News

Drama prin care trece o familie de români în Spania: ”Suntem români, dar nu proști”

O familie de români din Spania trece printr-o adevărată dramă, fiind aproape să fie dată afară din casă după un conflict cu proprietarul.
08.02.2023 | 19:36
Drama prin care trece o familie de romani in Spania Suntem romani dar nu prosti
Români în Spania, probleme cu chiria. Foto: Ziarulromanesc.es
ADVERTISEMENT

Mai exact, românii locuiesc în chirie și s-au certat cu cel care deține imobilul unde locuiesc, însă e neclar momentan de partea cui e dreptatea. Asta, pentru că românii dau vina pe proprietar în timp ce acesta îi acuză că nu și-au mai plătit chiria.

Drama unei familii de români din Spania

Proprietarul îi acuză acum că ar fi “inquiocupas“, adică chiriași cu contract care nu și-au mai respectat înțelegerea și nu au mai plătit chiria. Pe de altă parte familia de români spune că locuiește acolo din 2021, a respectat contractul mereu, însă proprietarul e problematic.

ADVERTISEMENT

Elena Mădălina locuiește împreună cu familia ei la Lugo în Galicia, de 16 ani. Familia susține că s-a achitat mereu de sarcini și și-a plătit mereu chiria la timp. Cel puțin până în decembrie, când românii au refuzat să-și mai plătească chiria după un conflict cu proprietarul.

Acum, că a ajuns să fie numită ”squatter”, termen folosit pentru cei care ocupă abuziv o locuință, femeia e revoltată și spune că dreptate e de partea ei. De fapt n-ar mai fi plătit chiria fiind nemulțumită că proprietarul nu și-a respectat partea de înțelegere.

ADVERTISEMENT

“Nu am trăit niciodată fără să plătesc. Nu mă pot numi squatter. Suntem o familie, trăim cum putem, avem copii educaţi, care merg la şcoală”, transmite femeia. În același timp, soțul Mario Drăgan, completează: “Suntem români, dar nu proşti. Ne facem datoria, dar proprietarul apartamentului nu se conformează”.

Familia s-a mutat în imobilul care a iscat scandalul în iulie 2021, având contract până în iulie 2023, pentru o chirie de 200 de euro pe lună. Potrivit datelor din contract, românii plătesc și utilitățile, apa, electricitatea și altele, conform ziarulromanesc.es.

ADVERTISEMENT

Conflictul a început atunci când au apărut scurgeri de apă în trei camere, pe care proprietarul nu a vrut să le remedieze. Nemulțumiți de situație, oamenii au apelat la un avocat, însă răspunsul proprietarului a fost clar: dacă nu le convine situația pot părăsi apartamentul.

“Dar nu vrem să plecăm. Unde mergem, iarna, cu ploaie şi frigul ăsta!”, transmite bărbatul. Adevărul e că familia trece printr-o situație dramatică și nu mai are bani pentru traiul zilnic, în condițiile în care capul familiei a rămas șomer și venitul familiei e completat de ajutor social.

ADVERTISEMENT

“Am vopsit podeaua cu ajutorul unui spaniol, care poate fi martor, şi am lăsat-o cât de bine am putut. Trebuia să vezi cum era înainte€”, a transmis femeia. O altă problemă invocată de români a avut loc în această iarnă, când soba s-a stricat. Tot așa proprietarul a refuzat să o repare.

”Ne-am aranjat singuri, dar poate fi periculos, pentru că aprindem cazanul cu un arzător lung. Proprietarul ne-a spus să încălzim apa în sobă, că şi ea s-a spălat aşa când era mică. Dar, doamnă, suntem în secolul XXI!, i-am spus noi”, a răbufnit Mario.

“I-am spus că o să-i plătesc cele două luni pe care le datorăm, dacă îmi repară acoperişul şi nu vrea. Ea spune că va merge în instanţă. Ei bine, dacă se duce, mă duc şi eu. Îi vom plăti avocatului, încetul cu încetul, cât putem de puţin. Nu le voi permite să-mi spună squatter”, a completat bărbatul.

Pe de altă parte proprietarul spune că românii nu și-au plătit chiria din noiembrie, pe lângă costurile pentru utilități. Mai mult, românii ar locui mai mulți în apartament decât ar fi autorizați, plus că strâng lucrurile din gunoaie și le duc în casă.

ADVERTISEMENT