News

Drama unui român conectat la aparat de oxigen, după creșterea facturilor la energie: ”De unde o să plătesc?”

Prin ce trece un bărbat dependent de aparatul de oxigen. Se teme de facturile uriașe care vor veni în perioada următoare la energie electrică.
20.09.2022 | 00:22
Drama unui roman conectat la aparat de oxigen dupa cresterea facturilor la energie De unde o sa platesc
Prin ce trece un bărbat dependent de aparatul de oxigen. Se teme de facturile uriașe la energie electrică. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Drama unui român conectat la concentratorul de oxigen, după creșterea facturilor la energie, chiar și după plafonarea prețului până într-un consum lunar care să nu depășească 255 kWh. Ce a declarat bărbatul.

Prin ce trece un bărbat dependent de aparatul de oxigen. Se teme de facturile uriașe la energie electrică

Un bărbat dependent de aparatul de oxigen a povestit prin ce trece odată cu creșterea facturilor la lumină. Românul, pe numele său de familie Vucu, este un pensionar pe caz de boală din Reșița care se teme de consumul de curent.

ADVERTISEMENT

Plafonarea prețului nu poate fi aplicată în cazul acestui cetățean din județul Caraș-Severin pentru că nu poate renunța la concentratorul care îl menține în viață. Bărbatul nu știe ce va face pentru că are o pensie de numai 1.300 de lei.

„Depind de aparatul de oxigen. Nu mă pot încadra cu consumul de curent la 255 de kwH. Mă aștept să vină facturi enorme. Eu sunt pensionat pe caz de boală și am o pensie de 1.300 de lei.

ADVERTISEMENT

Mie, dacă îmi vine o factură de curent de 1.300 de lei sau mai mult, de unde o să plătesc, ce o să mănânc și cum o să îmi cumpăr medicamente?”, a mărturisit bărbatul într-un interviu pentru Radio Timișoara, notează Adevărul.

Care este, de fapt, realitatea din spatele plafonării prețurilor la energie

Situația domnului Vucu este cu adevărat disperată și din păcate nu se încadrează potrivit ordonanței de urgență privind plafornarea prețurilor la energie electrică. Un avocat a explicat că legea nu prevede nicio excepție.

ADVERTISEMENT

Mai exact, noile reglementări, care au intrat în vigoare la 1 septembrie 2022, oferă un preț limitat la numai 0,68 lei/kWh consumatorilor casnici care au un consum mediu lunar până în 100 de kWh pe lună.

Din păcate, acest lucru este aproape imposibil având în vedere că majoritatea gospodăriilor din România au un consum lunar între 150 și 250 kWh pe lună.

ADVERTISEMENT

Ca cetățenii să se încadreze în limita admisă de ordonanța de urgență înseamnă să se folosească de foarte puțini consumatori: două becuri și un televizor. Acestea au un consum de până în 100 kwH pe lună.

În cazul în care se mai adaugă la consumul de energie electrică o plită, un frigider vechi sau un calorifer, atunci factura la curent va crește și mai mult și va depăși plafonul minim.

ADVERTISEMENT
Tags: