Fotbal intern

Drama lui Tibi Şerban, fostul căpitan al Ceahlăului Piatra Neamţ! Alcoolic, epileptic, pușcăriaș, singur pe lume. Reportaj dureros. Exclusiv

12.05.2020 | 22:05
Drama lui Tibi Şerban, fostul căpitan al Ceahlăului Piatra Neamţ! Alcoolic, epileptic, pușcăriaș, singur pe lume. Reportaj dureros
ADVERTISEMENT

Tibi Șerban, fostul căpitan al Ceahlăului din vremurile de glorie ale lui „Pinalty” Ștefan, a traversat o adevărată dramă. A ajuns la un moment dat la închisoarea din Vaslui, în urma unei condamnări de un an și trei luni cu executare. Acum e liber și încearcă să se întoarcă la viață!

FANATIK a fost la Piatra Neamț pentru a afla dimensiunea reală a unei povești care te lasă fără cuvinte. Cum se poate distruge la puțin peste 40 de ani un om care avea tot orașul la picioare.

ADVERTISEMENT

Tibi Şerban, ce dramă! A ajuns la puşcărie după ce şi-a ameninţat prietena cu un cuţit

Știrea a fost un breaking news în toamna lui 2018. Suna cât să-ți întrerupă respirația pentru câteva secunde. „Fostul fotbalist al Ceahlăului, Tiberiu Șerban, a ajuns la pușcărie! Și-a amenințat prietena cu cuțitul. Tremura tot, avea spasme și crize”, scria FANATIK. Știrea crudă.

Ce era în spatele dramei? Ce s-a scris în presă și ce s-a întâmplat de fapt la Piatra Neamț? Cum a ajuns în acel punct Tibi Șerban, unul dintre mijlocașii cu cifre ai Ligii 1 acum mai bine de 10 ani? Cum s-a distrus la puțin peste 40 de ani un bărbat puternic care a dat piept inclusiv cu marele Juventus Torino în carieră?

ADVERTISEMENT

La drum după răspunsuri la poalele Pietricicăi. Mai poate fi salvat?

Foarte multe întrebări. Am plecat după răspunsuri. Am mers la Piatra Neamț pentru a trăi și a înțelege la fața locului drama lui Tibi Șerban. El era atunci în Penitenciarul de la Vaslui. Cei care-l cunosc au încercat să facă lumină pentru FANATIK. Și nu au fost chiar mulți cei care au dorit să vorbească. Unii se feresc și acum, și chiar nu știi de ce… Se supără Tibi pe ei? Greu de crezut. Tibi are nevoie de ajutor. Chiar și acum, după ce a fost eliberat!

„Nu mai poate fi salvat!”, spuneau aproape toți. „Mai are o mică șansă. Depinde de el”, se încurajează Axinia și… Doar el mai credea în minuni? Florin Axinia, omul care îl cunoaște cel mai bine pe Tibi Șerban și care a rămas lângă Tibi. I-a îngrijit casa, atâta timp cât acesta a stat în pușcărie. Dar, cum spuneam, erau multe întrebări. Căutam răspunsurile. De unde a pornit picajul ăsta care pare fără remediu? „Despărțirea de soție și de cei doi copii!”. Acesta a fost răspunsul din mai multe părți.

ADVERTISEMENT

Momentul care a declanșat totul: despărțirea de soție și de cei doi copii

Tibi Șerban are împreună cu Ramona doi copii. O fată, Vanessa, de 20 ani acum, și un băiat Denis, de 15 ani. Tibi și Ramona au pus capăt relației acum 8 ani. „După ce s-au despărțit, Tibi s-a mutat cu părinții săi, iar această decizie a generat tot ce a urmat”, ne povestește Gelu Crăcană, la fel de cunoscut în istoria Ceahlăului Piatra Neamț ca și celebrul „Pinalty” Gheorghe Ștefan.

Crăcană se confundă cu Ceahlăul în ultimii zeci de ani. A fost și oficial al clubului, a fost și „în opoziție”, a scris tot ce se poate despre Ceahlăul. Inclusiv, în 2019, cartea apărută la 100 de ani de Ceahlăul! I se poate spune Gelu Ceahlău’, fără să se supere nimeni 🙂 . Dar nu Crăcană e subiectul acum. Gelu Crăcană este doar unul dintre cei care ne ajută să înțelegem ce i s-a întâmplat în 2018 lui Tibi Șerban.

ADVERTISEMENT

„Maică-sa, bucătăreasă la stadion, era alcoolică și l-a stricat și pe Tibi”

Să-l lăsăm pe dom’ Gelu să ne povestească în liniștea muzeului de la căsuța sa din comuna „Ștefan cel Mare”. Cam la vreo 20 de kilometri de Piatra Neamț, în drumul spre Roman. E noapte, e ceață, e capăt de lume. Dar ajungem cu bine. Și înconjurați cam de tot ce înseamnă fotbalul românesc, în principal Ceahlăul, în ultimii 30-40 de ani, auzim povești din alte vremuri. Dar și cele pentru care am mers atunci la Piatra.

„Maică-sa era bucătăreasă la stadion. O luase rău de tot pe alcool, dar niciodată Gheorghe Ștefan nu a dat-o afară. Pinalty ținea mult la Tibi! Dar maică-sa l-a stricat și pe băiat. De când s-a mutat cu părinții, Tibi a dat-o și el pe alcool. Și nu a mai scăpat. I-au murit ambii părinți, iar Tibi a rămas singur. Singur, singur! Eu nu știu ce s-a întâmplat la scandalul acela cu o prietenă a lui, că ar fi sărit cu cuțitul, că au fost bani la mijloc. Eu spun doar ce sunt sigur, nu bârfe din oraș”, ne dezvăluia Gelu Crăcană.

„Pinalty i-a dat uniformă de polițai, dar nu avea drept la armă!”

„Au fost mai mulți oameni care au încercat să-l ajute pe Tibi. Florin Axinia l-a luat antrenor secund la echipa mare, dar a comis-o și pe acolo. Venea cu sticla de băutură la antrenamente, astfel că a trebuit ca Tibi să plece. Axinia a vorbit cu Gheorghe Ștefan, iar acesta i-a găsit un serviciu undeva la ștrand. La pază. Avea uniformă de polițist, dar nu avea armă ținând cont de problemele sale. Nu doar cele cu alcoolul, dar e și epileptic… Nici la pază nu a făcut prea mulți purici, pentru că a fost prins dormind în post, consumând alcool și cerând bani de la clienți. Numai probleme! A plecat și de acolo”.

„Ajunsese un om al străzii. De acolo l-a luat Poliția!”

Gelu Crăcană vorbește cu durere despre tot ce i s-a întâmplat lui Tibi Șerban. A ținut și ține foarte mult la el. Se entuziasmează când revede pe retina amintirilor „Repriza a treia” cu Tibi Șerban: „Ce faze făcea, ce dribling, ce șuturi! Ce fotbalist era și uite cum s-a terminat! Ajunsese un om al străzii. Se dezbrăca și țipa că el este cine este și că a dat gol de la mijlocul terenului cu Petrolul. L-a luat Poliția de pe stradă, pentru că încălcase termenii arestului preventiv”.

Drama prin care trece Tibi Şerban, fostul căpitan al Ceahlăului Piatra Neamţ! Problemele grave din viaţa acestuia: alcoolic, epileptic, pușcăriaș, singur pe lume
Gelu Crăcană şi tabloul cu Tibi Şerban

„Am vrut să-i fac statuie, dar a rămas doar cu tabloul”

Crăcană nu prea crede în soluții pentru ca Tibi să poată fi salvat. „Cred că nici nu mai are voință, deși el era un tip ambițios. Mi-a plăcut tot timpul de el. Am vrut să-i fac statuie, dar am renunțat. Nu are legătură cu problemele lui. Mă gândeam să-i fac statuie lui Șerban sau lui Axinia. Până la urmă Tibi a rămas doar cu tabloul”, ne povestește Gelu, în timp ce ne arată, mândru, realizarea sa cu Tibi Șerban.

Viorel Hizo și Tibi Șerban contra Ancelotti!

Păi și statuia, cât costa statuia? „Nu mai contează. Nu le-am mai făcut statui nici lui Tibi, nici lui Axinia. A rămas doar maestrul Pinalty Ștefan cu statuie…”. Iar opera cu Ștefan o admirăm în toată splendoarea ei. În aceeași încăpere cu dosare și tăieturi din ziare, cu fanioane de peste tot, cu tricouri ale adversarilor Ceahlăului din România și din Europa.

Cu autografe originale și cu una dintre perlele „coroanei” lui Gelu Crăcană: tricoul cu care a jucat și a marcat Alessio Tacchinardi la Piatra, în Ceahlăul – Juventus 1-1 de pe 18 iulie 1999!!! Ancelotti pe banca „greilor”, Hizo la nemțeni, van der Sar în poarta lui Juve, Tibi Șerban pe banca „galben-negrilor”!

„Maică-sa era bucătăreasă la stadion. O luase rău de tot pe alcool, dar niciodată Gheorghe Ștefan nu a dat-o afară. Pinalty ținea mult la Tibi! Dar maică-sa l-a stricat și pe băiat. După ce s-a mutat cu părinții, Tibi a dat-o și el pe alcool. Și nu a mai scăpat” Gelu Crăcană

Denis, băiatul lui Tibi, s-a lăsat de fotbal!

Am fost după răspunsuri și la stadionul „Ceahlăul”. O bază incredibilă pentru o formație de liga a treia. Dar copiii iubesc fotbalul. Aici, sub Pietricica, doreau să ajungă cam toți puștii din regiunea Moldovei acum câțiva ani. Sunt condiții cum nu găsești la echipe de Liga 1.

Știam că și băiatul lui Tibi Șerban, Denis, a jucat la una dintre grupele de copii. La cea a lui Codruț Domșa, fostul fundaș stânga al pietrenilor, coleg cu Tibi. Ambii rezerve neutilizate în amintita partidă de la Piatra cu Juventus. Ploua mocănește. Dar terenurile erau pline. Într-un colț l-am observat pe Domșa. Îi spunem ce facem în Moldova. „Denis nu mai e la mine la grupă. De fapt, nu mai e la fotbal. A venit și mi-a zis «Dom profesor, vreau să iau o pauză de la fotbal»”, povestește Codruț.

Drama lui Tibi Șerban fosta glorie a Ceahlăului Piatra Neamţ (6)
Codruț Domșa l-a antrenat pe băiatul lui Tibi Șerban până în toamna lui 2018

Soția Ramona: „Nu mă interesează! Fiecare cu viața lui…”

„Am sunat-o pe mama lui imediat și i-am spus. ‘Ramona, Denis nu mai vrea să vină. Nu am ce să fac’. ‘Lasă că vorbesc eu cu el și vedem ce urmează’, mi-a zis. Oricum, Denis a mers la fotbal mai mult la insistențele mamei sale. Băiatului nu-i plăcea foarte mult fotbalul, nici nu-l dădea talentul afară din casă, dar Ramona a insistat ca să fie și Denis într-un colectiv, pentru că e mai retras. Și la școală, și în societate. Nu e prea vorbăreț. Îl găsiți la liceu”, ne dădea pontul Codruț Domșa.

Denis nu era nici acolo. „Oricum, nu vorbește cu nimeni”, spuneau colegii. Cum nici mama lui Denis, Ramona, fosta soție a lui Tibi, nu mai vrea să dezgroape o poveste, probabil, dureroasă pentru ea. „Nu mă interesează! Fiecare cu viața lui…”.

Toamna lui 2018. Era anunțul momentului în viața-dramă a lui Tibi Șerban. Singur. Fără părinți, fără soție, fără familie. Propriii copii nu-l mai recunoșteau. Prietenii nu mai credeau în el. Alcoolic, depresiv, epileptic, pușcăriaș. Așa arăta viața lui Tibi Șerban când ajunsese după gratii la Vaslui.

Primăvara lui 2020. Acum e în libertate. Și încearcă să se reîncarce. „Nu am mai auzit prostii despre el. Merge și la balon, la fotbal, cu băieții. Dar e tot singur…”, povestesc cei din Piatra acum. Are câțiva prieteni aproape. Printre care, normal, Florin Axinia… De-o viață!

Cine e Tibi Șerban: 161 de meciuri în Divizia A! Primul: Argeș – Ceahlăul 1-1 în 1995, ultimul: Argeș – Ceahlăul 1-0 în 2006!

Tibi Șerban este un nume important în istoria Ceahlăului. Face parte din generația lui Lefter, Grozavu, Alistar, Costel Ilie, Ovidiu Marc, Mihai Ionescu, Enache, Mihai Nemțanu, Șoimaru, Perjă, Pantazi, Atomulesei. Are 161 de meciuri în Divizia A pentru pietreni.

Interesant este că a debutat pe prima scenă în FC Argeș – Ceahlăul 1-1 în toamna lui 1995, iar ultimul meci în prima ligă a fost FC Argeș – Ceahlăul 1-0, în toamna lui 2006!

drama tibi şerban căpitan ceahlăul piatra neamţ
Tibi Şerban, cu puţin timp înainte să ajungă la închisoare

În afara celor 11 ani la Piatra Neamț, Tibi Șerban a mai jucat la Liberty Salonta, Petrolul Ploiești, Juventus București, Pambac Bacău și Viitorul Domnești. A fost în lotul Ceahlăului la performanțele europene din 1995, cu victorii la Etăr Veliko Trnovo, Brno și egal cu Groningen, dar și în 1999, când parcursul Ceahlăului condus de Hizo în UEFA Intertoto s-a terminat după 1-1 la Piatra și 0-0 la Cesena cu Juventus Torino, antrenată de Carlo Ancelotti și condusă din teren de căpitanul Ciro Ferrara.

 „Ce faze făcea, ce dribling, ce șuturi! Ce fotbalist era și uite cum s-a terminat! Ajunsese un om al străzii. Se dezbrăca și țipa că el este cine este și că a dat gol de la mijlocul terenului cu Petrolul. L-a luat Poliția de pe stradă…”   Gelu Crăcană

  • 11 sezoane a jucat Tibi Șerban pentru Ceahlăul Piatra Neamț, în perioada 1995-2006

Florin Axinia, interviu pentru FANATIK: „Cu Tibi am văzut pe viu ce înseamnă alcoolismul. Când bea, nu te puteai înțelege cu el”

FANATIK a vorbit cu Florin Axinia, când Tibi Șerban era în penitenciarul de la Vaslui. Axinia ne-a povestit toată drama fostului mijlocaș, acum eliberat din închisoare.

Florin, tu îl cunoști foarte bine pe Tibi Șerban. Ai fost mereu lângă el de peste 25 de ani. Cum a ajuns la pușcărie?

– Au fost mai multe episoade, primul fiind cel cu altercația din bar de la începutul anului 2018. A fost o dispută mai mult verbală între Tibi și doi bărbați, a venit Poliția și l-a luat pe Tibi. L-a dus aici la arest la Piatra Neamț, apoi a fost mutat la Bacău, unde e ceva de tranzit până vine decizia definitivă. Iar la mijlocul lunii octombrie din 2018 aceasta a venit, un an și trei luni cu executare, și a fost dus la Penitenciarul de la Vaslui.

„Insistam să facă și cure de dezalcoolizare, dar spunea că nu e cazul…”

Cum a ajuns la aceste probleme cu băutura?

– Asta e toată problema. Mulți știu ce înseamnă alcoolismul, eu am văzut asta pe viu la Tibi. Nu bea tot timpul, avea poate o lună-două când era lucid, dar când punea gura pe băutură nu te mai puteai înțelege cu el. Eu mă înțeleg excelent cu el până bea, apoi devine de nerecunoscut!

Cure de dezalcoolizare a făcut?

– Nu a vrut deloc, i-am zis și eu, dar el spunea că nu e cazul… Eu tot îi spun, insist, poate o să-l conving. Anturajul a fost o mare problemă pentru el. Nu mai erau în anturaj foști colegi de-ai noștri, ci doar oameni cu același viciu. Băutura!

Când au apărut aceste probleme mari cu alcoolul pentru el?

– Imediat după ce s-a despărțit de soția sa Ramona și de copii. De Vanessa și de Denis. Am auzit că și maică-sa avea probleme cu băutura, dar eu nu am văzut și nu cred ce nu văd. Era bătrână. S-au prăpădit amândoi părinții lui…

„Am verificat la el în apartament și nu am găsit măcar o sticlă goală de alcool”

Interviu Florin Axinia despre drama lui Tibi Șerban
Florin Axinia a dat detalii cutremurătoare despre prietenul său Tibi Șerban: „Nu vrea la dezalcoolizare!”

De ce nu a rămas secundul tău la Ceahlăul, când i-ai întins o mână?

– Din cauza acelorași probleme cu alcoolul. Apoi l-a ajutat domnul Gheorghe Ștefan și Tibi a mers la o firmă de pază. Și acolo a fost găsit iar băut și a fost nevoit să plece.

Dar cum a ajuns Tibi Șerban un om al străzii? Să fie găsit și ridicat de pe stradă…

– El a avut arest la domiciliu și nu avea voie să iasă. Îmi spunea că se plictisea în casă și ieșea pe stradă, dar dacă ești lucid nu faci treaba asta dacă știi că ești în consemn, că nu ai voie. Probabil că tot anturajul din scara lui de bloc e de vină. Vreo doi-trei prieteni pe care i-am descoperit și eu mergând la el și care l-or fi trimis după băutură.

Pentru că el a fost prins de poliție cu rucsacul în spate. Când timp a fost la penitenciar, eu avem cheile de la el de la apartament. Mergeam pe acolo să verific să fie totul în regulă, dar nu am găsit măcar o sticlă goală de alcool în casă. Pe cuvânt, vă spun!

„I-a luat prietenei un inel cadou și nu l-a mai văzut la deget. De aici a început scandalul”

Dar când a fost ridicat după scandalul din bar, s-a spus că prietena lui, o barmaniță pe care o cunoștea de ceva timp, i-ar fi făcut și ea reclamație pentru violență. Că ar fi atacat-o cu cuțitul…

– Nu e adevărat. La acel scandal despre care vă spuneam, poliția a luat declarații de la cei prezenți acolo, printre care se afla și prietena lui Tibi. Deci nu reclamație, declarație! E cu totul altceva.

Și atacul lui Tibi asupra prietenei cu cuțitul?

– Povești ale orașului. Eu nu am avut nimic de împărțit cu ea. Ce am înțeles de la Tibi, el i-ar fi luat un inel cadou și nu l-a mai văzut la degetul ei. Și de acolo a plecat tot scandalul dintre ei. I-ar fi spus ceva de genul „dacă nu mai porți inelul, dă-mi banii înapoi!” Altfel spus, Tibi rămăsese și fără inel, și fără banii dați pe el.

„I-am spus că nu și-a văzut copiii crescând. Aceștia nu-l consideră tatăl lor!”

Cât timp a fost fotbalist, a avut vreo problemă de genul acesta?

– Nimic deosebit. Se comporta normal, la fel ca noi toți. Mai o sticlă de bere, mai un pahar de vin, dar nimic mai mult. Au fost situații la alți colegi să mai sară calul, să vină la antrenamente, dar nu la Tibi Șerban! Eu nu țin minte așa ceva.

Mai păstrează Tibi legătura cu familia sa, cu soția și cei doi copii?

– Nu, nu mai există relație între ei. Adică nu se mai vizitează, nu se mai văd. Chiar i-am zis lui Tibi, țin minte, că nici nu și-a văzut copiii cum au crescut, le-a pierdut copilăria… Cred că ei nu-l consideră tatăl lor. Au crescut practic fără tată. Altă dramă!

„Îi trimiteam eu 100 de lei săptămânal la pușcărie”

Și-ar putea pierde locuința după ce apartamentul părinților l-a pierdut la păcănele…

– Nu-i adevărat, l-a vândut, nu l-a pierdut. Eu am cheile de la el și știu bine… Apropo, nu e jucător de păcănele. Viciul lui e băutura. Nu are alt viciu.

Dar de unde avea bani?

– Păi mai arbitra la competiții de mini-fotbal, plus ce i-au mai rămas din vânzarea apartamentului părinților. Eu am clubul acesta sportiv și încerc să-l ajut, dar trebuie să renunțe la alcool că nu se poate. Sunt copii, părinți, n-am cum… Chiar am nevoie de unu-doi colegi care să mă ajute, dar nu mai am la cine să apelez, sincer!

Ai vorbit cu el la pușcărie?

– Chiar mi-a zis un prieten care fusese eliberat din Penitenciarul de la Vaslui, unde era și Tibi. Mi-a spus că-ți trebuie bani mulți ca să faci rost de băutură în pușcărie. Lui Tibi îi trimiteam eu cam 100 de lei pe săptămână, să aibă și el să-și mai ia una-alta, să mai cumpere gardianului un pachet de țigări…

Tibi Șerban e acum liber. „De el depinde totul, dacă înțelege, se salvează!”, spunea atunci Florin Axinia. Spune și acum Florin Axinia, singurul prieten adevărat al lui Tibi.

  • 1 an și 3 luni de închisoare cu executare primise Tibi Șerban după scandalul în care și-a amenințat prietena cu un cuțit
ADVERTISEMENT