Sporturi

Drama unei asistente medicale infectată cu noul coronavirus. De ce nu își poate lua concediu și ce spune angajatorul

07.09.2020 | 10:46
Drama unei asistente medicale infectata cu noul coronavirus De ce nu isi poate lua concediu si ce spune angajatorul
ADVERTISEMENT

Drama unei asistente medicale infectată cu noul coronavirus pare a fi problema a peste 90 la sută dintre bolnavii cu forme ușoare din întreaga lume. Doar că, numai la noi, situația este complicată de un sistem nu tocmai bine pregătit.

Legea românească le cere tuturor ca după 14 zile să revină la muncă, în urma unui test negativ. Ce se întâmplă însă în situația în care se simt slăbiți sau le reapar teste pozitive?

ADVERTISEMENT

Dumnezeu cu mila! În mod normal, angajatorii nu-i primesc, dacă au test pozitiv. Cu toate acestea, sistemul sanitar spune că nu-și pot prelungi concediul medical. Pentru că, de fapt, ei pot să muncească și nu mai sunt infecțioși.

Ce a pățit o asistentă medicală infectată cu COVID-19

Concret, spaima unei boli care face ravagii în lume nu trece imediat după ce apare rezultatul negativ la testare. Mai ales că efectul latent al virusului asupra organismului poate aduce probleme de sănătate care persistă.

ADVERTISEMENT

Și lucrul acesta se petrece chiar dacă problemele nu se suprapun perfect cu simptomele inițiale ale COVID. Vorbim despre oboseală, atacuri de panică, probleme neurologice diverse

Culmea, în unele cazuri, reapar și testele pozitive. Ceea ce presupune, în mod categoric, că oamenii nu se pot duce la muncă.

ADVERTISEMENT

Și de aici urmează un traseu fără sfârșit între infecţionist, DSP şi medicul de familie. Drumuri peste drumuri pentru ca pacientul să-şi procure un nou concediu medical, din care să se poată întreţine.

Libertatea.ro a scris despre situația unei asistente medicale de 39 de ani din Iași. Mai întâi, spune femeia, a avut o durere puternică de cap, apoi frisoane şi transpiraţii abundente. ”Parcă era un izvor, nu ştiu de unde ieşea atâta apă din mine.

ADVERTISEMENT

Seara este răcoare afară, la noi, în curte, dar de pe mine curgeau apele. Sunt şi cu obezitate de gradul II, dar nu făcusem deloc efort. Durerea de cap era cumplită. Nu era o simplă migrenă, ci o durere insuportabilă”, povesteşte tânăra.

În ciuda stării proaste, luni a fost primită la muncă. ”Măi, dacă era Covid, nu mai erai în picioare”, i s-a răspuns și a rămas la program. Starea i s-a agravat marţi când a cerut și ajutorul medicului de familie.

„Atât voiam: un stetoscop pe plămân, ca să-mi spună dacă aude ceva. Mă gândeam că mai transpir în echipamentul de la muncă, apoi intru într-o altă încăpere cu aer condiţionat şi poate am răcit la plămâni”, a continuat aceasta.

În urma unui control făcut pe banii ei, femeia a fost confirmată pozitiv. A sunat la DSP Iași unde i s-a transmis să apeleze la salvare dacă se simte rău.

A ajuns la spital după ce starea ei s-a înrăutățit. „Nu mi s-a făcut nici un alt test, m-au întrebat doar cum mă simt. Am stat sâmbătă şi duminică pe paracetamol, cu durere în piept.

În saloanele Covid, pe uşă este trecut un număr de telefon ca să comunici cu asistentele, dacă te simţi rău. Se intră de trei ori pe zi, cu medicaţia şi cu hrana”, povesteşte pacienta.

”Slăbisem 6 kilograme, mâncarea din spital fiind groaznică. Eu aveam contacţi toţi membrii familiei şi nu avea cine să îmi aducă şi altceva să mănânc. Când stai în salon cu cinci pacienţi, fiecare cu aparatele lui care ticăie, zumzăie, nu te poţi nici linişti şi am considerat că este mai bine să mă refac acasă”, a continuat aceasta.

Pacienta este externată la cerere. La recomandarea DSP Iaşi, trebuie să stea cinci zile în izolare și i se prescrie un concediu medical de şapte zile pentru a se reface complet. Ca tratament primește paracetamol, câte două comprimate, la nevoie, şi ACC 200.

Doar că femeia nu se simte deloc bine după ce se termină zilele de concediu. Angajatorul a acceptat să lucreze la un program de 4 ore, dar i-a cerut să repete testul. Test care reiese pozitiv.

Și de aici începe o adevărată nebunie pentru că nu reuşea să-i convingă pe medici că are nevoie de un nou concediu medical. ”Nu am cum, vă duceţi înapoi în spital”, i-a spus medicul de familie.

”Dar de ce aţi ieşit din spital, dacă nu vă simţeaţi bine?” i s-a spus de la DSP. „M-au aruncat de la unul la altul, medicul specialist către medicul de familie, ca pe o minge de ping-pong, fiecare avea dreptatea lui”, spune tânăra din Iaşi.

Aceasta își schimbă medicul de familie și reușește să obţină o prelungire a concediului medical printr-o interpretare şi coroborare a legislaţiei în vigoare. ”Important este că are o stare generală bună, pentru că am avut persoane care s-au repozitivat şi a fost nevoie să fie internate în spital.

Nu are nevoie de tratament acasă, pentru că formele asimptomatice nu se testează. Nu există o terapie pentru negativare. Din punct de vedere al concediului medical, va discuta cu DSP şi medicul de familie. Ce va spune DSP, aia vom face”, a spus managerul.

Doar că DSP o trimite pe pacientă înapoi la medicul curant, nu la medicul de familie. “Actele normative prevăd sintagma de medic curant, iar medicul curant, în această situaţie, este medicul infecţionist.

Doamna, în acest moment, ar trebui să se prezinte la Infecţioase, astfel încât medicul de acolo să o evalueze şi să constate că viaţa nu-i este pusă în pericol şi sunt simptome minore sau este complet asimptomatică”.

 

 

 

ADVERTISEMENT