treia. Dar copiii iubesc fotbalul. Aici, sub Pietricica, doreau să ajungă cam toți puștii din regiunea Moldovei. Sunt condiții cum nu găsești la echipe de Liga 1.

Știm că și băiatul lui Tibi Șerban, Denis, 13 ani, joacă la una dintre grupele de copii. La cea a lui Codruț Domșa, fostul fundaș stânga al pietrenilor, coleg cu Tibi. Ambii rezerve neutilizate în amintita partidă cu Juventus. Plouă mocănește. Dar terenurile sunt pline. Într-un colț îl observăm. Nu e Denis. E Domșa. Îi spunem ce facem în Moldova. „Denis nu mai e la mine la grupă. De fapt, nu mai e la fotbal. A venit acum câteva zile și mi-a zis «Dom profesor, vreau să iau o pauză de la fotbal»”, povestește Codruț.

Soția Ramona: „Nu mă interesează! Fiecare cu viața lui…”

Am sunat-o pe mama lui imediat și i-am spus. «Ramona, Denis nu mai vrea să vină. Nu am ce să fac». «Lasă că vorbesc eu cu el și vedem ce urmează», mi-a zis. Oricum, Denis a mers la fotbal mai mult la insistențele mamei sale. Băiatului nu-i place foarte mult fotbalul, nici nu-l dă talentul afară din casă, dar Ramona a insistat ca să fie și Denis într-un colectiv, pentru că e mai retras. Și la școală, și în societate. Nu e prea vorbăreț. Îl găsiți la liceu”, ne dă pontul Codruț Domșa.

Drama lui Tibi Șerban fosta glorie a Ceahlăului Piatra Neamţ (6)
Codruț Domșa l-a antrenat pe băiatul lui Tibi Șerban, cu care a fost coleg, până acum câteva săptămâni

Denis nu era nici acolo. „Oricum, nu vorbește cu nimeni”, spun colegii. Cum nici mama lui Denis, Ramona, fosta soție a lui Tibi, nu mai vrea să dezgroape o poveste, probabil, dureroasă pentru ea. „Nu mă interesează! Fiecare cu viața lui…”, e anunțul momentului în viața-dramă a lui Tibi Șerban. Singur. Fără părinți, fără soție, fără familie. Propriii copii nu-l recunosc. Prietenii nu mai cred în el. Alcoolic, depresiv, epileptic, pușcăriaș. Tibi, auzi? Se mai poate face ceva?

Cine e Tibi Șerban: 161 de meciuri în Divizia A! Primul: Argeș – Ceahlăul 1-1 în 1995, ultimul: Argeș – Ceahlăul 1-0 în 2006!

Tibi Șerban este un nume important în istoria Ceahlăului. Face parte din generația lui Lefter, Grozavu, Alistar, Costel Ilie, Ovidiu Marc, Mihai Ionescu, Enache, Mihai Nemțanu, Șoimaru, Perjă, Pantazi, Atomulesei. Are 161 de meciuri în Divizia A pentru pietreni, interesant fiind că a debutat pe prima scenă în FC Argeș – Ceahlăul 1-1 în toamna lui 1995, iar ultimul meci în prima ligă a fost FC Argeș – Ceahlăul 1-0, în toamna lui 2006!

Drama lui Tibi Șerban fosta glorie a Ceahlăului Piatra Neamţ (7)
Tibi Șerban a fost arbitrat în multe meciuri de Sebastian Colțescu, cu care a rămas în relații bune

În afara celor 11 ani la Piatra Neamț, Tibi Șerban a mai jucat la Liberty Salonta, Petrolul Ploiești, Juventus București, Pambac Bacău și Viitorul Domnești. A fost în lotul Ceahlăului la performanțele europene din 1995, cu victorii la Etăr Veliko Trnovo, Brno și egal cu Groningen, dar și în 1999, când parcursul Ceahlăului condus de Hizo în UEFA Intertoto s-a terminat după 1-1 la Piatra și 0-0 la Cesena cu Juventus Torino, antrenată de Carlo Ancelotti și condusă din teren de căpitanul Ciro Ferrara.

“Maică-sa era bucătăreasă la stadion. O luase rău de tot pe alcool, dar niciodată Gheorghe Ștefan nu a dat-o afară. Pinalty ținea mult la Tibi! Dar maică-sa l-a stricat și pe băiat. De când s-a mutat cu părinții, Tibi a dat-o și el pe alcool. Și nu a mai scăpat” – Gelu Crăcană

“Ce faze făcea, ce dribling, ce șuturi! Ce fotbalist era și uite cum s-a terminat! Ajunsese un om al străzii. Se dezbrăca și țipa că el este cine este și că a dat gol de la mijlocul terenului cu Petrolul. L-a luat Poliția de pe stradă…” – Gelu Crăcană

  • 1 an și 3 luni de închisoare cu executare a primit Tibi Șerban după scandalul în care și-a amenințat prietena cu un cuțit
  • 11 sezoane a jucat Tibi Șerban pentru Ceahlăul Piatra Neamț, în perioada 1995-2006

URMEAZĂ UN INTERVIU DUREROS CU FLORIN AXINIA, CEL MAI BUN PRIETEN AL LUI TIBI ȘERBAN

Îți place NOUL FANATIK.RO? Citește AICI ȘTIREA MOMENTULUI din sport!
Închide ×

FANATIK.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea si în activitatea curentă a FANATIK.RO cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.
Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

Am înțeles