Fotbal international

Dramele echipelor din România în meciurile decisive pentru primăvara europeană! “Fantoma” lui Chihaia şi “ucigaşul” Cavani. Video

10.12.2020 | 11:29
Dramele echipelor din Romania in meciurile decisive pentru primavara europeana Fantoma lui Chihaia si ucigasul Cavani Video
ADVERTISEMENT

CFR Cluj are nevoie de o victorie în meciul cu Young Boys Berna pentru calificarea în 16-imile de finală din Europa League. FANATIK a analizat prestaţiile echipelor din România în meciurile decisive pentru primăvara europeană din această competiţie, multe dintre acestea având un final dramatic.

Joi, de la ora 19:55, CFR Cluj va lupta cu Young Boys Berna pentru un loc în 16-imile de finală din Europa League, iar campioana României este obligată să câştige în Elveţia. În trecut, echipele din România au avut parte de ghinioane în meciurile care au contat pentru calificarea în primăvara europeană.

ADVERTISEMENT

Cele mai elocvente exemple sunt Dinamo şi FCSB, eliminate, după faze petrecute în ultimele secunde, de Marseille, respectiv Napoli. Fanii “câinilor” nu vor uita niciodată golul anulat de pe “Velodrome”, aşa cum numele Edinson Cavani le trezeşte coşmaruri suporterilor “roş-albaştrilor”.

Dinamo, prima echipă cu ratare dramatică într-un meci decisiv pentru primăvara europeană

14 decembrie 2005 va rămâne o dată neagră pentru Dinamo, care a ratat în acea zi calificarea în 16-imile de finală din Cupa UEFA. “Câinii” aveau nevoie de o remiză cu Marseille pentru a obţine biletele în primăvara europeană, iar speranţele dinamoviştilor au fost reaprinse în minutul 51, când Claudiu Niculescu a executat perfect o lovitură liberă şi tabela de pe “Velodrome” arătat scorul de 2-1 pentru Marseille.

ADVERTISEMENT

La ultima fază de joc, Octavian Chihaia a interceptat o pasă a francezilor şi a marcat golul egalizator, care o ducea pe Dinamo în 16-imile de finală. Exact înainte de şutul dinamovistului, Julian Rodriguez Santiago a început să fluiere finalul meciului şi a anulat reuşita “câinilor”. Fotbaliştii lui Ioan Andone l-au înconjurat pe arbitrul spaniol şi i-au reproşat faptul că a fluierat în timp ce faza nu se încheiase.

Edinson Cavani a eliminat-o pe FCSB în minutul 90+3

Cinci ani şi o zi mai târziu, pe 15 decembrie 2010, a venit rândul celor de la FCSB să aibă parte de o dramă în Europa League. Formaţia “roş-albastră” avea nevoie, ca şi în cazul lui Dinamo, de o remiză cu Napoli pentru a obţine calificarea în 16-imile de finală.

ADVERTISEMENT

FCSB a ratat în acel meci o ocazie uriaşă prin Ricardo Gomes, iar şansa irosită s-a răzbunat în ultimul minut de prelungiri. La un corner executat de Marek Hamsik, Edinson Cavani loveşte perfect mingea cu capul şi înscrie golul calificării în primăvara europeană.

“A fost un miracol. Sunt foarte fericit pentru acest oraş, care ne susţine mereu. Dedic acest gol lui Dumnezeu şi tuturor acestor oameni minunaţi” – Edinson Cavani după Napoli – FCSB 1-0

Soarta calificării ar fi putut să fie decisă încă de la meciul tur, când FCSB şi Napoli au terminat la egalitate, scor 3-3, după ce formaţia “roş-albastră” marcase trei goluri în primele 16 minute. Tot Cavani a înscris ultimul gol al partidei, în minutul 90+8, după ce arbitrul a prelungit nepermis de mult meciul din Ghencea.

ADVERTISEMENT

Elveţia, piază rea pentru FC Vaslui

FC Vaslui a fost la 90 de minute de calificarea în 16-imile de finală din Europa League în sezonul 2011-2012, cu meci decisiv în Elveţia, la fel cum are acum CFR Cluj. După câteva rezultate surprinzătoare, precum 2-2 cu Lazio la Roma sau 1-0 cu Sporting, moldovenii aveau nevoie de o victorie cu FC Zurich pentru a prinde locul 2 în Grupa D.

Cu absenţe importante, fără Sânmărtean, Wesley sau Papp, FC Vaslui s-a împiedicat în Elveţia şi a pierdut meciul de la Zurich, scor 0-2. Moldovenii aveau nevoie de o victorie ca s-o depăşească pe Lazio cu ajutorul rezultatelor directe: 2-2 la Roma şi 1-1 la Vaslui.

Există şi cazuri fericite: FCSB are două calificări

Tot în sezonul 2011-2012, FCSB reuşea să obţină calificarea în primăvara europeană în ultima etapă. Cu galeria în spate, peste 45.000 de suporteri pe Arena Naţională, formaţia “roş-albastră” a învins-o pe AEK Larnaca, scor 3-1, şi mergea în 16-imile de finală. Stefan Nikolic a fost eroul serii pe 14 decembrie 2011, după ce muntenegreanul a marcat o dublă la scorul de 1-1.

Un an mai târziu, pe 6 decembrie 2012, FCSB bifa a doua calificare consecutivă în 16-imile de finală din Europa League. După 1-1 cu FC Copenhaga, echipa antrenată pe atunci de Laurenţiu Reghecampf termina pe locul 1 în Grupa E şi se pregătea de dubla istorică cu Ajax.

CFR Cluj a obţinut, la rândul ei, o calificare în primăvara europeană în ultima etapă. S-a întâmplat în sezonul trecut, când campioana României a învins-o pe Celtic, scor 2-0, echipă care deja obţinuse calificarea în primăvara europeană.

Meciuri decisive ale echipelor din România pentru calificarea în 16-imile de finală

  • Marseille – Dinamo 2-1 (Cupa UEFA, sezonul 2005-2006)
  • Napoli – FCSB 1-0 (Europa League, sezonul 2010-2011)
  • FC Zurich – FC Vaslui 2-0 (Europa League, sezonul 2011-2012)
  • FCSB – AEK Larnaca 3-1 (Europa League, sezonul 2011-2012)
  • FC Copenhaga – FCSB 1-1 (Europa League, sezonul 2012-2013)
  • Astra Giurgiu – AS Roma 0-0 (Europa League, sezonul 2016-2017) – Astra s-a calificat după ce Austria Viena a fost învinsă de Viktoria Plzen
  • Villarreal – FCSB 2-1 (Europa League, sezonul 2016-2017) – FCSB a ratat calificarea în minutul 88, la golul lui Trigueros. Remiza îi ducea în 16-imi, în timp ce spaniolii erau eliminaţi
  • CFR Cluj – Celtic 2-0 (Europa League, sezonul 2019-2020)
ADVERTISEMENT