News

Drama unui bărbat care a murit cu zile într-un centru de detenție din SUA: „Au refuzat să-l ducă la doctor”

12.05.2020 | 16:48
Drama unui barbat care a murit cu zile intrun centru de detentie din SUA Au refuzat sal duca la doctor
ADVERTISEMENT

Carlos Ernesto Escobar Mejia a murit cu zile săptămâna trecută în San Francisco. Cel puțin asta susține sora bărbatului care a trăit peste 40 de ani în USA.

Drama unui bărbat care a murit cu zile într-un centru de detenție din SUA

Escobar Mejia, în vârstă de 57 de ani, a fugit din El Salvador când era tânăr, după ce fratele său a fost omorât în război. Cu toate că era bolnav de diabet, tensiune arterială și probleme grave cardiace și avea un picior amputat, bărbatul a fost închis în centrul de detenție Otay Mesa, după săptămâni întregi în care s-a plâns că nu se simte bine.

ADVERTISEMENT

Era foarte slab, trebuia să fie eliberat. Am refuzat să-l ducă la doctor, era atât de speriat că urla să fie dus la medic”, s-a plâns sora bărbatului, Rosa Escobar.

Bărbatul a stat în centrul de detenție alături de alte sute de oameni bolnavi cu Covid-19. Guvernul american refuză să le dea drumul celor deținuți tocmai pentru a preveni răspândirea virusului. „Aceste instituții fac bani de pe urma imigranților, nu dau doi lei pe oameni și pe poveștile lor”, a continuat Rosa.

ADVERTISEMENT

Fratele ei, decedat după ce s-a infectat cu Covid-19, era reținut într-un centru de detenție pentru imigranți, pentru că s-ar fi aflat ilegal în SUA.

Carlos Escobar, în stânga
Carlos Escobar, în stânga

40 de ani de chin pentru Escobar Mejia, bărbatul din Salvador

Escobar Mejia a avut patru frați și a ajuns în Los Angeles în 1980, împreună cu familia sa. Bărbatul nu a reușit să devină niciodată cetățean american, astfel că a trăit sub radar aproape 40 de ani. „Fratele lui a fost omorât în război, nu a știut cum să se adapteze”, a explicat Joan Del Valle, avocatul bărbatului decedat. Escobar a devenit dependent de droguri și alcool și a fost amenințat mereu de instanțele de judecată cu deportarea.

ADVERTISEMENT

Bărbatul a lucrat în construcții până când i-a fost amputat piciorul din cauza diabetului. După 40 de ani, autoritățile americane l-au închis într-un centru de detenție destinat imigranților, cu scopul clar de a-l deporta.

Mi-a rupt sufletul, se temea că va fi omorât în Salvador. Era foarte speriat”, a mărturisit sora bărbatului. Escobar a ajuns în centrul de detenție Otay Mesa, un focar de infecție Covid-19. Fiind extrem de bolnav, a fost prima victimă a bolii.

ADVERTISEMENT

Deținuții din centru s-au plâns mereu de proastele condiții și rele tratamente la care sunt supuși. Castillo, un imigrant din Nicaragua, a obținut azil politic, însă nu toți prietenii săi au fost așa norocoși, conform The Guardian.

Nimeni nu are mască, nimeni nu respectă nicio regulă. Prietenii mei se tem pentru viața lor, au coronavirus.Vor și ei azil, nu sunt criminali”, a explicat bărbatul în vârstă de 21 de ani. „Oamenii sunt tratați ca și animalele”, s-a plâns și Briana, o femeie venită din Honduras.

Deși se afla într-un scaun cu rotile, autoritățile din SUA i-au interzis să părăsească centrul de detenție, astfel că a fost transportat în stare gravă la spital în 24 aprilie, când nu a mai avut aer. Dintr-un total de 630 de deținuți, 144 au fost confirmați cu Covid-19, însă doar 181 de persoane au fost testate.

Mulți dintre deținuți au boli grave precum hepatita C, HIV, diabet, probleme cardiace. Cu mari eforturi din partea avocaților, un judecător a acceptat în 4 mai să îi revizuiască cazul bărbatului din Salvador. Din păcate, era prea târziu, pentru că Escobar a murit în 6 mai.

Îndurerată, sora bărbatului a plătit 1.700 de dolari pentru înmormântare și a transmis un mesaj autorităților americane: „Durerea mea e mare, nu pot să-l aduc înapoi pe fratele meu, însă ei pot salva restul oamenilor. Dacă l-ar fi lăsat să plece mai devreme, ar fi fost în viață”.

ADVERTISEMENT